Dietetycznie na grillu węglowym? Da się!

Sezon grillowy trwa nieprzerwanie przez całą wiosnę i lato. Uwielbiamy ten rodzaj posiłków nie tylko ze względu na charakterystyczny, wyjątkowy smak, ale również dzięki możliwości wspólnego biesiadowania w gronie najbliższych, które zapewnia weekendowe grillowanie. Niestety, dania z grilla węglowego są wyjątkowo tłuste, dlatego ich częste jedzenie może nie być najlepszym rozwiązaniem dla osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu lub z przyczyn zdrowotnych powinny uważać na takie potrawy. Nie oznacza to jednak, że sezon grillowy musi oznaczać dla nas same sałatki. Można jeść dania z grilla i jednocześnie Wystarczy stosować parę kroków, które przedstawiamy w artykule. Nie masz jeszcze grilla węglowego? Znajdziesz je w niskich cenach na https://erli.pl/grille-i-urzadzenia-grille-weglowe,536

Zdrowe nawyki, które pomogą ograniczyć kalorie podczas grillowania 

Aby ograniczyć ilość kalorii i tłuszczów podczas wiosennego grillowania warto w danym dniu ograniczyć spożycie innych posiłków, a danie z grilla potraktować jako pełnowartościowy obiad. Oprócz tego wystarczy, jeśli zjemy śniadanie oraz lekką kolacje. Koniecznie ograniczajmy ilość przekąsek pomiędzy posiłkami i pamiętajmy o regularnym nawadnianiu organizmu – 2 litry wody dziennie to totalne minimum. Choć w upalne dni szczególnie kuszą słodkie, kolorowe napoje, to niestety, jeśli chcemy, by nasz grill był fit, to je również musimy ograniczyć, a najlepiej zupełnie zrezygnować z ich picia. Zawierają nie tylko ogromne ilości cukru, ale też wbrew pozorom nie nawadniają naszego organizmu przez co tak naprawdę jesteśmy jeszcze bardziej spragnieni i pijemy więcej, co tworzy błędne i zdecydowanie niepotrzebne koło. 

warzywa grillowane na grillu węglowym

Dietetyczne dania z grilla węglowego 

Dania z grilla naprawdę mogą być dietetyczne, a przy tym smaczne i aromatyczne! Rezygnacja z kiełbaski czy karkówki nie musi oznaczać, że będziemy głodni. Szczególnie polecamy warzywa w każdej ilości. Świetnie sprawdzą się grillowana papryka z cukinią i cebulą czy szparagi, które możemy owinąć w plastrach wędzonego boczku – to świetna alternatywa dla kiełbaski czy karkówki z grilla węglowego. Danie, które wszyscy kochamy, a które jednocześnie jest dietetycznym rozwiązaniem to zapiekane ziemniaki. Wystarczy owiną je folią aluminiową i piec w żarze przez ok. 40-50 minut i możemy cieszyć się tym wegetariańskim smakiem. Jeżeli chcemy zrezygnować z tylko jednego rodzaju mięsa z grilla węglowego to niech to będzie kiełbasa. Jest ona wyjątkowo tłusta w porównaniu z innymi klasycznymi potrawami z grilla, a jedno jej kawałek to nawet 400 kcal.  

Zobacz również
praca nocna

Nie rezygnujmy z grillowania na diecie 

Większość z nas uwielbia dania z grilla węglowego, a ich przyrządzanie to swego rodzaju rytuał. Nawet jeśli dbamy o dietę i zależy nam na zdrowym odżywianiu, to wcale nie musimy zupełnie z nich rezygnować. Dbajmy o zdrowe nawyki na co dzień, tak, aby wprowadzenie ich podczas grillowania było miłym dodatkiem, a sama dieta dawała nam satysfakcję, a nie frustrację. I pamiętajmy – odejście od naszych zdrowych nawyków raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodziło, a co więcej, może być ono pozytywne dla naszego zdrowia psychicznego.