Dietetyka gerontologiczna – wyzwania i szanse


W dniu 9 lutego (piątek) 2018 roku w Centrum Kongresowo-Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, przy ul. Przybyszewskiego 37, odbędzie się V Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Dietetyka Gerontologiczna- wyzwania i szanse”.
Organizatorami wydarzenia są Pracownia Geriatrii Katedry i Kliniki Medycyny Paliatywnej, Zakład Biochemii Klinicznej i Medycyny Laboratoryjnej Katedry Chemii i Biochemii Klinicznej i Zakład Edukacji i Leczenia Otyłości oraz Zaburzeń Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.
WIODĄCYMI ZAGADNIENIAMI PORUSZANYMI PODCZAS KONFERENCJI BĘDĄ:
-
Witamina K2-MK7 – aktualny stan wiedzy
-
Znaczenie witaminy D i wapnia dla starzejących się kości
-
Dieta MIND w profilaktyce zaburzeń funkcji poznawczych
-
Dietoterapia w nefropatii cukrzycowej
-
Wpływ odżywiania i mikrobioty jelitowej na starzenie się śluzówek
-
Współpraca dietetyka z lekarzem geriatrą – studium przypadków
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Dietetyka gerontologiczna – wyzwania i szanse
