Zielona herbata zawiera związki z grupy polifenoli. Największy odsetek polifenoli stanowią katechiny. Związki te mają właściwości przeciwutleniające, które warunkują korzystne właściwości zdrowotne zielonej herbaty. Jak się okazuje nie tylko ma ona działanie antynowotworowe, antymiażdżycowe, antyneurodegeneracyjne, przeciwzapalne, spowalniające starzenie, ale również może być pomocna w odchudzaniu.
Zielonej herbacie przypisuje się właściwości odchudzające – to zaś ze względu na:
- zwiększanie termogenezy,
- zwiększanie spalania tkanki tłuszczowej,
- hamowanie wchłaniania tłuszczu i glukozy przez wpływ na działanie enzymów trawiennych.
Japońscy badacze wykazali, że spożycie 340 ml na dobę ekstraktu z zielonej herbaty zawierającego 583 mg katechin przez 3 miesiące spowodowało zmniejszenie masy ciała oraz tłuszczowej masy ciała. U osób spożywających ekstrakt z zielonej herbaty zaobserwowano o 1,5 kg większą redukcję masy ciała oraz o 2 kg większą redukcję tłuszczowej masy ciała, w porównaniu do osób nie spożywających ekstraktu. Należy zaznaczyć, że efekt ten uzyskano bez zmiany diety. Również inne badania dowodzą skuteczności długotrwałego stosowania ekstraktów zielonej herbaty, zawierających od 570 do 690 mg katechin, w redukcji masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością.
Ile katechin znajdziemy w naparach zielonej herbaty?
W naparach zielonej herbaty, w zależności od gatunku, zawartość katechin waha się od 5 do 40 mg na 100 ml naparu. A więc, aby uzyskać dawkę, która jak mówią badania jest skuteczna w redukcji masy ciała należałoby dziennie spożyć od 1,5 do 12 litrów naparu zielonej herbaty!
Które herbaty są najbogatszym źródłem katechin?
Największą zawartością katechin charakteryzują się herbaty z Chin, nieco mniejszą z Tanzanii, Jawy, Cejlonu i Nepalu, zaś najmniejszą ilość katechin zawierają herbaty z Tajwanu.