Jak alkohol wpływa na funkcjonowanie tarczycy?

Avatar photo
alkohol

Fakt, że styl życia i sposób odżywiania ma istotny wpływ na występowanie chorób tarczycy oraz ich leczenie jest niezaprzeczalny.  Odpowiednio zbilansowana dieta i zdrowy styl życia wykazują działanie prewencyjne, jeśli chodzi o schorzenia tarczycy wynikające z niedoborów pokarmowych. Czynniki te powinny także stanowić nieodłączny element leczenia schorzeń tarczycy [1].

Ograniczenie alkoholu kluczem do zdrowia

Jednym z podstawowych zaleceń zdrowego stylu życia jest ograniczenie spożywania alkoholu [1]. Przewlekłe spożywanie dużej ilości alkoholu zakłóca komunikację między układem nerwowym, hormonalnym i immunologicznym, powodując zaburzenia hormonalne, które z kolei prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Te indukowane alkoholem zaburzenia hormonalne wpływają na cały organizm i mogą powodować różne dolegliwości, takie jak problemy z płodnością, zaburzenia funkcjonowania tarczycy, nowotwory, choroby kości czy zaburzenia psychiczne [2].

alkohol dieta
© Blue Orange Studio / 123RF

Działanie antyodżywcze

Alkohol z uwagi na brak wartości odżywczej i wysoką wartość energetyczną powinien być ograniczany do minimum. Wysokie spożycie napojów alkoholowych prowadzi do niedoboru witamin z grupy B, szczególnie witaminy B6  i B12, których niskie stężenia doprowadzają do podwyższenia poziomu homocysteiny, a co za tym idzie zwiększenia ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo,  niedobór kobalaminy może sprzyjać rozwojowi chorób skóry o charakterze atopowym, łuszczycy lub bielactwa, które często dotykają osoby ze schorzeniami tarczycy [1].

Wpływ alkoholu na tarczycę

Wpływ spożywania napojów alkoholowych na stężenie hormonów tarczycy nie jest do końca jasny. Alkohol spożywany regularnie wykazuje działanie toksyczne względem komórek tarczycy, prowadząc do zahamowania czynności i zmniejszenia objętości gruczołu, co często obserwuje się u osób uzależnionych [3].

Zobacz również
dieta ciąża

Kontrowersyjnym stwierdzeniem, jest to, że regularne spożywanie alkoholu zmniejsza ryzyko występowania raka tarczycy. Jako hipotezę podaje się fakt, że TSH zwiększa proliferację komórek tarczycowych, a alkohol zmniejsza to działanie, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia raka [3]. 

badanie tarczycy
© Andriy Popov / 123RF

Podsumowanie

Jak powszechnie wiadomo spożywanie alkoholu wykazuje szereg niekorzystnych oddziaływań na organizm ludzki, w tym także na tarczycę. Istnieje wiele kontrowersyjnych  doniesień na temat wpływu napojów alkoholowych na gruczoł tarczowy, jednak znacząca większość potwierdza jego negatywny wpływ na tarczycę. Ograniczanie alkoholu jest podstawowym elementem zdrowego stylu życia, zatem działanie to jest zalecane nie tylko osobom ze schorzeniami tarczycy.

Źródła:

  1. Sorbal M., Palacz-Wróbel m.:  Świadomość prewencyjnego działania diety oraz nawyki żywieniowe kobiet z chorobami tarczycy w wieku 20-50 lat. Med Rodz 2018; 21(2A): 16-22
  2. Rachdaoui N., Sarkar D.K.: Effects of Alcohol on the Endocrine System. Endocrinol Metab Clin North Am. 2013 Sep; 42(3): 593–615.
  3. Balhara Y.P.S., Deb K.S.: Impact of alcohol use on thyroid function. Indian J Endocrinol Metab. 2013 Jul-Aug; 17(4): 580–587.