Dieta wysokobiałkowa a niewydolność serca
Jak wynika z badań opisanych w „Circulation: Heart Failure” [1], wysokie spożycie białka wpływa na nieznaczny wzrost ryzyka niewydolności serca u mężczyzn w średnim wieku.
Jak dieta z dużą zawartością białka wpływa na zdrowie?
Mimo ogromnej popularności diet wysokobiałkowych niewiele jest analiz dotyczących tego w jaki sposób stosowanie schematu żywienia wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego u mężczyzn. Istotne jest wyjaśnienia potencjalnych korzyści i zagrożeń wynikających ze spożywania w dużych ilościach produktów bogatych w białko. Wcześniejsze badania wskazywały na związek między stosowaniem takiej diety – szczególnie podkreślano wysoką podaż białka ze źródeł zwierzęcych –a zwiększonym ryzykiem występowania cukrzycy typu 2, a nawet przedwczesnej śmierci.
Epidemiologia
Heart Failure Society of America szacuje, że u jednego na czterech Amerykanów rozwinie się niewydolność serca [3]. Niewydolność serca może skrócić oczekiwaną długość życia. Należy pamiętać jak ważne jest zapobieganie niewydolności serca także poprzez zdrowy styl życia i między innymi właściwe nawyki żywieniowe.
Białko a niewydolność serca
W badaniu [1] brało udział 2441 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat (na początku badania). Cały proces trwał średnio 22 lata. W tym czasie naukowcy zanotowali 334 przypadki niewydolności serca, które zostały zdiagnozowane w trakcie badania. U tych osób 70% spożywanego białka pochodziło ze źródeł zwierzęcych, a 27,7% ze źródeł roślinnych.
Źródła białka nie są sobie równe
Wyższe spożycie białka z większości źródeł pokarmowych wiązało się z nieco podwyższonym większym ryzykiem występowania niewydolności serca. Powyższa zależność nie dotyczyła białka pochodzącego z ryb i jaj.
🔎 Wyniki przeglądu systematycznego [2] wskazują natomiast, że kluczowe jest indywidualne wsparcie żywieniowe. Probiotyczny jogurt oraz białko serwatkowe mają zdaniem badaczy potencjał w niwelacji stanu zapalnego i poprawie funkcji antyoksydacyjnej i śródbłonka u pacjentów z niewydolnością serca.
W tym badaniu naukowcy podzielili badanych na cztery grupy w oparciu o ich dzienne spożycie białka. Kiedy porównali dane na temat spożycia tego składnika odżywczego, stwierdzili, że ryzyko niewydolności serca było następujące dla osób o najwyższym spożyciu białka:
- 33% wyższe dla wszystkich źródeł białka;
- 43% wyższe w przypadku białek pochodzenia zwierzęcego;
- 49% wyższe w przypadku białek z produktów mlecznych.
- 17% wyższe w przypadku białek pochodzenia roślinnego.
Podsumowanie
Badanie Heli i wsp. [1] jest jednym z pierwszych opisujących związek między dietą bogatą w białko a ryzykiem występowania niewydolności serca. Konieczne są jednak dalsze badania, zanim można będzie jednoznacznie stwierdzić, czy umiarkowane spożycie białka może być korzystne w zapobieganiu niewydolności serca u mężczyzn.
Długoterminowe interwencje porównujące diety o zróżnicowanym składzie białek i kładące nacisk na uwzględnienie źródła białka byłyby ważne, aby ujawnić potencjalne skutki spożycia tego składnika odżywczego na czynniki ryzyka występowania niewydolności serca.
Bibliografia:
- Heli E.K. Virtanen, Sari Voutilainen, Timo T. Koskinen, Jaakko Mursu, Tomi-Pekka Tuomainen, Jyrki K. Virtanen. Intake of Different Dietary Proteins and Risk of Heart Failure in Men. Circulation: Heart Failure, 2018; 11 (6)
- Yu X, Chen Q, Xu Lou I. Dietary strategies and nutritional supplements in the management of heart failure: a systematic review. Front Nutr. 2024 Oct 11;11:1428010. doi: 10.3389/fnut.2024.1428010. PMID: 39464682; PMCID: PMC11502353.
- Bozkurt, B., Ahmad, T., Alexander, K., Baker, W. L., Bosak, K., Breathett, K., … & MEMBERS, W. C. (2024). HF STATS 2024: Heart Failure Epidemiology and Outcomes Statistics An Updated 2024 Report from the Heart Failure Society of America. Journal of cardiac failure, S1071-9164.
- Data pierwotnej publikacji: 27.06.2018
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 9.12.2024
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dietetyka kliniczna » Dieta wysokobiałkowa a niewydolność serca
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl