Jak przechowywać suszone grzyby? Zasady i przydatne tricki
Suszenie jest jedną z najbardziej popularnych metod utrwalania grzybów. Powielanym mitem dotyczącym grzybów jest to, że brakuje im wartości odżywczych. Badania pokazują, że ilość białka w suszu może wynosić nawet 39% masy [1]. Co w porównaniu np. do otrębów pszennych, które zawierają 16% białka, jest wartością ponad dwukrotnie większą. Suszone grzyby zawierają również witaminę D2. Warto włączać je do swojego jadłospisu również ze względu na ich aromat. Czym byłby świąteczny bigos, pierogi lub uszka bez suszonych grzybów? Dziś opowiem, jak przechowywać suszone grzyby, aby można było je wykorzystać, aż do kolejnego sezonu.
Metody suszenia grzybów poznasz w tym artykule: https://dietetycy.org.pl/jak-suszyc-grzyby-4-sprawdzone-sposoby-na-suszenie-grzybow/
Jak przechowywać suszone grzyby?
Świeżo ususzone grzyby należy przełożyć do szczelnie zamkniętego naczynia. Może to być blaszany, drewniany lub plastikowy pojemnik. Jeżeli zdecydujemy się na szklany słoik, to pamiętajmy, że należy go przechowywać w zaciemnionym miejscu. Grzyby łatwo chłoną wilgoć z otoczenia, aby temu zapobiec, włóż do pojemnika kilka ziarenek ryżu.
Jak nie przechowywać suszonych grzybów?
Dawniej suszone grzyby przechowywane były w płóciennych workach nad piecami. Niestety w ten sposób grzyby narażone były na atak szkodników np. moli. Aby je odstraszyć, wkładano do worka kilka liści laurowych.
Co jest zagrożeniem dla suszonych grzybów?
Jeżeli na grzybach pojawi się nalot o zielonkawym, szarym lub białym kolorze, to oznacza, że nasze zbiory spleśniały. Należy je wyrzucić. Podobnie dzieje się, gdy zobaczymy w nich mole. Niestety to dopiero początek kłopotów. Mole są stosunkowo mało zauważalne. Ich larwy prowadzą nocny tryb życia. Ponadto ich ciała są praktycznie przezroczyste. Znalezienie moli w suszonych grzybach oznacza ogromną ilość kokonów i odchodów tych owadów w naszych zapasach żywności.
Uważaj, co suszysz!
Pamiętaj! Suszenie nie neutralizuje substancji toksycznych, a w takiej formie są nie do odróżnienia. Grzyby powinniśmy kupować z pewnego źródła, a zebrane samodzielnie można zanieść do Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Pracownicy pomogą nam oznaczyć gatunki jadalne.
Przeciwwskazania
Osoby, które powinny zrezygnować z jedzenia grzybów suszonych to przede wszystkim alergicy. Nie powinniśmy ich podawać również dzieciom do ukończenia 12. roku życia i kobietom w ciąży. Osoby z chorobami nerek i wątroby powinny wyeliminować je ze swojej diety [3].
Wartości odżywcze
Podgrzybki, rydze, borowiki-gatunków jest mnóstwo. Wartości odżywcze natomiast są bardzo zbliżone. Garść suszonych grzybów waży mniej więcej 10 gramów [2]. Taka porcja to:
- 35 kcal;
- 2,9 g białka;
- 4,8 g węglowodanów;
- 0,4 g tłuszczy;
Podsumowanie
Grzyby to niezwykle aromatyczny dodatek do dań. Praca, jaką trzeba wykonać przy zbieraniu, oczyszczaniu i suszeniu jest niezwykle czasochłonna. Powinniśmy bardzo dokładnie zadbać o odpowiednie ich przechowywanie. Mam nadzieję, że powyższe triki Ci to ułatwią.
Bibliografia:
- Wartość_odżywcza_i_prozdrowotna_grz.pdf
- Ile kalorii ma grzyby suszone w 100g? – KalkulatorKalorii.net
- Wartości odżywcze grzybów suszonych i ich wpływ na zdrowie. (grzybylesne.eu)
Dietetycy.org.pl » Smart Shopping » Przechowywanie żywności » Jak przechowywać suszone grzyby? Zasady i przydatne tricki
Studentka drugiego roku dietetyki, na co dzień aptekarz z długoletnim stażem. Interesuje się przede wszystkim odżywianiem dzieci oraz uświadamianiem społeczności, że część leków i suplementów diety można zamienić na zdrową dietę. W wolnej chwili jeżdżę rowerem i czytam książki.