Pirosiarczyn sodu (E223) jest to bardzo powszechnie stosowany konserwant przeciwdziałający rozwojowi bakterii i pleśni. Pobrany z żywności jest metabolizowany w wątrobie, a następnie wydalany z moczem.
Właściwości E223 i norma
Przy spożyciu dużych ilości bądź długotrwałej ekspozycji z wielu źródeł może powodować różne objawy skórne od wysypki, pokrzywki, po atopowe zapalenie skóry, objawy kataru alergicznego a nawet przyczyniać się do wystąpienia napadów kaszlu u astmatyków. Dodatek tego konserwantu niekiedy obniża zawartość niektórych witamin w produktach do których jest stosowany. Dla ograniczenia ryzyka zdrowotnego konsumentów wyznaczono dopuszczalną dzienną dawkę tego związku wynoszącą 0,7 mg/kg masy ciała/dobę.
Zastosowanie pirosiarczynu sodu
E223 stosowany jest zarówno do produktów świeżych (winogrona, borówki, czosnek, niektóre warzywa mrożone, świeże i mrożone skorupiaki) jak i przetworzonych (pieczywo, herbatniki produkty ciastkarskie, pulpy owocowe, owoce suszone i kandyzowane, suszone warzywa i grzyby, marmolady i dżemy a także piwa, wina miody pitne i wiele innych).
Pirosiarczyn sodu jest dostępny w handlu, kupowany często przez amatorów wyrobu domowych alkoholi. Związek ten wykorzystywany jest również przemyśle budowlanym, fotograficznym, garbarskim jako środek wybielający i czyszczący.
Czy E223 musi pojawić się na etykiecie?
🔎 E223 może być alergenem. Z uwagi na to producenci mają obowiązek wykazywania na etykiecie zawartości dwutlenku siarki. Dotyczy to jednak wyłącznie sytuacji, gdy przekroczone jest stężenie powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców [1].
Bilbiografia:
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r., https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:304:0018:0063:PL:PDF
Data pierwotnej publikacji: 14.07.2016
Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 18.02.2024
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl.
Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach.
redakcja@dietetycy.org.pl
Używamy plików cookie, aby personalizować treści i reklamy, oferować funkcje społecznościowe oraz analizować ruch na naszej stronie. Sprawdź szczegóły w naszej polityce cookie
Pliki cookie to małe pliki tekstowe, które mogą być wykorzystywane przez strony internetowe w celu zwiększenia efektywności korzystania z witryny przez użytkownika.
Zgodnie z prawem możemy przechowywać pliki cookie na Twoim urządzeniu tylko wtedy, gdy są one ściśle niezbędne do działania tej witryny. We wszystkich innych przypadkach potrzebujemy Twojej zgody. Oznacza to, że pliki cookie zakwalifikowane jako niezbędne przetwarzane są na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Wszystkie pozostałe pliki cookie, czyli te z kategorii preferencji i marketingowe, przetwarzane są na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO.
Ta strona korzysta z różnych typów plików cookie. Niektóre pliki cookie są umieszczane przez usługi zewnętrzne pojawiające się na naszych stronach.
W każdej chwili możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę za pośrednictwem Deklaracji plików cookie dostępnej na naszej stronie internetowej.
Więcej informacji o tym, kim jesteśmy, jak się z nami skontaktować oraz jak przetwarzamy dane osobowe, znajdziesz w naszej Polityce prywatności.