Dieta w endometriozie – Hanna Szpunar-Radkowska [Recenzja]

Avatar photo
endometrioza

Endometrioza to choroba nieograniczająca się jedynie do obszaru układu rozrodczego kobiety. Mówiąc o endometriozie, należy mieć na uwadze, że jest to choroba wielonarządowa. Pojawia się ona zarówno u kobiet młodych, jak i tych, które skończyły już okres rozrodczy.

Endometrioza dotyczy szacunkowo 5-15% kobiet, a objawia się przede wszystkim przewlekłymi bólami okolicy miednicy. Niepokojący jest fakt, że diagnozę stawia się późno wśród pacjentek w wieku 18-45 lat. Średni czas wykrycia endometriozy wynosi 6-7 lat.

Pacjentki cierpią z powodu bólu, rozległych zrostów w obszarze narządów zlokalizowanych w miednicy. Choroba często prowadzi do niepłodności. Operacje zaś przynoszą trwały efekt terapeutyczny u niewielkiego odsetka pacjentek. Szacuje się, że aż u 75% operowanych kobiet objawy endometriozy powracają w ciągu dwóch kolejnych lat.

Dieta w endometriozie – o książce

Tytuł: Dieta w endometriozie
Autor: Hanna Szpunar-Radkowska
Wydawnictwo: PZWL
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 312

Książka Hanny Szpunar-RadkowskiejDieta w endometriozie” jest próbą przedstawienia zaleceń żywieniowych w tej jednostce chorobowej. Autorka zdefiniowała, czym jest endometrioza, jak wygląda jej diagnostyka oraz leczenie. Wskazała także na choroby współwystępujące – takie jak otyłość, insulinooporność, zespół jelita drażliwego.

W części poświęconej postępowaniu żywieniowemu, autorka przytoczyła podział składników pokarmowych, najczęściej stosowanych diet. Wśród nich wyróżniła i bardzo szczegółowo opisała dietę low FODMAP oraz bezglutenową i bezlaktozową.

Należy wspomnieć, że powyższe rodzaje diet powinno się ustalać indywidualnie z każdym pacjentem, ponieważ, nie są one obligatoryjnie przeznaczone dla osób z endometriozą. Autorka poruszyła także temat suplementacji przy endometriozie, wyszczególniając witaminę D, K, antyoksydanty oraz kwasy tłuszczowe omega 3. Tu także warto wspomnieć, że substancje te nie są bezwzględnie związane z terapią endometriozy, powinny zaś znaleźć się w prawidłowej diecie wszystkich konsumentów.

W książce Hanny Szpunar-Radkowskiej „Dieta w endometriozie” znalazły się także opisy ksenoestrogenów takich jak bisfenol A, ftalany czy dioksyny i pestycydy, które są szkodliwe nie tylko dla osób z endometriozą, ale także osób zdrowych.

Książkę kończą opisy produktów jak kawa, kakao, warzywa krzyżowe czy produkty fermentowane, które są produktami korzystnymi dla zdrowia, co znalazło potwierdzenie w niniejszym opracowaniu.

Autorka przygotowała kilka trzydniowych jadłospisów o energetyczności na poziomie 1800 kcal. Wśród nich znalazły się diety z niską zawartością histaminy, wegetariańska, przeciwzapalna, o niskim indeksie glikemicznym oraz low FODMAP.

Podsumowanie

Książka Hanny Szpunar-Radkowskiej „Dieta w endometriozie” ma być w zamierzeniu kompendium na temat tej jednostki chorobowej. W mojej opinii jednak – nie wyczerpuje jeszcze tematu dotyczącego tego schorzenia. Sama endometrioza jest schorzeniem skomplikowanym, nieoczywistym, stąd temat warto byłoby jeszcze pogłębić i uporządkować.