Jedzenie dodające energii
Wiele osób narzeka na to, że w ciągu dnia dość szybko opada sił i jedynym na to lekarstwem jest łyk mocnej kawy, baton energetyczny albo napój energetyzujący. Chociaż na krótką metę to rozwiązanie pomaga, to wszystkie te środki w nadmiarze więcej zaszkodzą naszemu samopoczuciu i zdrowiu niż pomogą. Żeby się przed tym uchronić, warto sięgnąć po produkty, które w sposób naturalny dodadzą nam energii każdego dnia. Oto kilka pomysłów…
Jedzenie energetyczne
Ciemna czekolada
To niezbędnik każdego turysty – jeśli opadasz z sił warto zabrać tabliczkę czekolady ze sobą. To wysoce kaloryczne ale i pobudzające jedzenie. Nie ma co z nią przesadzać – 2-3 kawałki powinny wystarczyć. Należy pamiętać o tym, że to właśnie ciemna – gorzka czekolada z dużą zawartością kakao jest najzdrowsza. Ciemna czekolada zawiera też dużo antyoksydantów, więc zyskujemy dwukrotnie – a nawet trzykrotnie, bo jest ona też znana jako skuteczny afrodyzjak.
Orzechy
Kolejne bardzo energetyczne (ale i kaloryczne) jedzenie to orzechy. Niezwykle łatwe do zabrania ze sobą i szybkiego przegryzienia – najlepiej nie więcej niż garść dziennie ze względu na wspomnianą kaloryczność. Ich kolejną zaletą jest zawartość dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych.
Jajka
Sekretem jajek nie jest wysoka kaloryczność jak w dwóch poprzednich przypadkach, lecz wysoka zawartość białka. Białka pozwalają na dłużej odczuć wrażenie sytości i ożywienia. Znakomite zarówno na twardo i jako dodatek do sałatek czy kanapek. W tym przypadku należy jednak pamiętać, że osoby mające problem z cholesterolem bądź uczulone powinny ograniczyć ich spożycie.
Woda mineralna
Tak. Woda chociaż pozbawiona kalorii stanowi podstawę zachowania energii w ciągu dnia. Jeśli opadasz z sił to warto sięgnąć zamiast kolejnej kawy bądź kalorycznego, pełnego chemii napoju energetycznego po szklankę dobrej wody mineralnej. Twoje ciało będzie Ci wdzięczne.
Zielona herbata
Warto wspomnieć również o zielonej herbacie, która nie dość, że zdrowa – to przy odpowiednim parzeniu (nie za długo i w odpowiedniej temperaturze) ma również działanie pobudzające. Więcej informacji w artykule na temat prawidłowego parzenia zielonej herbaty.
Owoce i soki owocowe
Innym rozwiązaniem są cytrusy oraz świeże soki owocowe (należy o tym pamiętać, ponieważ soki z kartonu zawierają najczęściej dużo cukru). Zawierają nie tylko bardzo dużo witaminy C ale również cenne antyoksydanty. Na szczególną uwagę zasługują banany, będące świetną przegryzkę również dla osób, prowadzących aktywny tryb życia oraz awokado – które wyróżnia się nadzwyczajną zawartością białka.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Jedzenie dodające energii