Dieta kobiety przed ciążą i epigenetyka
Dietetycy co do zasady bardzo dużą uwagę zwracają na sposób odżywiania kobiet będących w ciąży ze względu na to, by rozwijające się dziecko miało zapewnione dobre warunki. Najnowsze badania wskazują dodatkowo, że to za mało – i dieta matki jeszcze przed zajściem w ciążę może istotnie wpływać na przekazywane dziecku DNA.
Przypuszczenia te potwierdzają badania przeprowadzone na myszach przez Nutrition Research Institute w University of North Carolina – Chapel Hill. Badacze jednej z grup zwierząt dostarczali dietę ubogą w kwas α-linolenowy, którego organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i musi go pobierać z pożywienia. Kaloryczność utrzymano na tym samym poziomie – różne były jedynie typy dostarczanych tłuszczów. Po urodzeniu zaś kolejno podzielono zwierzęta na kolejne grupy z których jednak otrzymała dodatkowo suplementację oleju lnianego.
Rezultat wskazuje, że istniało powiązanie między metylacją genu u matek oraz potomków. Czynniki epigenetyczne na które wpływa między innymi prowadzona dieta, odgrywają w późniejszym okresie życia istotną rolę w zapadalności na choroby.
Wyniki badań sugerują zatem znaczenie prowadzonej diety jeszcze przed ciążą w zapewnieniu potomstwu możliwie najlepszych, biologicznych warunków rozwoju.
Źródło: medicalnewstoday.com
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dieta w ciąży i karmieniu piersią » Dieta kobiety przed ciążą i epigenetyka
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl