Jak zwiększyć przyswajanie magnezu
Magnez jest powszechnie znanym pierwiastkiem chemicznym oraz składnikiem suplementów. W XXI wieku suplementy diety zdominowały rynek farmaceutyczny. Jednym z najczęściej reklamowanych produktów są właśnie suplementy zawierające magnez. Chcesz zgłębić swoją wiedzę na temat suplementów diety, magnezu oraz jego wpływu na organizm? Zapraszam do dalszej lektury.
Magnez – do czego jest nam potrzebny?
Magnez jest jednym z najważniejszych kationów wewnątrzkomórkowych, gdzie aktywuje ponad 300 enzymów. Pierwiastek ten bierze udział w biosyntezie białka, przewodnictwie nerwowym, procesach termoregulacji. Odgrywa ważną rolę w homeostazie mineralnej organizmu i kości oraz co ważne bierze udział w kurczliwości mięśni [1].
Zapotrzebowanie organizmu na magnez
Zapotrzebowanie organizmu na magnez różni się w zależności od wieku, płci osoby. Według aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej:
- mężczyźni w wieku od 19 do 75 lat powinni przyjmować od 400 do 420 mg magnezu na dobę,
- chłopcy w wieku 10-18 lat powinni przyjmować od 240 do 410 mg magnezu na dobę ,
- dziewczęta w wieku 10-18 lat powinny przyjmować od 240 do 360 mg magnezu na dobę,
- kobiety w wieku od 19 do 75 roku powinny przyjmować od 310 do 320 mg na dobę [1].
W jakich produktach spożywczych występuje magnez?
PRODUKT (PRZYKŁADY) | ZAWARTOŚĆ MG W 100 G PRODUKTU |
---|---|
PESTKI DYNI | 540 |
OTRĘBY PSZENNE | 490 |
KAKAO | 420 |
MIGDAŁY | 269 |
KASZA GRYCZANA | 218 |
SOJA | 216 |
GORZKA CZEKOLADA | 165 |
OTRĘBY OWSIANE | 129 |
Konsekwencje niedoboru i nadmiaru magnezu
Konsekwencje niedoboru magnezu mogą stać się przyczyną zaburzeń ze strony układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowo-mięśniowego. Niedobór magnezu może powodować oporność na insulinę, upośledzenie wydzielania tego hormonu [1].
Przyjmowanie zbyt dużych dawek soli magnezu może mieć właściwości przeczyszczające, wywołać zatrucie, zaburzenia snu, osłabienie mięśniowe, dezorientacje [1].
Co wpływa na przyswajanie magnezu?
Przyswajanie magnezu z diety wynosi około 50%. Magnez, pochodzący z pożywienia jest wchłaniany bardziej efektywnie, niż ten przyjmowany w dużych dawkach z preparatów farmaceutycznych.
Wchłanianie magnezu jest wzmagane przez:
- Witaminę D,
- Sód,
- Galaktozę,
- Białko.
Wchłanianie magnezu jest hamowane przez:
- Tłuszcz,
- Glukozę,
- Składniki antyoodżywcze jak: tanina, fityna, metale ciężkie,
- Błonnik [2].
Suplementy magnezu
Na początek zaczniemy od wyjaśnienia czym różnią się suplementy diety od leków. Leki są zdefiniowane w ustawie o prawie farmaceutycznym, z której wynika, że mają właściwości zapobiegania lub leczenia chorób. Natomiast suplementy są zdefiniowane w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w której zdefiniowane są jako produkty zawierające skoncentrowane ilości witamin lub składników mineralnych, które wykazują efekt odżywczy [3].
Związki magnezu
Na rynku możemy znaleźć produkty magnezu w postaci związków nieorganicznych:
- chlorek,
- siarczan,
- azotan,
- węglan,
oraz związków organicznych:
- cytrynian,
- mleczan,
- askorbinian,
- asparaginian,
- glukonian,
- chelat- magnez połączony z cząsteczką aminokwasu; proces chelatowania magnezu ma za zadanie zwiększenie przyswajania magnezu w organizmie, przez podwyższenie jego odporności na zmienne pH w organizmie [4].
Badania wykazują, że sole organiczne są lepszym źródłem magnezu niż sole nieorganiczne. Wynika z tego, że lepiej wybierać między solami magnezu takimi jak: cytrynian, chelat, czy mleczan. I w tym miejscu pojawia się kolejne pytanie, który z nich wybrać. Prace naukowe sugerują, że najkorzystniej wybierać pomiędzy mleczanem, a cytrynianem magnezu [5].
