Czy znasz te 4 produkty?

Jest wiele produktów spożywczych, które są cenne z żywieniowego punktu widzenia, jednak nie każdy o nich słyszał. Jeśli już natkniemy się na nie w sklepie to i tak nie zawsze wiemy, do czego moglibyśmy ich użyć i jakie są ich właściwości. Oto przykład kilku takich produktów:

Nietypowe produkty spożywcze

1. Melasa

melasa

Marshall, flickr.com, CC BY-SA 2.0

Powstaje, jako produkt uboczny podczas produkcji cukru. Ma postać ciemnobrązowego, gęstego syropu o słodkim smaku i słabym odczynie zasadowym. Uzyskuje się ją zarówno podczas produkcji cukru buraczanego jak i trzcinowego.  Może pełnić rolę zdrowszego zamiennika cukru, gdyż zawiera wiele cennych składników i ma tylko 20 kcal w 1 łyżeczce. Jest bogatym źródłem żelaza niehemowego, (czyli trudniej wchłanianego; wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym ułatwiają witamina C, aminokwasy takie jak lizyna czy histydyna oraz niskie pH soku żołądkowego).

Zawiera również sporo magnezu, potasu, wapnia, miedzi, chromu, cynku oraz witamin z grupy B – głównie B1, B2, B6, niacyny oraz kwasu foliowego.  Melasę można polecić osobom starszym i kobietom w ciąży, zalecana jest też sportowcom. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy, trawienny i nerwowy. Dzięki sporej zawartości żelaza regeneruje krwinki, a obecny w niej chrom odbudowuje trzustkę. Pozwala na niekłopotliwe wzbogacenie diety w łatwo przyswajalne naturalne składniki odżywcze. Działanie jej nie jest jednak natychmiastowe i trzeba są spożywać regularnie.A do czego – do słodzenia napojów, do ciast, tortów i pierników, jako dodatek do marynat lub po prostu do smarowania chleba zamiast miodu. Spożycie dzienne to maksymalnie 1-3 łyżeczki– większa ilość może spowodować działanie przeczyszczające.

2 . Amarantus

Amarantus – czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Dzisiaj, uprawiany jest już nie tylko w krajach Ameryki Południowej, gdyż wzbudził duże zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających amarantus zbożem XXI wieku.

Amarantus pod względem zawartości podstawowych składników odżywczych przewyższa wszystkie tradycyjne zboża.

Składnik odżywczy Amarantus Pszenica Kukurydza Ryż Owies
Białko (%) 18,0 14,2 12,0 6,4 16,8
Tłuszcz (%) 7,2 1,8 5,2 0,7 7,3
Węglowodany (%) 65,0 78,9 78,4 91,0 70,1
Błonnik (%) 5,6 2,6 2,7 0,3 3,2
Popiół (%) 4,2 2,4 1,7 1,6 2,6
Żelazo (mg/100g) 15,0 4,0 2,7 4,4 5
Energia(kcal/100g) 414 334 365 360 389

Amarantus zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka o wysokiej wartości biologicznej (przewyższającej wartość mleka krowiego) z kompletem aminokwasów egzogennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego ( dwa razy więcej niż w otrębach owsianych). Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia i magnezu sprawia, iż może być cennym składnikiem diety kobiet ciężarnych oraz przy chorobach układu nerwowego i kostnego. Zawiera też witaminy z grupy B oraz wit. A, E i C.

Najważniejszym składnikiem pozyskiwanym z oleju amarantusa, jest skwalen. Ten węglowodór trójterpenowy posiada między innymi korzystne właściwości hipolipemiczne i antyoksydacyjne (opóźnia procesy starzenie się organizmu). Szarłat nie zawiera glutenu, jest więc cennym zbożem dla osób chorych na celiakię. Coraz więcej badań potwierdza pozytywne działanie szarłatu w profilaktyce i leczeniu takich chorób jak cukrzyca, niedokrwienna choroba serca czy nadciśnienie.

Ze względu na swój unikalny skład, szarłat wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym do produkcji mąki, płatków oraz nasion ekspandowanych tzw. „poppingu”. Dostępny na rynku jest też olej z amarantusa. Często mąkę bądź płatki z amarantusa stosuje się w piekarnictwie i cukiernictwie, jako dodatek do mąki pszennej, w celu podniesienia jej wartości żywieniowej.

Dodatek mąki jest uzależniony od rodzaju wyrobu i może wynosić 5-10% przy zastosowaniu jej, jako składnika polepszającego właściwości ciasta i wartości odżywcze pieczywa, a nawet do 15% przy niektórych potrawach mącznych.  Można ją stosować, jako naturalny polepszacz, zamiast syntetyków – ciasto jest bardziej elastyczne i pulchne, podwyższa objętość pieczywa i skraca czas fermentacji ciasta drożdżowego. Popping posiada podobne właściwości do nasion i mąki. Nie wymaga obróbki termicznej. Można spożywać z jogurtem, kefirem, mlekiem, serkami, miodem, ciepłą czekoladą, jako dodatek do musli, lodów, deserów, sałatek, itp. Nadaje się wyśmienicie na posypkę do wypieków.

3. Płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe – z drożdży nieaktywnych, mają postać bardzo drobnych płatków, przypominających bułkę tartą. Zawierają witaminy z grupy B (duże ilości witaminy B1, B2, B12), biotyny i wit. D oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, cynk, selen, miedź i chrom. Są dobrym źródłem białka i zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne. 100g płatków zawiera aż 48g białka i 27g błonnika a tylko 6g tłuszczu i 9g węglowodanów. Wykazują działanie wzmacniające organizm i bardzo dobrze wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.

Mają lekko serowy posmak, dlatego są bardzo dobrym zamiennikiem parmezanu w kuchni. Mogą być dodawane do zup, sosów, pasztetów, a także sałatek, kanapek, krokietów, ziemniaków czy panierki.

4. Sok z brzozy

Sok z brzozy – to sok pozyskiwany wczesną wiosną z pnia brzozy. Zawiera dużo witaminy C i witamin z grupy B, flawonoidy działające przeciwutleniająco, taniny, kwas chlorogenowy, 17 aminokwasów i naturalne cukry w postaci fruktozy od 0,5 do 2%. Jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, siarki, potasu, żelaza i miedzi.

Sok z brzozy ma właściwości odtruwające i oczyszczające organizm. Może być pomocny w schorzeniach skórnych, zaburzeniach pracy wątroby, chorobach płuc i tarczycy oraz w leczeniu dróg moczowych. Dzięki zawartości kwasu chlorogenowego (tak jak popularna ostatnio zielona kawa) ma właściwości wspomagające odchudzanie i przeciwwirusowe. Jest produktem naturalnym, o przyjemnych walorach smakowych i stanowi istotne uzupełnienie codziennego odżywiania dla każdego (nie ma ograniczeń wiekowych i ilościowych, co do jego spożycia).

Wszystkie produkty są dostępne w dużych hipermarketach lub w sklepach ze zdrową żywnością.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dietetyk, specjalista ds. żywienia. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Loading...
Udostępnienia