Grejpfruty, interakcje i odchudzanie

grejpfrutJeśli założyć, że przed każdym posiłkiem zjadałoby się połowę grejpfruta regularnie przez kilka miesięcy można by było stracić około 1 kg. Ten sam efekt ubytku masy ciała otrzymalibyśmy przy dziennym spożyciu 3 jabłek lub gruszek. Osoby spożywające regularnie porcję grejpfruta zauważyły nie tylko ubytek masy ciała ale także wyszczuplenie talii. Jednak gdyby przeprowadzić analogiczny eksperyment – z tym, że zamiast owocu grejpfruta podawać ochotnikom pół szklanki wody przed każdym posiłkiem, wynik byłby taki sam w obu grupach.

Często uważa się, że grejpfrut posiada właściwości wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej jednak jest to mit nie znajdujący potwierdzenia w badaniach naukowych. Taka jest podstawa słynnej diety hollywood znanej też jako dieta grejpfrutowa. Przeprowadzone analizy właściwości grejpfrutów pod kątem redukcji masy ciała, obniżania poziomu cholesterolu we krwi oraz ciśnienia tętniczego wykazały, że spożywanie połówki grejpfruta przez 6 tygodni nie obniża znacząco tych parametrów.

Skuteczność wprowadzenia grejpfruta do diety w celu leczniczym z powodu powyższych schorzeń odnotowana została na poziomie placebo. Inny zespół badaczy starał się wykazać skuteczność spożywanych grejpfrutów na obniżenie poziomu cholesterolu w szczególności odmian o czerwonym miąższu. Pacjenci otrzymywali 1 owoc dziennie przez miesiąc, w wyniku czego poziom cholesterolu obniżył się marginalnie.

Owoc grejpfruta sam w sobie nie daje żadnych efektów ubocznych u osób spożywających go nawet regularnie, natomiast gdy zostaje on spożywany wraz z przyjmowanymi lekami może potęgować ich działanie, a także wzmagać efekty uboczne medykamentów. Niektóre związki zawarte w roślinach mogą zmieniać metabolizm leków w organizmie. Związki zawarte w grejpfrutach powodują supresję enzymów odpowiedzialnych za rozkładanie w organizmie około 60 % popularnie przepisywanych leków.

Jest to pożądane u osób chcących spotęgować działanie wypitej kawy, ponieważ grejpfrut spowalnia rozkładanie kofeiny ale w przypadku leków, wolniejsze ich rozkładanie powoduje większe ich stężenie we krwi. Stąd też możliwe konsekwencje w postaci działań ubocznych.

Kobiety stosujące doustne środki antykoncepcyjne są narażone na występowanie zakrzepicy spowodowanej działaniem ubocznym tych środków. U pań biorących tabletki hormonalne i często spożywających grejpfruty dochodzi do wzrostu gęstości krwi do około 140%.

Jeśli spożycie grejpfrutów podnosi stężenie sztucznych estrogenów we krwi czy ma takie działanie na poziom endogenny tych hormonów, a co za tym idzie może powodować nowotwory piersi? Badania wykluczają związek między spożyciem grejpfrutów a wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwory piersi. Wyniki takie stwierdzono dla osób nie stosujących doustnych form antykoncepcji hormonalnej, u których wręcz może obniżać to ryzyko.

Aby zmniejszyć ryzyko zaburzania metabolizmu leków zaleca się powstrzymanie się od spożywania grejpfrutów oraz ich soku na 72 godziny przed przyjęciem leku z którym możliwa jest interakcja. Jeśli nie potrafimy obyć się bez tego owocu warto poprosić lekarza o przepisanie leku nie wchodzącego w interakcje ze związkami grejpfruta.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redaktor Dietetycy.org.pl

Udostępnienia