Czy jedzenie lodów w czasie upałów może powodować anginę?
Większości z nas lato kojarzy się ze spożywaniem lodów. Im bardziej upalne dni, tym większa ochota na zimne przekąski. Jednak czy ich spożywanie niesie ze sobą tylko przyjemność? Czy po zjedzeniu lodów w czasie upałów możemy nabawić się anginy?
Czy jedzenie lodów może powodować anginę?
Jedzenie lodów latem samo w sobie nie powoduje anginy. Może jednak w pewnym stopniu przyczynić się do zachorowania, obniżając odporność, gdy jesteśmy narażeni na działanie wirusów i bakterii.
Stwierdzenie zatem, że jest to powód występowania choroby, jest sporym uproszczeniem. Angina jest infekcją wywoływaną przez drobnoustroje. Same lody zwykle ich nie zawierają, jednak spożywanie ich, zwłaszcza w upalną pogodę powoduje nagłe ochłodzenie rozgrzanego przełyku.
Taka nagła zmiana temperatur może być szokiem termicznym dla gardła. Następuje miejscowy skurcz naczyń krwionośnych, co z kolei osłabia system ochronny przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. W tym przypadku szczególnie osoby o osłabionej odporności mają zwiększone ryzyko zachorowania. Oczywiście nie oznacza to, że musimy rezygnować z jedzenia lodów latem. Warto jednak spożywać je powoli, co pozwoli uniknąć drastycznej zmiany temperatur w gardle. Równie niekorzystne będzie działanie w drugą stronę, czyli szybkie rozgrzewanie schłodzonego gardła, np. poprzez picie ciepłej herbaty po zjedzeniu lodów. [1]
Przyczyny i objawy anginy
Angina jest chorobą zapalną migdałków podniebiennych. Za jej występowanie mogą odpowiadać zarówno bakterie (najczęściej paciorkowce beta-hemolizujące grupy A), jak i wirusy (np. rotawirusy). Do zakażenia dochodzi drogą kropelkową (kichanie, kaszel) lub przez bliski kontakt z osobą chorą (np. picie z jednego kubka). Angina bakteryjna (zwana również ropną) różni się od wirusowej przede wszystkim objawami.
Przy chorobie wywołanej bakteriami objawy mają nagły początek. Występuje silny ból gardła, głowy a czasem również brzucha, nudności i wymioty. Dodatkowo zakażenie przebiega z podwyższoną temperaturą ciała (>38 C) oraz powiększonymi i bolesnymi węzłami chłonnymi w okolicy szyi. Angina wirusowa natomiast przebiega mniej gwałtownie, bez znacznie podwyższonej temperatury ciała. Pojawiają się również dodatkowe dolegliwości w postaci nieżytu nosa, kaszlu, chrypki, a także możliwe owrzodzenia błony śluzowej jamy ustnej lub biegunka. [1,2,3]
Profilaktyka i leczenie anginy
Niezależnie od podłoża zapalenia zwykle ustępuje ono samoistnie w ciągu kilku dni. Angina bakteryjna powinna minąć w ciągu 3-4 dni, natomiast zapalenia wirusowe w ciągu 3-7 dni. Należy jednak skonsultować się z lekarzem już po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, szczególnie w przypadku dzieci. Pozwoli to na wdrożenie leczenia, które szczególnie w przebiegu zakażenia bakteryjnego może mieć istotne znaczenie dla zdrowia. Zmniejszy to ryzyko wystąpienia powikłań po przebytej chorobie.
