Teraz czytasz
Jak suszyć grzyby? 4 sprawdzone sposoby na suszenie grzybów

Jak suszyć grzyby? 4 sprawdzone sposoby na suszenie grzybów

Redakcja Dietetycy.org.pl -
jak suszyć grzyby

Jak suszyć grzyby? To pytanie pojawia się bardzo często po udanym grzybobraniu i tym jest ważniejsze, im lepsze zbiory udało się zdobyć. Jeśli odwiedzasz ten artykuł – zapewne właśnie powinniśmy pogratulować Ci udanych zbiorów! :)

Suszenie grzybów pozwala zachować je na zimowe miesiące wraz z ich wartościami odżywczymi, o których przeczytacie tutaj – pamiętajcie: brak wartości odżywczych grzybów to szeroko rozpowszechniony mit! Spokojnie można je z umiarem wprowadzać do diety. Poniżej zaś sprawdzone sposoby na to jak:

Jak suszyć grzyby w suszarce do grzybów, owoców i warzyw?

To najszybsza i najwygodniejsza metoda, wymagająca jednak posiadania odpowiedniego sprzętu. Dla grzybiarzy od święta może nie być to inwestycja 100% potrzebna ale dla zapalonych miłośników zbierania grzybów – będzie rozwiązaniem godnym polecenia. W zależności od modelu oraz tego jak mokre były grzyby, czas suszenia będzie różny – zwykle kilka godzin. Polega na ułożeniu grzybów na jednym z pięter tacek w odpowiedniej odległości między kawałkami i włączeniu nawiewu. Dla lepszej efektywności – tacki można przekładać a grzyby obracać, by suszenie było równomierne. Pamiętaj jedynie o odpowiednim oczyszczeniu grzybów przed ustawieniem ich na tacce suszarki. Porady znajdziesz na dole artykułu.

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Suszenie grzybów w piekarniku trwa do kilku godzin. Grzyby odpowiednio oczyszczone kładziemy na ruszcie lub lepiej (by grzyby nie spadały) na tacce – możemy tackę dodatkowo zabezpieczyć papierem do pieczenia. Układamy je, zachowując lekki odstęp, żeby gorące powietrze mogło je owiewać. Istotna jest temperatura – ok. 50 stopni Celsjusza, najlepiej z termoobiegiem. Istotne jest też odprowadzenie wilgoci – w tym celu warto suszyć grzyby przy uchylonych drzwiczkach. Wtedy para swobodnie będzie uchodzić na zewnątrz.

Jak suszyć grzyby na kaloryferze lub nad kuchenką?

Gdy jesteśmy poza domem i suszarka oraz piekarnik odpadają a pogoda dodatkowo nie rozpieszcza i nie mamy możliwości suszyć grzybów na słońcu – warto jest nawlec grzyby na nitkę w odpowiedniej odległości między poszczególnymi kawałkami i podwiesić w pobliżu źródła ciepła. To także ekonomiczna alternatywa, gdy i tak ogrzewamy pomieszczenie. Przygotowujemy grzyby tnąc je w cienkie paski, które łatwiej będą się suszyć. Wada: nie jest to rozwiązanie dla małych okazów grzybów – kurcząc się i susząc mogłyby spadać z nitki.

Jak suszyć grzyby na słońcu?

Jest to proces najbardziej długotrwały i godny polecenia jedynie w przypadku pięknej, słonecznej pogody. Zakładając niską wilgotność powietrza i słoneczną pogodę trwa on kilka dni. Efekt zostanie osiągnięty, gdy grzyby staną się elastyczne oraz twarde. Grzyby podczas suszenia na słońcu należy ułożyć na przepuszczalnym podłożu jak sitko lub siatka i przykryć oddychającą tkaniną (gaza), żeby nie brudziły się i nie dostawały się tam dodatkowe szkodniki.

suszenie grzybów
sonjachnyj / 123RF

Przygotowanie grzybów do suszenia

Do czyszczenia grzybów używamy szczoteczki lub nożyka – usuwamy z powierzchni wszelkie niepotrzebne elementy takie jak fragmenty ziemi czy poszycia leśnego.

Należy także dokładnie sprawdzić po przekrojeniu grzyba czy nie ma w środku robaków. Jeśli ten krok pominiemy – mogą przenieść się na inne, zdrowe okazy.

Grzyby do suszenia kroimy w mniejsze kawałki (grubości do ok. 0,5-1 centymetra), żeby przyspieszyć proces suszenia – do takiej formy, w której chcemy potem je wykorzystać. Nóżki kroimy na pół – też nadają się do suszenia.

Najlepsze gatunki, które aż proszą się o suszenie to prawdziwki, pogrzybki, kurki, koźlarze oraz kanie (suszymy całe kapelusze). Trudniejsze (choć możliwe) będzie ususzenie np. maślaków z uwagi na ich mokrą skórkę. Szczególnie łatwo będzie nam ususzyć większe okazy. Pamiętaj, że podczas suszenia z grzybów ucieknie woda i w ten sposób zmniejszą one swój rozmiar.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Żeby zapewnić jakość suszonym grzybom – schowaj je do szczelnego pojemnika – na przykład solidnego metalowego pudła (ważne, by pokrywka szczelnie przylegała) lub szklanego słoika z uszczelką. Takie grzyby przechowuj w zacienionym miejscu.

przechowywanie suszonych grzybów
peteers / 123RF

Dodatkowe zasady:

  • Nie mocz, nie myj grzybów przed suszeniem – jeśli to zrobisz, znacznie wydłużysz czas potrzebny na schnięcie, ponieważ woda dostanie się wewnątrz struktury grzyba
  • Aby mniej je zamoczyć, możesz użyć szorstkiej części myjki do mycia naczyń, specjalnej szczotki albo nożyka – lekko zdrapując zanieczyszczoną warstwę
  • Bezwględnie usuwaj robaczywe fragmenty grzybów lub całe okazy – na lokatorów grzybów nie ma skutecznej rady
  • Nie spiesz się – niedosuszone grzyby mogą się psuć
  • Jeśli grzyby się przesuszą zbyt mocno (będą zbyt kruche i rozsypujące się) – nie szkodzi, można z nich zrobić przyprawę w postaci proszku, która dalej będzie nadawać aromat potrawom

Akcesoria do suszenia grzybów – niezbędnik grzybiarza

Te akcesoria warto rozważyć w przypadku suszenia grzybów w domowych warunkach:

Suszarki do grzybów

Noże do zbierania i czyszczenia grzybów

Szczotki do czyszczenia grzybów

5/5 (3)

Proszę oceń