Dieta dla zachowania młodej skóry. Jak jedząc, zachować młodość?

Avatar photo
✔ Aktualizacja: nowe wyniki badań
dieta dla zachowania młodej skóry

Jak jeść żeby powstrzymać upływ czasu? Odpowiedzią mogłoby być zdrowe odżywianie, ale to tylko częściowe rozwiązanie. Proponujemy krótki przegląd jedzenia, które pozwoli cieszyć się Wam zdrowym, młodym i pięknym wyglądem do późnego wieku.

Piękna skóra mimo późnego wieku. Kluczowe składniki odżywcze

Dzięki składnikom takim jak likopen i beta-karoten – jedząc odpowiednie warzywa i owoce zmniejszamy szkodliwe działanie promieni UV, które postarzają skórę. Zawarta w wielu cytrusach witamina C stymuluje także produkcję kolagenu, który pomaga w zachowaniu zdrowego wyglądu.

Co jeść dla pięknej, zdrowej skóry?

Aby mieć piękną skórę warto zatem jeść cytryny, marchewki, bakłażany, truskawki, wiśnie, jagody, orzechy włoskie. Beta-karoten występuje w szczególnie dużej ilości w warzywach i owocach o ciemnym zabarwieniu. Likopen znajdziemy w pomidorach i przecierach, koncentratach pomidorowych.

Antyoksydanty

Proces starzenia się polega między innymi na obumieraniu komórek. Poszukiwać należy zatem takich produktów, które pozwolą na szybkie zastępowanie tych właśnie komórek nowymi.

Produkty żywnościowe, które działają w ten właśnie sposób to te zawierające antyoksydanty. Dzięki nim chronimy organizm przed wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne między innymi za starzenie się skóry oraz choroby. Produkty których należy szukać, to między innymi znana z tych właściwości zielona herbata, czerwone wino, pomidory, szpinak, oleje roślinne czy też kawa.

Zadbaj o zdrowe jelita, czyli probiotyki

🔎 Dość niedawno zaczęto zwracać również uwagę na wpływ mikrobioty jelitowej na stan skóry. Analiza wielu badań [1] wykazała, że istnieje negatywny związek między różnorodnością mikrobiomu a transepidermalną utratą wody oraz pozytywny związek między różnorodnością mikrobiomu a wiekiem. Zaobserwowano także ogólną pozytywną korelację między różnorodnością mikrobiomu a zmarszczkami typu kurze łapki.

Bibliografia:

  1. Myers, T., Bouslimani, A., Huang, S., Hansen, S. T., CLAVAUD, C., Azouaoui, A., … & Song, S. J. A multi-study analysis enables identification of potential microbial features associated with skin aging signs. Frontiers in Aging4, 1304705.
  • Data pierwotnej publikacji: 24.01.2012
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 28.01.2024