Angina paciorkowcowa leczona jest antybiotykami. W zakażeniach wirusowych natomiast leczenie obejmuje głównie odpoczynek, przyjmowanie dużej ilości płynów oraz stosowanie leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych (np. Paracetamol). W celu uniknięcia zachorowania na anginę powinnyśmy przede wszystkim:
- unikać kontaktu z osobą zakażoną
- Zachować podstawowe zasady higieny (mycie rąk, higiena jamy ustnej)
- Wzmacniać układ immunologiczny, przede wszystkim poprzez stosowanie diety bogatej w niezbędne składniki odżywcze
- Unikać wyziębienia lub przegrzania organizmu (np. Zbyt szybkie spożywanie lodów w upalne dni) [2,3]
Powikłania anginy
Nieprawidłowo leczona angina lub też leczona zbyt krótko może skutkować powikłaniami. Wśród nich wyróżniamy:
- Zapalenie ucha środkowego
- Zapalenia węzłów chłonnych
- Ropień okołomigdałkowy
- Gorączkę reumatyczną
- Zapalenie zatok
Dlatego też ważne jest dokładne stosowanie się do zaleceń lekarza w czasie choroby. Po przebytej anginie lekarza może również zlecić badania kontrolne (m.in. morfologię krwi), które pozwolą wykluczyć wystąpienie powikłań. Nawracające anginy mogą powodować przerost migdałków, które szczególnie u dzieci powodują trudniejsze oddychanie, gorsze słyszenie, czy mówienie przez nos. W takim przypadku lekarz laryngolog może zlecić usunięcie migdałków. [2,3]
Podsumowanie
Spożywanie lodów w upalne dni nie jest bezpośrednim powodem anginy, jednak może pośrednio przyczynić się do wystąpienia infekcji. Warto pamiętać, aby nie spożywać zimnej przekąski zbyt szybko. Jeśli jednak zdarzy nam się złapać infekcję, należy udać się do lekarza oraz stosować do jego zaleceń.
Najczęstsze pytania konsumentów
Jedzenie lodów na ból gardła nie jest wskazane. Lody powodują obniżenie temperatury jamy ustnej i gardła. Przyczynia się to do obniżenia odporności, co sprzyja namnażaniu chorobotwórczych patogenów.
Lody powodują ochłodzenie rozgrzanego przełyku. Nagła zmiana temperatur może być szokiem termicznym dla gardła. Następuje skurcz naczyń krwionośnych, co osłabia system ochronny przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Angina w zależności od jej podłoża może różnić się długością występowania. Infekcja bakteryjna trwa ok. 3-4 dni, natomiast wirusowa – 3-7 dni.
Ból gardła, który może nasilać się podczas przełykania, często utrudnia przyjmowanie pokarmów. W wyniku tego podczas choroby najlepiej wprowadzić dietę płynną lub też mocno rozdrobnioną, np. zupy, koktajle, jogurty, miękkie owoce i warzywa. Najlepiej również spożywać produkty w temperaturze pokojowej, które nie podrażnią dodatkowo gardła. Ważne jest również nawadnianie organizmu i przyjmowanie minimum dwóch litrów wody dziennie. Zaleca się spożywanie przegotowanej wody, herbaty, soków owocowych lub naparów z rumianku.
Nie jest to zalecane. Spożywania lodów powinno unikać się przede wszystkim przy takich dolegliwościach jak: stan zapalny gardła, kaszel czy gorączki. Oziębienie organizmu (również te miejscowe) sprzyja rozwojowi infekcji.
Lepiej jest unikać lodów w czasie anginy u dzieci. Nie ryzykujemy w ten sposób szoku termicznego gardła oraz większego rozwoju infekcji. Zdecydowanie lepiej jest skupić się na leczeniu farmakologicznym, które złagodzi objawy infekcji i zwalczy jej przyczynę.
Bibliografia:
- Sidell D, L.Shapiro N, Acute Tonsillitis, (2012), 271-276(6)
- Dziekiewicz M., Radzikowski A., Angina paciorkowcowa – zasady diagnostyki i leczenia, „Pediatria i Medycyna Rodzinna”, 2016, 12(2), s. 141–149.
- Gowin E., Horst-Sikorska W., Leczenie zapalenia gardła bez antybiotyku – czy to możliwe?, „Farmacja Współczesna”, 2012, 5, s. 83-89.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dietetyka kliniczna » Czy jedzenie lodów w czasie upałów może powodować anginę?
Studentka dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Moje zainteresowania to głównie psychodietetyka oraz dietetyka kliniczna. Wolny czas spędzam aktywnie na świeżym powietrzu lub czytając książki.