Teraz czytasz
Kombucha – herbata inaczej

Kombucha – herbata inaczej

Natalia Plewa

Kombucha (inaczej kombucza) to słodko-kwaśny musujący napój ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez grzybek herbaciany (grzybek japoński).
Grzybek herbaciany to, z biologicznego punktu widzenia, scoby – symbiotic culture of bacteria and yeast czyli symbiotyczne kultury bakterii i drożdży. Grzyb ma konsystencję galarety i mlecznobiały kolor.
Ze względu na swoje właściwości kombucha zwana jest napojem długowieczności. Według danych, kombucha pochodzi z Dalekiego Wschodu, a pierwsze wzmianki dotyczące jej stosowania sięgają 2 tysiące lat wstecz.

Co znajdziemy w kombuchy?

kombucha
© Svitlana Tereschenko

Skład ilościowy i jakościowy mikroorganizmów w napoju nigdy nie jest taki sam, niemniej najczęściej spotykaną bakterią jest Acetobacter czyli bakteria kwasu octowego, natomiast wśród drożdży dominuje Schizosaccharomyces. Ponadto napój z kombuchy jest źródłem wielu witamin, enzymów i kwasów organicznych. Dzięki żywym kulturom bakterii wykazuje właściwości probiotyczne, dodatkowo wzmacnia odporność ze względu na bogactwo witaminy C w jej składzie. Kombucza to źródło witamin z grupy B, m.in. tiaminy która wspiera układ immunologiczny. Stanowi także źródło substancji przeciwutleniających. W napoju znajdziemy też liczne kwasy organiczne takie jak kwas foliowy, octowy czy jabłkowy.

Działanie prozdrowotne

Kuracja herbatą poddaną fermentacji wspomaga również pracę układu pokarmowego, m.in. wspiera proces odchudzania. Badania naukowe wykazały, że dzięki zawartości kwasu octowego, jabłkowego i polifenoli, kombucha ogranicza gromadzenie się tłuszczu w organizmie. Ponadto naukowcy z Indii udowodnili, że napój może wspomóc leczenie wrzodów żołądka.

Ze względu na dużą zawartość kwasu glukuronowego i jego pochodnych kombucha wykazuje właściwości odtruwające. Kwas glukuronowy wchłania substancje toksyczne i pomaga wydalać je z organizmu.
Dodatkowo herbata poprawia koncentrację, reguluje ciśnienie krwi, działa uspokajająco i łagodzi migreny. Według badań naukowych kombucza to atrakcyjny napój stosowany w profilaktyce zdrowotnej. Zapobiega zaburzeniom metabolicznym i zakaźnym o szerokim spektrum. Napój zmniejsza też stres oksydacyjny.

Niebezpieczeństwo stosowania

Jednak ważny jest umiar w jej spożywaniu. Mimo właściwości prozdrowotnych, kombucha zawiera także alkohol i kofeinę. Powinny unikać jej stosowania kobiety w ciąży oraz dzieci. Herbaty nie powinni też stosować diabetycy. Osoby zdrowe kuracje powinny rozpoczynać od małych dawek (ok. 50ml dziennie). W pierwszym tygodniu stosowania napoju mogą pojawić się skutki uboczne np. biegunki. Są to oznaki, że organizm usuwa zalegające toksyny. W dalszym okresie stosowania kuracji organizm powinien reagować prawidłowo. W przypadku jakichkolwiek niepokojących objawów należy zaprzestać picia herbaty, gdyż może dojść do kwasicy mleczanowej, która stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka.

© Svitlana Tereschenko / 123RF

Domowa kombucha

Składniki

Kombuchę można przygotować samodzielnie we własnej kuchni. Potrzebne będą:

Zobacz również
suplementy w sporcie

  • kombucha,
  • słoik,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 3 torebki herbaty,
  • 2 l wody filtrowanej,
  • 150 gramów cukru – najlepiej trzcinowego,
  • gaza,
  • gumka recepturka.

Sposób przygotowania

Należy zagotować wodę i zaparzyć herbatę. Następnie posłodzić ją i ostudzić do temperatury ok. 25-20 °C. Dalej, przelać herbatę do słoika i dodać dwie łyżki octu jabłkowego. W słoiku umieścić grzybek kombuchy. Należy umieścić na słoiku gazę i zabezpieczyć recepturką. Słoik należy pozostawić w miejscu, gdzie nie ma dostępu do słońca przez 7-8 dni. Fermentację zatrzymuje się poprzez wyjęcie grzybka ze słoika. Napój można spożywać, jeżeli w słoiku nie ma już bąbelków, powstałych podczas fermentacji. Po wyjęciu grzybka napój należy przelać przez sitko bądź filtr. Przechowywać w lodówce, maksymalnie 5 dni.

Bibliografia:

  1. http://www.medonet.pl/zdrowie,kombucha—wlasciwosci–sposob-przygotowania–przeciwwskazania-do-spozywania,artykul,1729365.html
  2. http://www.herbata.info/kombucha-najzdrowsza-herbata-na-swiecie/
  3. http://www.panzielonka.com/kombucha-eliksir-dlugowiecznosci.html
  4. https://naturalnienaturalni.pl/dlaczego-warto-hodowac-kombuche-wlasciwosci-zdrowotne-kombuchy/
  5. https://centrumpielegnacji.pl/grzyb-herbaciany-kombucha
  6. „Evaluation of the antioxidant impact of ginger-based kombucha on the murine breast cancer model.” S. Salafzoon i Inn., 2018
  7. „Oak kombucha protects against oxidative stress and inflammatory processes.” BD Vázquez-Cabral i inn. 2017
  8. „Current evidence on physiological activity and expected health effects of kombucha fermented beverage.” I. Vina i Inn., 2013
5/5 (1)

Proszę oceń