Dietetyka w chorobach nowotworowych — Szawłowski, Gromadzka-Ostrowska

Avatar photo

Dietetyka w chorobach nowotworowych” to podręcznik akademicki, który porusza kompleksowo zagadnienia związane z wpływem diety na rozwój nowotworów oraz na proces zdrowienia po leczeniu onkologicznym. Publikacja, przygotowana pod redakcją prof. Andrzeja Szawłowskiego i prof. Joanny Gromadzkiej-Ostrowskiej, jest skierowana do profesjonalistów z różnych dziedzin medycyny, w tym do dietetyków i pielęgniarek.

Tytuł: Dietetyka w chorobach nowotworowych
Redakcja naukowa: Joanna Gromadzka-Ostrowska, Szawłowski Andrzej
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 600
#PatronatMedialny

Struktura i zawartość

Książka dzieli się na dwie główne części. Pierwsza z nich koncentruje się na dietoterapii u pacjentów onkologicznych, uwzględniając różne stadia choroby i najczęściej występujące powikłania. Druga część zawiera wskazówki dotyczące wsparcia żywieniowego w leczeniu przeciwnowotworowym, w tym porady na temat zapobiegania i leczenia niedożywienia. Monografia zawiera również rozdział pt. „Fakty i mity żywieniowe”, który demistyfikuje błędne przekonania dotyczące diety w kontekście nowotworów.

Wartość edukacyjna i praktyczna podręcznika

„Dietetyka w chorobach nowotworowych” oferuje nie tylko teoretyczne podstawy związane z dietą i nowotworami. W podręczniku znajdziemy także praktyczne wskazówki. Mogą one pomóc zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu oraz wspierać odżywianie po terapii onkologicznej (dietoprofilaktyka pierwotna i wtórna). Dzięki temu opracowanie stanowi niezbędne narzędzie w codziennej praktyce medycznej, dostarczając kompleksowych wytycznych, dotyczących dietoterapii.

środek

Wykorzystanie w praktyce dietetycznej

Książka jest szczególnie cenna dla dietetyków, którzy edukują pacjentów onkologicznych. Pomagają im dostosować dietę do zmienionych potrzeb organizmu spowodowanych chorobą i leczeniem. Monografia podkreśla znaczenie dietetyki w zapobieganiu nowotworom i wsparciu po leczeniu, co jest istotne dla poprawy jakości życia pacjentów.

Zobacz również
żywienie dojelitowe i pozajelitowe

Dla kogo jest ta książka?

„Dietetyka w chorobach nowotworowych” jest pozycją obowiązkową dla każdego specjalisty zajmującego się leczeniem i opieką nad pacjentami onkologicznymi. Książka powinna znaleźć się w bibliotece każdego dietetyka, lekarza oraz personelu pielęgniarskiego, co pozwoli na skuteczniejsze prowadzenie terapii dietetycznej w onkologii.

Podsumowanie

„Dietetyka w chorobach nowotworowych” to znakomity podręcznik akademicki, który w sposób holistyczny podchodzi do roli diety w profilaktyce, diagnozie i leczeniu nowotworów. Publikacja nie tylko edukuje, ale również wyposaża specjalistów w narzędzia potrzebne do skutecznego zarządzania dietą pacjentów onkologicznych, zarówno przed, jak i po zakończeniu leczenia. Stanowi nieocenione źródło wiedzy, które pomaga zrozumieć, jak naukowo poparte zalecenia dietetyczne mogą wspierać leczenie i znacząco poprawiać wyniki terapeutyczne oraz jakość życia pacjentów.