E223 – Pirosiarczyn sodu. Norma, właściwości, zastosowanie
Pirosiarczyn sodu (E223) jest to bardzo powszechnie stosowany konserwant przeciwdziałający rozwojowi bakterii i pleśni. Pobrany z żywności jest metabolizowany w wątrobie, a następnie wydalany z moczem.
Właściwości E223 i norma
Przy spożyciu dużych ilości bądź długotrwałej ekspozycji z wielu źródeł może powodować różne objawy skórne od wysypki, pokrzywki, po atopowe zapalenie skóry, objawy kataru alergicznego a nawet przyczyniać się do wystąpienia napadów kaszlu u astmatyków. Dodatek tego konserwantu niekiedy obniża zawartość niektórych witamin w produktach do których jest stosowany. Dla ograniczenia ryzyka zdrowotnego konsumentów wyznaczono dopuszczalną dzienną dawkę tego związku wynoszącą 0,7 mg/kg masy ciała/dobę.
Zastosowanie pirosiarczynu sodu
E223 stosowany jest zarówno do produktów świeżych (winogrona, borówki, czosnek, niektóre warzywa mrożone, świeże i mrożone skorupiaki) jak i przetworzonych (pieczywo, herbatniki produkty ciastkarskie, pulpy owocowe, owoce suszone i kandyzowane, suszone warzywa i grzyby, marmolady i dżemy a także piwa, wina miody pitne i wiele innych).
Pirosiarczyn sodu jest dostępny w handlu, kupowany często przez amatorów wyrobu domowych alkoholi. Związek ten wykorzystywany jest również przemyśle budowlanym, fotograficznym, garbarskim jako środek wybielający i czyszczący.
Czy E223 musi pojawić się na etykiecie?
🔎 E223 może być alergenem. Z uwagi na to producenci mają obowiązek wykazywania na etykiecie zawartości dwutlenku siarki. Dotyczy to jednak wyłącznie sytuacji, gdy przekroczone jest stężenie powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców [1].
Bilbiografia:
- ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r., https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:304:0018:0063:PL:PDF
- Data pierwotnej publikacji: 14.07.2016
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 18.02.2024
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » E223 – Pirosiarczyn sodu. Norma, właściwości, zastosowanie
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl