Dieta wysokobiałkowa a niewydolność serca u mężczyzn w średnim wieku

Avatar photo
białko

Jak wynika z badań opisanych w „Circulation: Heart Failure”, wysokie spożycie białka wpływa na nieznaczny wzrost ryzyka niewydolności serca u mężczyzn w średnim wieku.  Mimo ogromnej popularności diet wysokobiałkowych niewiele jest analiz dotyczących tego w jaki sposób stosowanie  schematu żywienia wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego u mężczyzn. Istotne jest wyjaśnienia potencjalnych korzyści i zagrożeń wynikających ze spożywania w dużych ilościach produktów bogatych w białko. Wcześniejsze badania wskazywały na związek między stosowaniem takiej diety – szczególnie podkreślano wysoką podaż białka ze źródeł zwierzęcych –a zwiększonym ryzykiem występowania cukrzycy typu 2, a nawet przedwczesnej śmierci.

białko
pixabay, cc0

American Heart Association szacuje, że u jednego na pięciu Amerykanów w wieku powyżej 40 roku życia rozwinie się niewydolność serca. Niewydolność serca może skrócić oczekiwaną długość życia. Należy pamiętać jak ważne jest zapobieganie niewydolności serca także poprzez zdrowy styl życia i między innymi właściwe nawyki żywieniowe.

W badaniu brało udział 2441 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat (na początku badania). Cały proces trwał średnio 22 lata. W tym czasie naukowcy zanotowali 334 przypadki niewydolności serca, które zostały zdiagnozowane w trakcie badania. U tych osób 70% spożywanego białka pochodziło ze źródeł zwierzęcych, a 27,7% ze źródeł roślinnych. Wyższe spożycie białka z większości źródeł pokarmowych wiązało się z nieco podwyższonym większym ryzykiem występowania niewydolności serca. Powyższa zależność nie dotyczyła białka pochodzącego z ryb i jaj.

W tym badaniu naukowcy podzielili badanych na cztery grupy w oparciu o ich dzienne spożycie białka. Kiedy porównali dane na temat spożycia tego składnika odżywczego, stwierdzili, że ryzyko niewydolności serca było następujące dla osób o najwyższym spożyciu białka:

– 33% wyższe dla wszystkich źródeł białka;

-43% wyższe w przypadku białek pochodzenia zwierzęcego;

– 49% wyższe w przypadku białek z produktów mlecznych.

Zobacz również
jełczenie

– 17% wyższe w przypadku białek pochodzenia roślinnego.

Jest to jedno z pierwszych badań opisujących związek między dietą bogatą w białko a ryzykiem występowania niewydolności serca. Konieczne są jednak dalsze badania, zanim można będzie jednoznacznie stwierdzić, czy umiarkowane spożycie białka może być korzystne w zapobieganiu niewydolności serca u mężczyzn. Długoterminowe interwencje porównujące diety o zróżnicowanym składzie białek i kładące nacisk na uwzględnienie źródła białka byłyby ważne, aby ujawnić potencjalne skutki spożycia tego składnika odżywczego na czynniki ryzyka występowania niewydolności serca.

Źródło: Heli E.K. Virtanen, Sari Voutilainen, Timo T. Koskinen, Jaakko Mursu, Tomi-Pekka Tuomainen, Jyrki K. Virtanen. Intake of Different Dietary Proteins and Risk of Heart Failure in Men. Circulation: Heart Failure, 2018; 11 (6)