Na co zwrócić uwagę wybierając preparaty magnezu?
Stojąc przed wyborem suplementu magnezu należy zwrócić uwagę przede wszystkim na:
- rodzaj soli – organiczne bądź nieorganiczne; pamiętając, że sole organiczne są lepiej przyswajalne w organizmie,
- ilość jonów magnezu w tabletce,
- dodatek jonów potasu, szczególnie zalecany starszym pacjentom,
- dojelitową postać tabletek, co zapobiega rozpuszczeniu tabletki w soku żołądkowym, umożliwiając zajście tego procesu w jelicie cienkim, gdzie wchłanianie magnezu jest największe,
- dodatek witaminy B6 – witamina ta ułatwia wchłanianie pierwiastka oraz jego transport [4].
Prawodawstwo dotyczące suplementów diety
Leki i suplementy wprowadzane na rynek są nadzorowane przez różne instytucje. Suplementy dostępne są w wielu sklepach, drogeriach oraz w aptekach, ale czy ich stosowanie jest bezpieczne dla organizmu? Produkcja suplementów diety jest aktualnie uregulowana przez uchwały, w których jasno jest wskazane, jakie maksymalne dawki witamin i składników mineralnych mogą się w nich znajdować. Wybierając swój suplement należy, więc zwrócić uwagę na ilość minerałów i pierwiastków oraz zastanowić się czy wartość podana na opakowaniu nie przekracza tych, które są podane w uchwałach [6].
W poniższej tabeli wypisane są maksymalne dawki witamin i składników mineralnych [6]:
WITAMINA/ SKŁADNIK MINERALNY | MAKSYMALNA DAWKA |
---|---|
WITAMINA E | 250 mg |
WITAMINA K | 200 µg |
BOR | 3 mg |
CHROM | 200 µg |
FLUOR | 3,5 mg |
FOSFOR | 450 mg |
WITAMINA D | 2 000 IU |
WITAMINA C | 1 000 mg |
WITAMINA A | 800 µg (retinol, estry retinylu), 7 mg (beta-karoten) |
NIACYNA | 830 mg amid kw. nikotynowego, 16 mg kw. nikotynowy |
MANGAN | 1,8 mg |
CYNK | 15 mg |
TIAMINA | 100 MG |
RYBOFLAWINA | 40 mg |
KOBALAMINA | 100 µg |
JOD | 150 µg |
WITAMINA B6 | 18 mg |
MAGNEZ | 400 mg |
ŻELAZO | 20 mg |
Podsumowanie
Magnez jest niezwykle ważnym pierwiastkiem, o którego podaż w diecie należy dbać. Wybierając suplementy magnezu zaleca się stosowanie soli organicznych tego pierwiastka m.in.: cytrynianu oraz chelatu. Wybór odpowiedniego suplementu diety zależy od znajomości definicji suplementu, ich wpływu na organizm, a także dawki witaminy czy składnika mineralnego ustalonego w uchwałach.
Źródła
[1] Jarosz, M., Normy żywienia dla populacji Polski (str. 209-211)
[2] Pietraś, E., Wojtasik, A., (2017), Co warto wiedzieć o magnezie?, Pobrano ze strony: https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/co-warto-wiedziec-o-magnezie-
[3] Stoś, K., (2017), Suplementy diety czy leki?, Pobrano ze strony: https://ncez.pl/abc-zywienia-/fakty-i-mity/suplementy-diety-czy-leki-
[4] Jabłecka, A., Korzeniowska, K., Skołuda, A., Cieślewicz, A., (2011), Preparaty magnezu, Farmacja współczesna, 29-32
[5] Karmańska, A., Stańczak, A., Karwowski, B., (2015) Magnez aktualny stan wiedzy, Bromat. Chem. Toksykol. – XLVIII, 677 – 689
[6] Główny Inspektor Sanitarny, (2019), Zespół do spraw Suplementów Diety, Pobrano ze strony: https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/zespol-do-spraw-suplementow-diety/
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Jak jeść zdrowo? » Jak zwiększyć przyswajanie magnezu
Studentka II roku Dietetyki na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Na co dzień łączę zdobytą wiedzę z zakresu dietetyki wraz z zamiłowaniem do gotowania ciekawych potraw. W wolnym czasie prowadzę Instagram @dieta_na_niby gdzie dzielę się swoją pasją i wiedzą.