Kakao a zdrowie – najnowsze badania

Avatar photo
kakao a zdrowie

Kakao zmniejsza stres oksydacyjny, poprawia profil lipidowy i może złagodzić stany zapalne

kakao a zdrowie
fortyforks / 123RF

Kakao i jego wpływ na zdrowie

O tym, że ciemna czekolada (ta, która zawiera powyżej 80% kakao) wydaje się być jednym z najzdrowszych słodkich przysmaków wydaje się wiedzieć znaczna część społeczeństwa. Kluczem jest tu kakao, które będąc źródłem wielu witamin i mikroelementów, stanowi także źródło białka i tłuszczy (w większości są to co prawda tłuszcze nasycone i jednonienasycone). Co najistotniejsze jednak, kakao jest także źródłem polifenoli,  które wykazują działanie przeciwutleniajace (zwalczają wolne rodniki i stres oksydacyjny w organizmie).

Stanowi także rezerwuar znanego ze swych korzystnych właściwości flawonoidu – epikatechiny. Należy oczywiście pamiętać, że ziarna przeznaczone do wytwarzania tradycyjnego kakao są poddawane działaniu wysokiej temperatury, przez co zachowują mniej wartości odżywczych niż te surowe. Niemniej jednak wciąż wykazują wiele właściwości zdrowotnych, co niejednokrotnie udowodniono naukowo.

Najnowsze wyniki badań

Kilka dni temu światło dzienne ujrzały wyniki badań ponownie wskazujące bardzo korzystne działanie kakao na organizm. Analizie poddany został profil lipidowy, wybrane markery stresu oksydacyjnego oraz poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. 48 badanych osób podzielono na 3 grupy. Pierwszą z nich stanowiły osoby otrzymujące niewielkie ilości kakao (1 gram dziennie stanowiący około 55 mg flawanoli), w 2 grupie znaleźli się badani przyjmujący 2 gramy dziennie kakao i 110 mg flawanoli, 3 grupę zaś, stanowiły osoby otrzymujące znaczne ilośći kakao – bo 4 gramy dziennie zawierające 220 mg flawanoli. Co istotne, analizy po konsumpcji kakao przeprowadzano po upływe 1, 2 i 4 godzin oraz 4 tygodnie w trakcie trwania suplementacji.

Wyniki badań wykazały, że po 4 tygodniach trwającego doświadczenia poziom trójglicerydów,  cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości) oraz jego utlenionych form był znacznie niższy w grupie 3, czyli wśród osób przyjmujących 4 gramy kakao dziennie. Uzyskane wyniki porównano do poziomu wyjściowego, przed rozpoczęciem badania. Ponadto w tej samej grupie badanej zaobserwowano wzrost „korzystnej“ frakcji cholesterolu – HDL.

Bardzo ciekawym wynikiem był także wzrost poziomu zredukowanej formy glutationu (GSH) we wszystkich analizowanych grupach. Wskazuje to jak silnie, przeciwutleniające właściwości posiada kakao, ponieważ podaż nawet 1g dziennie była w stanie zwiększyć pulę zredukowanej formy GSH wobec utlenionego disulfidu (GSSG). Stosunek obu tych form glutationu (GSH/GSSG) jest kluczowy w ochronie przeciwoksydacyjnej organizmu.

Zaobserwowano także korzystny wpływ na obniżenie poziomu izoprostanów. Związki te są strukturalnymi izomerami prostaglandyn i powstają w wyniku wolnorodnikowej peroksydacji wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nawiasem mówiąc stanowia bardzo dobry marker ostrych stanów zapalnych i chorób degeneracyjnych będących następstwem stresu oksydacyjnego. Wykazano, że poziom izoprostanu F2 był znacznie niższy w grupie 2 i 3 w stosunku do poziomu tego związku przed badaniem. Ponadto, pod koniec trwającego 4 tygodnie badania zaobserwowano także istotne obniżenie markeru m.in. stanu zapalnego, czyli stosunek poziomu kwasu arachidonowego (AA) do kwasu eikozapentaenowego (EPA).

Podsumowanie

Przedstawione przez naukowców wyniki badań wskazują po raz kolejny jak ogromne benefity zdrowotne przynosi spożywanie kakao. Ochrona układu krążenia, zwiększanie ilości zredukowanej (aktywnej) formy ukochanego glutationu i zmniejszenie stanu zapalnego brzmi tym lepiej jeśli myślimy, że sprawcą może być dobrej jakości, bogate w flawonole kakao.

Źródło: ScienceDirect