Czym zastąpić superfoods?
Wysoka wartość odżywcza, szybsza regeneracja, wzmacnianie odporności. Takie zalety, między innymi, posiada super żywność. Czy warto jeść sproszkowane algi, jagody goji, nasiona chia, grzyby shiitake? Oczywiście, że tak! Nie można jednak zapomnieć, że nieprzetworzona polska żywość może spokojnie zająć miejsce przynajmniej kilku z superfoods.
Czosnek
Działa przeciwbakteryjnie i wzmacnia odporność. Zawiera kilkadziesiąt czynnych chemicznie związków, które wywierają pozytywny wpływ na nasz organizm. Czosnek poleca się w schorzeniach dróg oddechowych i jako środek grzybobójczy. Usprawnia pracę jelit oraz zwiększa wytwarzanie żółci, co jest pomocne w schorzeniach układu pokarmowego. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, a także żelazo, siarkę, miedź, potas i wapń.
Żurawina
Dzięki silnym właściwościom przeciwbakteryjnym jest polecana w schorzeniach układu moczowego, a także pokarmowego. Świetnie radzi sobie ze stanami zapalnymi jamy ustnej. Jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami serca, regulują poziom cukru we krwi i regulują poziom cholesterolu. Wspiera także mechanizmy obronne organizmu.
Siemię lniane
Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom trójglicerydów i cholesterolu. Chroni przed chorobami serca, nadciśnieniem, a także miażdżycą. Jest także doskonałym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit. Może być stosowane w profilaktyce nowotworowej. Jest źródłem witamin z grupy B, a także wapnia, cynku, magnezu i żelaza.
Natka pietruszki
Te niepozorne listki to skarbnica wartości odżywczych. Garść natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Wzmacnia odporność, wspomaga wchłanianie żelaza, którego sama jest źródłem. Wspomaga układ trawienny i moczowy, a także pracę wątroby. Zawiera kwas foliowy, magnez, błonnik, witaminy z grupy B, a dzięki obecności chlorofilu i flawonoidów jest silnym antyoksydantem.
Miód i produkty pszczele
Są bogate w minerały, antyoksydanty, probiotyki. Działają zarówno przeciwwirusowo, jak i przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Miód chroni także serce, wzmacnia jego wydolność i obniża ciśnienie krwi. Bardzo szybko podnosi odporność i wzmaga apetyt. Jest również pomocny w sytuacjach stresowych, gdyż uspokaja i działa lekko nasennie. To produkt bogaty w potas, wapń, żelazo, magnez, witaminy z grupy B, witaminę A i C.
Oprócz powyżej opisanych do polskich zamienników superfoods możemy śmiało zaliczyć jarmuż, kasze jaglaną, dynię, pigwę, aronię, kapustę kiszoną, orzechy włoskie i wiele innych produktów. Warto z nich korzystać, zwłaszcza, że znajdziemy je na pobliskim bazarku, a może nawet we własnym ogródku.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Czym zastąpić superfoods?
Ukończyłam studia o specjalności Dietoterapia i Dietoprofilaktyka. Poza obszerną wiedzą akademicką swoje wykształcenie poszerzyłam biorąc udział w konferencjach, szkoleniach i kursach. Uważam, że dobry dietetyk powinien stale podnosić swoje kwalifikacje, dlatego wiele czasu poświęcam zgłębiając literaturę dotyczącą żywienia w różnych jednostkach chorobowych i stanach fizjologicznych. Jestem właścicielką Gabinetu Dietetycznego „Równowaga”, którego prowadzenie jest spełnieniem moich marzeń. Każdy człowiek pojawiający się w jego drzwiach to nowe doświadczenie i zachęta do pracy nad własnym rozwojem. Moim głównym celem jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród społeczeństwa.