E450 – Difosforany

E450 (difosforany) to powszechnie używane, nieszkodliwe dodatki do żywności o bardzo szerokim spektrum zastosowania. Difosforany są syntetyzowane laboratoryjnie z kwasu fosforowego i różnych węglanów, dzięki którym możliwe jest uzyskanie kilku difosforanów (disodowego – E450 (i),  trisodowego – E450 (ii),  tetrasodowego – E450 (iii),  tetrapotasowego – E450 (v), diwapniowego – E450 (vi) oraz diwodoro-difosforanu wapnia – E450 (vii).

zakupy

pixabay.com

E450 stosowany jest jako pojedynczy związek lub ich mieszanina. Funkcje jakie spełniają E450 są różnorodne – działają zarówno jako emulgatory, stabilizatory, regulatory kwasowości, a także substancje wiążące i spulchniające.

Stosowane są do przetworów mięsnych, aromatyzowanych napojów bezalkoholowych, sosów, mleka zagęszczonego, owoców kandyzowanych, zup i herbat w proszku, chipsów, gumy do żucia, przetworów ze skorupiaków, cukru pudru i płynnej masy jaja kurzego. W produkcji serów topionych difosforany wykorzystywane są jako topniki.

Mimo, że E450 uznawane są za nieszkodliwe, o ile ich dzienna dawka nie przekracza 70 mg/kg masy ciała, to nadmierna ich ilość może jednak zmniejszać przyswajanie przez organizm składników mineralnych w tym żelaza, wapnia i magnezu.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia