Gluten a zdrowie – nowe wyniki badań
W tym tygodniu pojawiło się w BMJ warte uwagi badanie na temat tak szeroko dyskutowanego wpływu spożycia glutenu na zdrowie – konkretnie długofalowego jego spożycia i choroby niedokrwiennej serca (coronary heart disease). Demonizowany przez niektóre kręgi gluten wychodzi z tych badań obronną ręką. Przechodząc do konkretów:
Wyniki o których mowa przedstawiono na podstawie prospektywnego badania kohortowego ponad 100 tysięcy osób na przestrzeni 26 lat. Ekspozycję na gluten zbadano na podstawie kwestionariusza żywieniowego, oceniając także wpływ innych czynników ryzyka.
Wnioski: badacze wskazują, że nie występuje statystycznie istotne powiązanie między spożyciem glutenu a chorobą. Dodatkowo podkreślają, że prowadzenie diety bezglutenowej może powodować eliminację z diety produktów pełnoziarnistych, które mogą wspierać organizm. Stąd też w tym świetle nie ma podstaw, aby osobom zdrowym – bez celiakii – sugerować przejście na dietę bez glutenu w celu ograniczenia ryzyka choroby niedokrwiennej serca.
Źródło: bmj.com
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Gluten a zdrowie – nowe wyniki badań