Nasiona roślin strączkowych są częstym zamiennikiem mięsa. Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka, które jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia.

Korzyści ze spożycia nasion roślin strączkowych

  • reguluje poziom cukru we krwi
  • poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego
  • znajdująca się w strączkowych lecytyna wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawia naszą koncentrację oraz zwiększa pamięć
  • pobudza aktywność seksualną
  • zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój ciała
  • działa moczopędnie, więc korzystnie wpływa na nerki i oczyszcza organizm z substancji szkodliwych, takich jak toksyny i metale ciężkie
  • obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów

Wartości odżywcze

Rośliny strączkowe są bogate również w tłuszcze i węglowodany. Są bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza, cynku i jodu oraz niektórych witamin z grupy B.

Rośliny strączkowe a niestrawność

Niemniej jednak wiele osób ma problemy ze strawnością tych roślin i po ich spożyciu odczuwa wiele dolegliwości w postaci wzdęć (główną przyczyną takiego oddziaływania na organizm człowieka są występujące w nasionach specyficzne galaktocukry (oligosacharydy), do których zaliczamy: stachiozę, werbaskoze, rafinozę. Galaktocukry nie ulegają strawieniu pod wpływem enzymów zawartych w przewodzie pokarmowym).
W licznych przypadkach problemem może być nieprawidłowy sposób przyrządzenia czy niewłaściwy wybór rośliny strączkowej oraz złe połączenie pokarmów.

Poprawienie strawności roślin strączkowych – czyli jak gotować strączki

Wszystkie rośliny strączkowe zawsze dokładnie przeżuwaj .

1) fasolka adzuki, soczewica, fasola mung i groszek są najłatwiejsze do strawienia i mogą być spożywane regularnie

  • soja i czarna soja są najtrudniejsze do strawienia. Niemiej jednak produkty sojowe takie, jak :tofu, tempeh, kiełki fasoli sojowej, mleko sojowe, miso i sos sojowy trawi się łatwo.
  • stosuj odpowiednie połączenia, składniki i przyprawy
Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Gastropareza

2) rośliny strączkowe najlepiej jest zestawić z zielonymi warzywami, warzywami niezawierającymi skrobi
3) przyprawiaj dobrej jakości solą np. morską lub himalajską, ale pod koniec gotowania. Jeśli doda się je na początku, to fasola nie ugotuje się dokładnie i jej skórka pozostanie twarda
4) gotuj warzywa strączkowe z nasionami kopru włoskiego, kminku lub majeranku, które pomagają uniknąć gazów
5) pozostaw rośliny strączkowe do namoczenia przez 12h lub na noc. Do uzyskania lepszych efektów, wymień wodę 1-2 razy. Podczas namaczania skórka robi się miękka i rozpoczyna się proces kiełkowania, który eliminuje kwas fitynowy, w wyniku czego zwiększa się dostępność cennych minerałów. Namoczenie również powoduje, że nasiona szybciej się gotują i są łatwiej trawione

PAMIĘTAJ ABY NIGDY NIE GOTOWAĆ STRĄCZKÓW W WODZIE, W KTÓREJ BYŁY NAMACZANE

6) gdy rośliny strączkowe zaczną się gotować, zbierz i usuń szumy. Gotuj przez kolejne 20min (bez przykrycia), aż wytworzy się para (która rozbija i rozprasza enzymy zaburzające trawienie)
7) jeśli kłopoty z gazami nie ustępują, pod koniec gotowania dodaj łyżkę octu jabłkowego, ryżowego lub winnego. Połączenie te doprowadza do rozbicia łańcuchów białkowych oraz związków utrudniających trawienie

POMOCNE PRZYPRAWY ZIOŁOWE:

kolendra, kminek, imbir, szałwia, tymianek, koper, bazylia, koper włoski lub kminek, mięta, czosnek

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Agnieszka Nitsu

Dietetyk z zawodu i zamiłowania, absolwentka studium medycznego. Pasjonatka zdrowego stylu życia. Autorka bloga aktywnezywienie.blogspot.com. Autorka książki "Zdrowe słodkości. Motywacja i porady na zdrowe życie".