Zielona Herbata – Parzenie

zielona herbata parzenieJak poprawnie zaparzyć zieloną herbatę – ile ma trwać parzenie, jaka temperatura wody jest odpowiednia i czy dobrze jest parzyć z tych samych liści kilka razy pod rząd? Zapraszamy do przeczytania krótkiego artykułu z poradami na temat jak poprawnie parzyć zieloną herbatę.

Czego potrzebujesz by przyrządzić pyszną herbatę?

Odpowiedź wydaje się trywialna, ale taka nie jest do końca. Jeśli smak dotychczasowej herbaty to dla Ciebie za mało i chcesz osiągnąć jeszcze lepszy efekt – warto rozpocząć od znalezienia odpowiednich liści. Obecnie w sklepach zarówno tradycyjnych jak i internetowych jest bardzo szeroki wybór odpowiednich herbat, które przypadną każdemu do gustu. Ważne jest natomiast aby je odpowiednio przechowywać – najlepiej w zacienionym, chłodnym miejscu, w możliwie hermetycznym opakowaniu. Oczywiście nie warto kupować dużo herbaty na zapas, ponieważ po wielu miesiącach nawet w takich warunkach utraci ona swoje walory smakowe.

Oprócz herbaty potrzebujesz również odpowiedniej wody – są regiony w kraju, gdzie woda kranowa jest dobra, jednak w innych jej smak może popsuć całe trudy odpowiedniego jej parzenia. Wtedy można zastąpić ją wodą butelkowaną / mineralną. To oczywiście droższe rozwiązanie – ale czy warto go wybrać, najlepiej sprawdzić poprzez prosty test. Jeśli zauważycie pozytywną zmianę – to znak, że woda kranowa nie jest mocną stroną Waszej herbaty.

Na zakończenie istotne jest w czym parzymy herbatę. Istnieje cała gama dzbanków, zaparzaczy – dla każdego odpowiednie rozwiązania. W przypadku zielonej herbaty należy pamiętać, by listki mogły swobodnie się rozwinąć i nie były krępowane (na przykład jak może dziać się w niektórych mniejszych zaparzaczach bądź herbacie w torebce).

W jakiej temperaturze parzyć zieloną herbatę?

Podstawą odpowiedniego parzenia zielonej herbaty jest dobranie odpowiedniej temperatury. W tym przypadku należy pamiętać, że jest ona zależna od gatunku – momentu zbiorów, pochodzenia – jednak zawsze jest niższa od temperatury wrzenia. Warto spytać się wykwalifikowanego sprzedawcy jaka temperatura parzenia jest odpowiednia dla danego gatunku herbaty zielonej. Optymalna temperatura waha się w przedziale 60-90 stopni Celsjusza. Rozwiązaniem może być zakupienie termometru bądź czajnika ze wskazaniem temperatury – jednak można również po zagotowaniu wody odczekać kilka minut i wtedy zalać herbatę, która podczas przelewania również nieco się oziębi.

Zalanie zielonej herbaty wrzątkiem doprowadzić może nie tylko do tego, że stracimy część aromatu, ale może również być odczuwalna bardziej jej gorycz. Dzieje się tak nie bez powodu – odpowiadające za słodycz cukry naturalne rozpuszczają się w temperaturze niższej niż polifenole, które są odpowiedzialne za gorycz.

Co zaś w przypadku gdy będzie zbyt chłodna? Ryzykujemy, że aromat po prostu nie będzie wydobyty i stracimy potencjał drzemiący w liściach herbaty.

Jak długo parzyć zieloną herbatę?

Tutaj również ważne jest wyczucie. Chociaż wiele zależy od naszych smaków i preferencji, to zakłada się, że wystarczy od minuty do trzech minut (gdy zalejemy bardziej gorącą wodą ten czas się skróci!).

Co do zasady – im drobniejsze listki, tym krócej parzymy herbatę, bo szybciej wydobędziemy z nich smak.

W przypadku zbyt długiego parzenia znowu zbytnią przewagę w smaku może zyskać gorycz – za krótki czas parzenia nie pozwoli wydobyć pełni aromatu herbaty.

Warto jednak w obronie dłuższego parzenia wspomnieć na marginesie, że dłuższe parzenie sprawi, że wydobędziemy więcej cennych antyoksydantów, zaś herbata będzie miała właściwości bardziej relaksujące, podczas gdy przy krótkim parzeniu herbata będzie bardziej pobudzająca dzięki teinie.

Ile razy można parzyć zieloną herbatę z tych samych liści?

To prawda, że zieloną herbatę można parzyć więcej niż raz z jednych liści bez utraty smaku. Można, a nawet trzeba. Pierwsze parzenie da nam napar o innym smaku od kolejnych – dlatego warto zaparzyć drugi a nawet (jeśli to nam odpowiada) trzeci raz herbatę z tych samych liści. Kolejne napary będą miały bardziej relaksujący charakter niż pierwotny.

Parzenie zielonej herbaty

Chociaż te wskazówki mogą się na początku wydawać skomplikowane, to tak naprawdę najwięcej zależy od własnych preferencji smakowych – dlatego warto eksperymentować z ulubionym gatunkiem herbaty, by wydobyć z niego optymalny smak – do czego szczerze zachęcamy, jak również do dzielenia się swoimi spostrzeżeniami w komentarzach!

Dodaj komentarz