fbpx
5/5 (1)

Mimo, że bycie niejadkiem dla większości dzieci jest rozwojowo normalną i przejściową fazą, zachowanie to może być wyjątkowo stresujące dla rodziców. Nowe badanie opublikowane w „Journal of Nutrition Education and Behavior” wykazało, że obawy o wybredne jedzenie przez dzieci skłania rodziców do stosowania różnych praktyk żywieniowych, takich jak nacisk lub nagradzanie za jedzenie.

„Praktyki te mogą wzmocnić wybredne jedzenie, zwiększyć preferencje dla niezdrowej żywności i doprowadzić do nadmiernego przyrostu masy ciała”

Naczelna autorka badania dr Holly Harris z Queensland University of Technology w Brisbane (Australia)

O badaniu

Zrozumienie, dlaczego rodzice reagują w ten sposób na zachowanie dzieci jest ważnym krokiem do edukacji na temat zdrowego żywienia.

Do badania zrekrutowano 208 matek i ojców z dziećmi w wieku od 2 do 5 lat ze społeczno-ekonomicznie mniej uprzywilejowanej społeczności w Queensland w Australii. Wśród rodzin znajdujących się w niekorzystnej sytuacji występuje wyższy odsetek dzieci niejadków i częstsze stosowanie nieprawidłowych praktyk żywieniowych, ale niewiele wiadomo, jakie sytuacje wywołują takie zachowanie.

Oprócz informacji na swój temat rodzice oceniali odpowiedzialność za karmienie oraz temperament dziecka. Dodatkowo zgłosili częstotliwość wybrednych zachowań żywieniowych i sposobów żywienia.

Pytania brzmiały: „Kiedy twoje dziecko odmawia jedzenia, które zwykle zjada, czy nalegasz, aby twoje dziecko je zjadło?” i „Kiedy twoje dziecko odmawia jedzenia, które zwykle zjada, czy zachęcasz je do jedzenia, oferując nagrodę inną niż jedzenie?”. Na koniec rodzice określili, jak często martwili się wybrednym jedzeniem swojego dziecka; tym, że dziecko nie spożywa zbilansowanej lub zróżnicowanej diety oraz tym ile ich dziecko faktycznie spożywa.

Badanie wykazało, że podczas gdy zarówno raporty matek i ojców były zgodne, to matki zgłaszały większe obawy. Badania wskazują, że założenia dotyczące płci nakładają większą odpowiedzialność za karmienie i odżywianie dziecka na matki.

Matki są również bardziej wrażliwe na sygnały słowne i niewerbalne dziecka. Dlatego są bardziej zestresowane płaczem, napadami złości i krztuszeniem, gdy dziecko odmawia jedzenia. Karmienie może być bardzo emocjonalnym zadaniem dla matek, które mogą przyczynić się do stosowania niekorzystnych zachowań żywieniowych z troski o dobro dziecka.

Ojcowie częściej stosowali perswazyjne praktyki żywieniowe, ale ich zachowanie nie wynikało z obaw rodzicielskich” – jak komentuje dr Harris.

Rekomendacja

Naukowcy sugerują, że pracownicy służby zdrowia, których zadaniem jest doradzanie rodzicom niejadków, mogą rozważyć zapewnienie odpowiedniej edukacji i alternatywnych strategii behawioralnych w celu wsparcia zestresowanych rodziców.

Źródło: Holly A. Harris, Elena Jansen, Kimberley M. Mallan, Lynne Daniels, Karen Thorpe. Concern Explaining Nonresponsive Feeding: A Study of Mothers’ and Fathers’ Response to Their Child’s Fussy Eating. Journal of Nutrition Education and Behavior, 2018; 50 (8): 757

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No