Gorąca herbata a jaskra
„Picie gorącej herbaty każdego dnia wiąże się z niższym ryzykiem występowania jaskry”
Według wyników badania opublikowanego online w „British Journal of Ophthalmology”, wypicie filiżanki gorącej herbaty co najmniej raz dziennie może wiązać się ze znacznie niższym ryzykiem rozwinięcia się jaskry. Badanie pokazuje, że picie kawy bezkofeinowej i kofeinowej, herbaty bezkofeinowej, herbaty mrożonej i napojów bezalkoholowych nie ma żadnego wpływu na ryzyko występowanie jaskry.
Czym jest jaskra?
Jaskra, uszkadzając nerw wzrokowy, jest jedną z głównych przyczyn ślepoty na całym świecie, a obecnie dotyka ona 57,5 miliona osób i szacuje się, że do 2020 roku wzrośnie do 65,5 miliona osób. Poprzednie badania sugerują, że kofeina może wpływać na ciśnienie wewnątrzgałkowe, ale żadne dotychczasowe dane nie porównywało potencjalnego wpływu napojów bezkofeinowych i kofeinowych na ryzyko jaskry.
Charakterystyka badania
Naukowcy z Brown University in Providence oraz University of California przeanalizowali dane z badania National Health and Nutrition Survey (NHANES), przeprowadzonego w USA w latach 2005-2006, obejmującego około 10 000 osób. W badaniu posłużono się wywiadami, wynikami pomiarów antropometrycznych i badań krwi, mających na celu ocenę stanu zdrowia oraz stanu odżywienia dorosłych i dzieci w USA. Badanie zawierało także testy wzroku na jaskrę. Spośród 1678 uczestników, którzy mieli pełne badania wzroku, u 84 osób dorosłych (5%) doszło do rozwoju tej choroby. Kwestionariusz uwzględniał pytania o częstotliwość i rodzaj pijanych napojów zawierające kofeinę i bezkofeinowych, w tym napoje bezalkoholowe i mrożoną herbatę, w ciągu ostatnich 12 miesięcy.
Wyniki badania:
Według wyników, osoby pijące codziennie gorącą herbatę w porównaniu z tymi, którzy codziennie nie piją gorącej herbaty, mieli niższe ryzyko występowania jaskry. Po uwzględnieniu czynników wpływających na rezultaty, takich jak cukrzyca i palenie tytoniu, osoby pijące gorącą herbatę były o 74% mniej narażone na występowanie jaskry. Nie znaleziono takiej korelacji w przypadku picia kawy (kofeinowej i bezkofeinowej), mrożonej herbaty lub napojów bezalkoholowych. Badanie miało charakter obserwacyjny. W wywiadzie nie uwzględniono m.in. ilości, rodzaju, czasu parzenia wypijanej herbaty.
Herbata jest źródłem antyoksydantów, ma działanie przeciwzapalne i neuroprotekcyjne, które powiązane jest z obniżonym ryzykiem wystąpienia chorób serca, raka i cukrzycy.
Źródło: Connie M Wu, Annie M Wu, Victoria L Tseng, Fei Yu, Anne L Coleman. Frequency of a diagnosis of glaucoma in individuals who consume coffee, tea and/or soft drinks. British Journal of Ophthalmology, 2017 [pubmed]
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Gorąca herbata a jaskra
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl