Czy znasz te 4 produkty?

Jest wiele produktów spożywczych, które są cenne z żywieniowego punktu widzenia, jednak nie każdy o nich słyszał. Jeśli już natkniemy się na nie w sklepie to i tak nie zawsze wiemy, do czego moglibyśmy ich użyć i jakie są ich właściwości. Oto przykład kilku takich produktów:

Nietypowe produkty spożywcze

1. Melasa

Powstaje, jako produkt uboczny podczas produkcji cukru. Ma postać ciemnobrązowego, gęstego syropu o słodkim smaku i słabym odczynie zasadowym. Uzyskuje się ją zarówno podczas produkcji cukru buraczanego jak i trzcinowego.  Może pełnić rolę zdrowszego zamiennika cukru, gdyż zawiera wiele cennych składników i ma tylko 20 kcal w 1 łyżeczce. Jest bogatym źródłem żelaza niehemowego, (czyli trudniej wchłanianego; wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym ułatwiają witamina C, aminokwasy takie jak lizyna czy histydyna oraz niskie pH soku żołądkowego).

Zawiera również sporo magnezu, potasu, wapnia, miedzi, chromu, cynku oraz witamin z grupy B – głównie B1, B2, B6, niacyny oraz kwasu foliowego.  Melasę można polecić osobom starszym i kobietom w ciąży, zalecana jest też sportowcom. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy, trawienny i nerwowy. Dzięki sporej zawartości żelaza regeneruje krwinki, a obecny w niej chrom odbudowuje trzustkę. Pozwala na niekłopotliwe wzbogacenie diety w łatwo przyswajalne naturalne składniki odżywcze. Działanie jej nie jest jednak natychmiastowe i trzeba są spożywać regularnie.A do czego – do słodzenia napojów, do ciast, tortów i pierników, jako dodatek do marynat lub po prostu do smarowania chleba zamiast miodu. Spożycie dzienne to maksymalnie 1-3 łyżeczki– większa ilość może spowodować działanie przeczyszczające.

2 . Amarantus

Amarantus – czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Dzisiaj, uprawiany jest już nie tylko w krajach Ameryki Południowej, gdyż wzbudził duże zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających amarantus zbożem XXI wieku.

Amarantus pod względem zawartości podstawowych składników odżywczych przewyższa wszystkie tradycyjne zboża.

Składnik odżywczyAmarantusPszenicaKukurydzaRyżOwies
Białko (%)18,014,212,06,416,8
Tłuszcz (%)7,21,85,20,77,3
Węglowodany (%)65,078,978,491,070,1
Błonnik (%)5,62,62,70,33,2
Popiół (%)4,22,41,71,62,6
Żelazo (mg/100g)15,04,02,74,45
Energia(kcal/100g)414334365360389

Amarantus zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka o wysokiej wartości biologicznej (przewyższającej wartość mleka krowiego) z kompletem aminokwasów egzogennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego ( dwa razy więcej niż w otrębach owsianych). Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia i magnezu sprawia, iż może być cennym składnikiem diety kobiet ciężarnych oraz przy chorobach układu nerwowego i kostnego. Zawiera też witaminy z grupy B oraz wit. A, E i C.

Najważniejszym składnikiem pozyskiwanym z oleju amarantusa, jest skwalen. Ten węglowodór trójterpenowy posiada między innymi korzystne właściwości hipolipemiczne i antyoksydacyjne (opóźnia procesy starzenie się organizmu). Szarłat nie zawiera glutenu, jest więc cennym zbożem dla osób chorych na celiakię. Coraz więcej badań potwierdza pozytywne działanie szarłatu w profilaktyce i leczeniu takich chorób jak cukrzyca, niedokrwienna choroba serca czy nadciśnienie.

Ze względu na swój unikalny skład, szarłat wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym do produkcji mąki, płatków oraz nasion ekspandowanych tzw. „poppingu”. Dostępny na rynku jest też olej z amarantusa. Często mąkę bądź płatki z amarantusa stosuje się w piekarnictwie i cukiernictwie, jako dodatek do mąki pszennej, w celu podniesienia jej wartości żywieniowej.

Dodatek mąki jest uzależniony od rodzaju wyrobu i może wynosić 5-10% przy zastosowaniu jej, jako składnika polepszającego właściwości ciasta i wartości odżywcze pieczywa, a nawet do 15% przy niektórych potrawach mącznych.  Można ją stosować, jako naturalny polepszacz, zamiast syntetyków – ciasto jest bardziej elastyczne i pulchne, podwyższa objętość pieczywa i skraca czas fermentacji ciasta drożdżowego. Popping posiada podobne właściwości do nasion i mąki. Nie wymaga obróbki termicznej. Można spożywać z jogurtem, kefirem, mlekiem, serkami, miodem, ciepłą czekoladą, jako dodatek do musli, lodów, deserów, sałatek, itp. Nadaje się wyśmienicie na posypkę do wypieków.

3. Płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe – z drożdży nieaktywnych, mają postać bardzo drobnych płatków, przypominających bułkę tartą. Zawierają witaminy z grupy B (duże ilości witaminy B1, B2, B12), biotyny i wit. D oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, cynk, selen, miedź i chrom. Są dobrym źródłem białka i zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne. 100g płatków zawiera aż 48g białka i 27g błonnika a tylko 6g tłuszczu i 9g węglowodanów. Wykazują działanie wzmacniające organizm i bardzo dobrze wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.

Mają lekko serowy posmak, dlatego są bardzo dobrym zamiennikiem parmezanu w kuchni. Mogą być dodawane do zup, sosów, pasztetów, a także sałatek, kanapek, krokietów, ziemniaków czy panierki.

4. Sok z brzozy

Sok z brzozy – to sok pozyskiwany wczesną wiosną z pnia brzozy. Zawiera dużo witaminy C i witamin z grupy B, flawonoidy działające przeciwutleniająco, taniny, kwas chlorogenowy, 17 aminokwasów i naturalne cukry w postaci fruktozy od 0,5 do 2%. Jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, siarki, potasu, żelaza i miedzi.

Sok z brzozy ma właściwości odtruwające i oczyszczające organizm. Może być pomocny w schorzeniach skórnych, zaburzeniach pracy wątroby, chorobach płuc i tarczycy oraz w leczeniu dróg moczowych. Dzięki zawartości kwasu chlorogenowego (tak jak popularna ostatnio zielona kawa) ma właściwości wspomagające odchudzanie i przeciwwirusowe. Jest produktem naturalnym, o przyjemnych walorach smakowych i stanowi istotne uzupełnienie codziennego odżywiania dla każdego (nie ma ograniczeń wiekowych i ilościowych, co do jego spożycia).

Wszystkie produkty są dostępne w dużych hipermarketach lub w sklepach ze zdrową żywnością.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Emilia Gierada

Dietetyk, specjalista ds. żywienia. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.