Dieta norweska

Avatar photo
łosoś

Na pewno większość osób słyszała o diecie kapuścianej, jabłkowej czy ryżowej. Są to diety jednoskładnikowe, które na początku XXI wieku zyskały ogromną popularność. Na szczęście moda na takie diety przeminęła. Jak dziś wiadomo, długoterminowe stosowanie tych jadłospisów nie było korzystne dla zdrowia człowieka. Jednak lekarze z Oslo, którzy rzekomo opracowali dietę norweską, poszli o krok dalej i stworzyli dietę dwuskładnikową.

Czym jest dieta norweska?

Dieta norweska to plan żywieniowy na 14 dni. Celem jej stosowania jest utrata masy ciała do ok. 10 kg, przyspieszenie metabolizmu oraz zmniejszenie odczucia głodu. Jest to jadłospis, który wymaga niezwykłej dyscypliny, jednak efekty wynagrodzą trud dwutygodniowych restrykcji żywieniowych. Na polskiej stronie poświęconej tej diecie, możemy przeczytać:


podczas stosowania należy ściśle trzymać się zasad, w przypadku przerwania diety nie możemy już jej kontynuować, ponieważ każda dieta jest obciążeniem dla naszego organizmu

https://dieta-norweska.pl/

Jadłospis kusi utratą masy ciała, jednak jaki jest wpływ na zdrowie i możliwe skutki uboczne?

ryby talerz
© Fanfo / shutterstock

Produkty dozwolone i ogólne zalecenia

Dieta norweska opiera się głównie na dwóch składnikach- jajkach i grapefruitach. W ciągu dnia należy spożywać trzy posiłki – śniadanie, II śniadanie oraz obiad. Kolejną zasadą diety norweskiej jest to, iż nie należy łączyć węglowodanów z tłuszczami w jednym posiłku. Takie rozdzielenie makroskładników ma przyspieszyć redukcję masy ciała. W czasie trwania postu należy pić 2-3 litry płynów, tj. wodę, herbaty ziołowe, słabą kawę bez mleka.

Oprócz jajek (które spożywane mogą być jedynie w formie gotowanej) i grapefruitów w diecie dozwolone jest stosowanie także surówek lub sałatek z selera, marchwi, pomidorów, ogórków lub innych warzyw bez dodatków, mięso (tylko gotowane)- wołowina, kurczak, można również spożywać ryby.

Przykładowy jadłospis

Dieta uwzględnia konkretny jadłospis, jednak nie ma restrykcji dotyczących ilości wagowych składników.

Przykładowy dzień wygląda następująco:

  • Śniadanie: 1-2 jajka.
  • Śniadanie II: 1-2 jajka, grejpfrut, herbata lub czarna kawa.
  • Obiad: gotowane mięso wołowe, pomidor, seler naciowy, ogórki (lub inne warzywa), herbata/ czarna kawa.

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Jednak dieta nie może być stosowana przez każdego. Planu żywieniowego nie powinny stosować m.in. osoby z chorobami nerek, układu krążenia, układu kostnego czy przewodu pokarmowego. Dodatkowo diety tej nie mogą stosować dzieci, młodzież w okresie dorastania, kobiety ciężarne oraz karmiące, a także seniorzy.

grejpfruity
© Jennifer Barrow / 123RF

Dieta norweska jest szybka, prosta i łatwa w przygotowaniu- co może działać na jej korzyść, jednak jest to jadłospis mało urozmaicony i bardzo niskoenergetyczny. Czy dieta norweska jest więc bezpieczna?

Naukowe bazy danych nie przekazują żadnych informacji o tym planie żywieniowym. Polska strona poświęcona norweskiej diecie również nie stanowi dobrego źródła wiedzy. Jednak patrząc na znajomość diet jednoskładnikowych, możemy wyciągnąć podobne wnioski w kontekście diety norweskiej. Ze względu na duże restrykcje żywieniowe, jadłospis ten prowadzi do niedoborów wielu mikroskładników, co będzie miało niekorzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Ponadto nieodpowiednia proporcja makroskładników może prowadzić do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Dodatkowo, w diecie norweskiej występuje zbyt duża przerwa pomiędzy ostatnim posiłkiem, a śniadaniem w kolejnym dniu. Powoduje to, że organizm przez długi czas nie ma źródła energii do prawidłowego funkcjonowania, dlatego pobiera ją z własnych zasobów, czyli z mięśni.

Twórcy planu żywieniowego wskazują na jego rzekomy wpływ na przyspieszenie metabolizmu, jednak wystarczy podstawowa wiedza żywieniowa czy medyczna, aby wiedzieć, iż dieta tak ubogoenergetyczna będzie niosła odwrotny skutek. Ponadto w ciągu 14 dni restrykcji żywieniowych masa ciała się zmniejszy, jednak będzie to głownie utrata mięśni i wody z organizmu, a nie tłuszczu.  Z racji że dieta jest bardzo restrykcyjna, jej ukończenie zwiększa ryzyko wystąpienia efektu jojo.  Ponadto w trakcie stosowania diety może wystąpić wiele skutków ubocznych takich jak zawroty głowy, omdlenia, drażliwość, osłabienie, złe samopoczucie, zmęczenie.

jaja
© annete / 123RF

Podsumowanie

Podsumowując, najlepszym sposobem na redukcję masy ciała jest zmiana nawyków żywieniowych i stylu życia. Należy stosować zbilansowaną, indywidualnie zaplanowaną pod kątem naszych potrzeb dietę oraz regularnie uprawiać aktywność fizyczną, aby móc cieszyć się dobrym zdrowiem, samopoczuciem i długim życiem. Natomiast restrykcyjne diety ubogo energetyczne należy traktować z przymrużeniem oka i pamiętać, że mogą one wyrządzić więcej szkód niż pożytku.

Bibliografia:

  1. https://medicovergo.com/dieta-norweska
  2. https://dieta-norweska.pl/
  3. https://kowalskimaciej.pl/dieta-norweska-zasady-zalety-wady-jadlospis
  4. http://www.medonet.pl/zdrowie,dieta-norweska—zasady–efekty–mozliwe-skutki-uboczne,artykul,1728367.html