Teraz czytasz
Ekstrakt drożdżowy

Ekstrakt drożdżowy

ekstrakt drożdżowy marmite

Ekstrakt drożdżowy to składnik, który spotkać możemy szczególnie w produktach mięsnych, przyprawach. Za zadanie ma nadawać im smak i aromat – jest też nośnikiem smaku umami, dzięki kwasowi glutaminowemu. Smak ten zaś sprawia, że czerpiemy więcej satysfakcji z jedzenia. Ekstrakt drożdżowy występuje zazwyczaj w postaci proszku lub pasty. Jeśli byliście w Wielkiej Brytanii mogliście się także spotkać z jego wersją służącą na przykład do smarowania kanapek – to Marmite.

ekstrakt drożdżowy marmite
Rafael Ben-Ari / 123RF

Ekstrakt drożdżowy to nie jest glutaminian sodu

Nie jest prawdą, że ekstrakt drożdżowy to synonim glutaminianu sodu E621, a tak można przeczytać na wielu żywieniowych blogach. Natomiast ich powiązanie jest bardzo bliskie: ekstrakt drożdżowy stanowi źródło glutaminianu sodu – jednak w przeciwieństwie do niego nie posiada aż tak silnego “czarnego PR”, powodowanego tzw. “syndromem chińskiej restauracji”. Nic dziwnego, że producenci często stosują go w miejsce niepopularnego glutaminianu sodu, szczególnie, że nie trzeba dodawać przy nim żadnej literki “E”. Bo, jak wieść gminna niesie – e-dodatki są złe (choć na marginesie: jak wiedzą dietetycy – nie wszystkie). Wada? Glutaminian sodu daje mocniejszy smak.

Jest jednak i druga strona medalu – oficjalnie w Unii jest uznawany za bezpieczny. Niemniej pokrewieństwo względem glutaminianu nakazuje pewną ostrożność w stosowaniu.

Czy ekstrakt drożdżowy jest bezpieczny?

Żeby zrozumieć czy ekstrakt jest bezpieczny warto zrozumieć w jaki sposób ekstrakt powstaje. Tworzy się go w procesie autolizy. Autoliza oznacza “rozszczepienie” jest procesem rozpadu komórek w wyniku działania enzymów wewątrzkomórkowych. Drożdże w kontrolowanej procedurze są poddawane procesowi, następnie zaś ekstrahowane i zagęszczone. Proces sam w sobie sprawia, że zachowane są składniki odżywcze (na przykład dużo witamin z grupy B), jednak zazwyczaj zawiera też dużo sodu, którego nie należy spożywać w nadmiarze. Część ludzi wydaje się też tak jak w przypadku glutaminianu sodu nadwrażliwa na ten składnik.

Zobacz również
umami

Wartości odżywcze ekstraktu drożdżowego

Ekstrakt drożdżowy dostarcza przede wszystkim węglowodanów oraz białka. Zawiera jednak także witaminy oraz inne składniki. Dzięki temu – oraz brakowi potwierdzonego, szkodliwego działania – można traktować, na podstawie stanu obecnej wiedzy naukowej, ekstrakt drożdżowy jako neutralny dla zdrowia. Jak wiadomo jednak z żadnym składnikiem nie warto przesadzać jeśli chodzi o spożywaną ilość. To jest szczególnie istotne w kontekście tego, że ekstrakt drożdżowy pojawia się szczególnie często w produktach wysoce przetworzonych. A takich nie powinno być w naszej diecie dużo.

5/5 (3)

Proszę oceń

Scroll To Top