Jod w mleku krowim i w napojach roślinnych alternatywnych dla mleka
Konsumenci alternatywnych dla mleka napojów roślinnych mogą być narażeni na ryzyko niedoboru jodu, zgodnie z ustaleniami nowego badania w „British Journal of Nutrition”.
W pierwszym badaniu tego rodzaju w Wielkiej Brytanii naukowcy z Uniwersytetu w Surrey zbadali zawartość jodu w 47 napojach roślinnych alternatywnych dla mleka (w tym z soi, migdałów, kokosów, owsa, ryżu, orzechów laskowych i konopii). W badaniu nie brano pod uwagę napojów roślinnych specjalnego przeznaczenia dla niemowląt i dzieci.
Jod w napojach alternatywnych dla mleka
Naukowcy odkryli, że większość napojów alternatywnych dla mleka nie dostarcza takiej samej dawki jodu co mleko krowie. Mleko krowie i produkty mleczne są głównym źródłem jodu w diecie Brytyjczyków, jednak wyniki badań wskazują, że większość napojów alternatywnych dla mleka nie jest odpowiednim substytutem zawierającym optymalną podaż tego mikroelementu.
Jod w trakcie ciąży
Jod jest szczególnie istotny w diecie kobiety ciężarnej, ponieważ jest niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu płodu. Badania w tej dziedzinie przeprowadzone przez Uniwersytet w Surrey pokazały, że niski poziom jodu u ciężarnych jest związany z rozwojem dziecka w przyszłości – 9-letnie dzieci matek, u których podczas ciąży wystąpił niedobór jodu mają niższe IQ i słabiej radzą sobie z czytaniem.
O czym należy pamiętać
Napoje roślinne, alternatywne dla mleka są coraz częściej spożywane jako zamiennik mleka krowiego z kilku powodów, które obejmują alergię pokarmową na białka mleka krowiego lub nietolerancję laktozy. Dlatego też przy wzmożonej konsumpcji takich produktów powinno się pamiętać, aby dostarczać organizmowi odpowiednią podaż jodu z innych źródeł takich jak np. dorsz.
Źródło:
Sarah C. Bath, Sarah Hill, Heidi Goenaga Infante, Sarah Elghul, Carolina J. Nezianya, Margaret P. Rayman. Iodine concentration of milk-alternative drinks available in the UK in comparison with cows’ milk. British Journal of Nutrition, 2017
Dietetycy.org.pl » Nowości naukowe » Jod w mleku krowim i w napojach roślinnych alternatywnych dla mleka
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl