Dzieci wyczuwają i reagują na smak już w łonie matki – wyniki badania

Avatar photo
badanie smaki

Przyzwyczailiśmy się do tego, że o jedzeniu mówimy wyłącznie w kontekście dzieci i dorosłych po urodzeniu. Wiele poświęcamy też uwagi żywieniu kobiet ciąży. Mówimy jednak o nim w celu zapewnienia prawidłowego wzrostu dziecka. Wydawać by się mogło, że w takim kontekście jedzenie ma dla dziecka jedynie funkcję budulcową i można by rzec: w pełni utylitarną. Badacze w nowej publikacji, która właśnie pojawiła się w Psychological Science dowodzą, że nic bardziej mylnego.

Niezwykłe badanie z wyjątkowymi uczestnikami

Badanie, o którym dzisiaj Wam opowiemy, miało dosyć niecodzienny przebieg. Naukowcy śledzili bowiem wyraz twarzy dzieci w macicy po spożyciu przez matki konkretnych produktów. W badaniu wzięło udział 100 Brytyjek.

Jarmuż kontra marchewka

Na warsztat wzięto dwa bardzo zdrowe warzywa: jarmuż oraz marchewkę. Podawane były 20 minut przed skanem w postaci pigułki z 400 mg produktu. Jak się okazało więcej dzieci pozytywnie reagowało na marchewkę (uśmiech) niż na jarmuż (niezadowolenie). Badacze stwierdzili również, że tak mała dawka wystarczyła, by spowodować zmianę ekspresji na twarzy dziecka.

grymas niezadowolenia, źródło [1]
uśmiech, źródło [1]
Porównanie reakcji na jarmuż (Kale), marchew (Carrot) w stosunku do grupy kontrolnej (Control) – źródło [1]

Co oznacza to dla dietetyków?

To niezwykłe badanie nie tylko mówi nam więcej o tym, co czują dzieci w brzuchu mamy. Naukowcy starają się iść dalej. Zespół weryfikuje obecnie w kolejnym badaniu, jak receptory smaku kształtują się w łonie matki i czy preferencje ulegają zmianie już wtedy. Ma to kilka implikacji. Możliwe bowiem, że dieta matki ma bezpośredni wpływ na preferencje smakowe dziecka po narodzeniu, w tym neofobię żywieniową. Możliwe, że smaki kształtują się jeszcze przed urodzeniem.

Zobacz również
surica

Niezależnie od wniosków – badanie daje kolejny argument za tym, by zwrócić szczególną uwagę na jadłospis kobiet w ciąży. Powiedzenie „jem dla dwojga” zyskuje w tym przypadku zupełnie nowe znaczenie.

Źródło:

Ustun, B., Reissland, N., Covey, J., Schaal, B., & Blissett, J. (2022). Flavor Sensing in Utero and Emerging Discriminative Behaviors in the Human Fetus. Psychological Science, 33(10), 1651–1663. https://doi.org/10.1177/09567976221105460