Interakcje leków z żywnością
Coraz więcej osób zażywa leki. W Polsce szacuje się , że codziennie musi przyjmować lekarstwa 12-16 mln Polaków, rośnie również popularność suplementów diety.
Warto jednak wiedzieć, że działania niepożądane leków mogą wiązać się nie tylko z interakcjami z innymi lekami czy cechami osobniczymi pacjenta, ale również z żywnością.
Udowodniono, że rozmaite powikłania farmakoterapii powiązane są z niekorzystnym oddziaływaniem składników pokarmowych na metabolizm, wchłanianie i wydalanie leków z organizmu.
Przykłady interakcji:
Zmniejszone wchłanianie leku:
Produkty bogate w błonnik pokarmowy zmniejszają stężenie leku we krwi i skuteczność działania leków antydepresyjnych oraz naparstnicy. Wapń występujący w produktach mlecznych obniża wchłanianie antybiotyków (fluorochinolony, tetracyklina). Taniny obecne w herbacie wchodzą w interakcje z preparatami żelaza. Często zażycie tych lekarstw z przedstawionymi składnikami w rezultacie nie daje żadnych efektów.
Zwiększanie wchłaniania leku:
Niektóre leki zaleca się przyjmować po posiłku, wiąże się to z ich lepszą rozpuszczalnością w tłuszczach i lepszym wchłanianiem, bądź drażniącym działaniem. Lecz interakcje mogą zachodzić między produktami bogatymi w tłuszcz a niektórymi preparatami teofiliny, lekami przeciwgrzybicznymi, przeciwpasożytniczymi i psychotropowymi. Wzrost stężenia tych lekarstw we krwi może być przyczyną działań niepożądanych. Np. zbyt duża dawka teofiliny powoduje zaburzenia snu, zawroty głowy, tachykardię.
UWAGA! SOK GREJPFRUTOWY !
Udowodniono, że zawarte w soku grejpfrutowym flawonoidy i furanokumaryny odpowiedzialne są za wzrost stężenia leków we krwi. Popicie tym sokiem niektórych leków powoduje zaburzenia metabolizmu, co może prowadzić do poważnego zatrucia lekiem. Flawonoidy zawarte m.in. w soku grejpfrutowym wchodzą w interakcje ze statynami, blokerami kanału wapniowego, lekami p-histaminowymi, cyklosporyną, powodując od 3-12 krotny wzrost stężenia we krwi.
Zaleca się co najmniej 4 godzinny odstęp czasu pomiędzy spożyciem soku grejpfrutowego lub owocu a spożyciem leku.
Czytaj również: grejpfruty, interakcje i odchudzanie
Należy pamiętać, że nie tylko na grejpfruta powinno się uważać. Inne owoce zawierające flawonoidy i furanokumaryny mające ogromny wpływ na metabolizm leków to:
- pomelo
- sweetie
- kwaśna limetka
- pomarańcza
- i soki z tych owoców
Leki należy popijać szklanką wody, a sposób przyjmowania leku w stosunku do posiłku powinno skonsultować się z lekarzem.
Udowodniono, że interakcje leków z żywnością mogą wydłużyć czas hospitalizacji, zwiększyć jego koszty, pogorszyć skuteczność leczenia, ale przede wszystkim okazać się bardzo groźne dla pacjenta.
Bibliografia:
- K. Wolnicka, „Interakcje leków z żywnością”, IŻŻ
- K. Korzeniowska, A. Jabłecka, „Interakcje leków z pożywieniem”, Farmacja współczesna 2008;1:24-30
Dowiedz się więcej:
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dietetyka kliniczna » Interakcje leków z żywnością
Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP