Insulinoporność. Leczenie dietą – Hanna Stolińska – Fiedorowicz
Insulinoporność. Leczenie dietą to najnowsza książka znanej dietetyczki Hanny Stolińskiej – Fiedorowicz, która ukazała się w 2018 roku nakładem wydawnictwa Zwierciadło. Autorka jest specjalistą i wieloletnim praktykiem w swojej dziedzinie o ugruntowanej renomie w środowisku dietetycznym. Książka Insulinoporność. Leczenie dietą to pozycja oparta na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu autorki z pracy z pacjentami zmagającymi się z tą dolegliwością.
Czym tak właściwie jest insulinooporność i kogo dotyczy? O tym pisaliśmy w artykule tutaj, a dla tych którzy chcą szerzej zgłębić temat przydatne będą także inne książki dotyczące tego zagadnienia – link.
Tytuł: Insulinooporność. Leczenie dietą. 140 przepisów |
Autor: Hanna Stolińska – Fiedorowicz |
Wydawnictwo: Zwierciadło |
Liczba stron: 250 |
Rok wydania: 2018 |
Na temat książki
Insulinooporność w książce Hanny Stolińskiej – Fiedorowicz została przedstawiona w sposób przekrojowy. Autorka w przystępny sposób objaśniła zagadnienia związane z mechanizmem powstawania insulinooporności.
Wymieniła najczęściej występujące objawy, których zaobserwowanie powinno skłonić pacjenta do poszukiwania i potwierdzenia diagnozy w kierunki zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
Wydawać by się mogło, że problem insulinooporności dotyczy osób otyłych, jednak, jak można się dowiedzieć z „Insulinoporność – leczenie dietą”, przypadłość ta może dotknąć również osoby o prawidłowej masie ciała.
Leczenie tej przypadłości nie jest łatwe i konieczne jest konsekwentne długotrwałe działanie. Zgodnie z zaleceniami autorki, niezbędna jest zmiana dotychczasowego stylu życia, sposobu żywienia oraz wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej.
W książce Insulinoporność – leczenie dietą znalazły się ogólne zalecenia dotyczące komponowania diety przy tym zaburzeniu metabolicznym. Sposób doboru produktów spożywczych, porady praktyczne dotyczące umiejętności oszacowania wielkości porcji oraz czytania etykiet. Hanna Stolińska – Fiedorowicz przestrzegła przed podejmowaniem niekonwencjonalnych diet mających działać terapeutycznie. Głodówki, diety sokowe czy ketogeniczne mogą przynieść więcej szkody niż pożytku, a ich prawidłowe bilansowanie jest bardzo trudne lub wręcz niemożliwe.
140 przepisów dla insulinoopornych
W części przepisowej Insulinoporność – leczenie dietą autorka rozpisała czterotygodniowy plan diety, uwzględniający pięć posiłków dziennie. Dla każdego przepisu podane zostały wartość energetyczna oraz makroskładników i błonnika w przeliczeniu na porcję, co ułatwia kontrolę przyjmowanych kalorii.
Przepisy są nieskomplikowane, szybkie a zakupienie składników nie nastręcza problemu, gdyż większość z nich dostępna jest w dyskontach i osiedlowych sklepikach.
To, co spodoba się korzystającym z książki, to duże urozmaicenie dań i wykorzystanie sezonowych produktów. Nawet osoby niedoświadczone kulinarnie poradzą sobie z przygotowaniem omletu ze szpinakiem i pomidorami, zupy kremu z brokuła czy twarogu z warzywami. Mnie skusiło wegańskie leczo z soczewicą oraz koktajl z gruszką i jarmużem na mleku kokosowym.
Książkę poleciłabym osobom, chcącym zmienić nawyki żywieniowe i uregulować gospodarkę węglowodanową. Osobom z rozwinięta już cukrzycą, a także tym, którzy szukają inspiracji na zdrowe, proste dania bazujące na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Insulinoporność – leczenie dietą to także nieoceniona pomoc dla dietetyków, szukających inspiracji na dobrze skomponowane przepisy dla swoich pacjentów, borykających się z insulinoopornością.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Insulinoporność. Leczenie dietą – Hanna Stolińska – Fiedorowicz
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl