Jak rozpoznać chleb pełnoziarnisty?

chleb pełnoziarnistyDietetycy jak i wszelkiego rodzaju poradniki jak mantrę powtarzają, że dla zdrowia najlepsze jest pieczywo oraz produkty pełnoziarniste. To właśnie one powinny zajmować miejsce w diecie zamiast produktów takich jak typowy chleb biały czy bułki kajzerki. O ile zapamiętanie tej prostej zasady nie nastręcza trudności to jednak prawidłowe rozpoznanie produktów z pełnego ziarna w sklepie czy piekarni – owszem. Jak więc sobie z tym poradzić?

Jak poznać, że chleb jest pełnoziarnisty?

1. Jasne czy ciemne?

Logika podpowiada – pieczywo jasne to to niezdrowe, pieczywo ciemne jest częściej pełnoziarniste. I owszem – tak mogłoby być – jednak producenci specjalnie dodają barwniki do zwykłego chleba jasnego byle tylko wyglądało na zdrowsze. W tym celu do chleba dodaje się po prostu karmel lub melasę. Zresztą kolor i wygląd mogą wprowadzać w błąd – bo na przykład niektóre produkty pełnoziarniste są jasne.

2. Tricki w nazewnictwie

Producenci zastawiają na nas też inne pułapki – jest to nazewnictwo. Pamiętajmy, że na przykład chleby poprószone ziarnem czy też nazwane jako “wieloziarniste” to rzadko to czego szukamy. Jeśli w nazwie pojawia się “pełnoziarniste” lub “z pełnego ziarna” – to dobrze. Inne kombinacje mogą być mylące.

3. Etykiety

Oczywiście produkt może być też tylko w małej części stworzony z pełnego ziarna. Dlatego idealnie jest sprawdzić listę składników produktu – poszczególne składniki są sortowane według udziału w produkcie – więc na miejscu pierwszym prawdziwego produktu z pełnego ziarna takie właśnie zapewnienie znajdziemy już na pierwszej pozycji. Jeśli pojawia się na liście gdzieś dalej – oznacza to, że tylko mała jego część pochodzi z pełnego ziarna.

Zobacz również poradnik dietetycy.org.pl “jak kupować chleb – pieczywo jasne czy ciemne?

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia