Spożywana już od tysięcy lat przez pierwsze cywilizacje. Jest łatwa w przygotowaniu i bogata odżywczo. Jej popularność na całym świecie rośnie. O czym mowa? – o kaszy bulgur!
Sprawdź co jeszcze warto wiedzieć, jakie korzyści niesie spożywanie kaszy bulgur i co orientalnego można z niej przygotować.
Historia kaszy bulgur
Ludzie od dawna poszukiwali nowych form pożywienia pozyskiwanego z pszenicy.
Kasza bulgur jest prawdopodobnie pierwszym przykładem żywności przetworzonej, a jej historia sięga aż 4000 lat. Wywodzi się ona z Bliskiego Wschodu oraz strefy śródziemnomorskiej i była używana m.in. przez starożytnych Babilończyków, Hebrajczyków i Hetytów. Kasza bulgur zazwyczaj dominowała w jadłospisie wiejskim, natomiast u lepiej sytuowanych mieszkańców miast spożywano głównie ryż.
Istniało kilka określeń dla kaszy bulgur:
- „Cerealis”, rzymskie określenie, od bogini zbiorów Ceres;
- „Dagan”, używane przez Izraelitów, co oznacza: „pękanie ziaren zboża”;
- „Arisah”, stosowane na Bliskim Wschodzie, co wg Biblii oznacza: „pierwszy większy posiłek”
Ponadto, bulgur był spożywany też na terenie Chin i Mongolii, a danie z kaszy bulgur, należało do ulubionych potraw armii Czyngis-chana [3, 4, 9].
Produkcja kaszy
Kasza bulgur jest produkowana najczęściej z najbardziej wartościowego odżywczo gatunku pszenicy – Triticum durum ( pszenicy twardej, zwanej też makaronową ) o żółtym zabarwieniu.
W celu otrzymania tej kaszy, pszenica po oczyszczeniu i myciu jest kolejno gotowana, suszona i łuskana, a następnie gnieciona lub mielona oraz ewentualnie polerowana. Następnie ziarna kaszy są przesiewane i klasyfikowane według grubości ziarna na drobno-, średnio- i gruboziarniste [2, 3, 30].
Produkcja kaszy bulgur jest określana jako „bulguracja” (ang.:„bulguration”), gdzie ważne jest połączenie procesów gotowania i suszenia, które wpływają na właściwości kaszy [30].
Spożycie w Polsce i na świecie
W Polsce, wg spółki Sawex Foods, wraz z rosnącą świadomością konsumentów na temat zdrowego żywienia, rośnie wzrost zakupu m. in. kasz, a wśród nich także kaszy bulgur [26].
Dodatkowo trendy żywieniowe, na podstawie wyszukiwań w Google, pokazują, iż wzrosło zainteresowanie dla kasz. Do najpopularniejszych należą jaglana i gryczana, ale najczęstsze wyszukiwania związane z kaszą dotyczą kaszy bulgur [28].
Przeciętne miesięczne spożycie kasz i ziarn zbóż w Polsce w 2017 r., wyniosło 0,12 kg/1 os., czyli prawie 1,5 kg/1 os. rocznie. [23]
Kasza bulgur to dla krajów Bliskiego Wschodu produkt narodowy, który stanowi ważne źródło żywności ze względów ekonomicznych oraz odżywczych [18,30]. Średnia roczna konsumpcja na osobę w Turcji wynosi 12 kg, we wschodniej Turcji 25 kg, a w krajach takich jak: Syria, Irak, Iran, Izrael – średnio 30-35 kg [4]. Oznacza to, że spożycie samej kaszy bulgur na Bliskim Wschodzie, jest około 30 razy większe, od spożycia ogółem kasz i ziaren zbóż w Polsce.
Obecnie kasza bulgur jest spożywana na całym świecie, a jej produkcja i konsumpcja wzrasta ze względu na niską cenę, długi okres trwałości, łatwość przygotowania, smak oraz wysoką wartość odżywczą [30].
Wartość odżywcza
Kasza bulgur, sucha:
Składnik odżywczy: | Zawartość w 100 g: |
Wartość energetyczna | 342 kcal |
Tłuszcz | 1,3 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,5 g |
Kwasy omega-3 | 23 mg |
Kwasy omega-6 | 518 mg |
Węglowodany | 75,9 g |
W tym cukry | 0,4 g |
Błonnik | 18,3 g |
Białko | 12,3 g |
Witamina K | 1,9 µg |
Tiamina | 0,2 mg |
Ryboflawina | 0,1 mg |
Niacyna | 5,1 mg |
Witamina B6 | 0,3 mg |
Foliany | 27 µg |
Kwas pantotenowy | 1 mg |
Cholina | 28,1 mg |
Wapń | 35 mg |
Żelazo | 2,5 mg |
Magnez | 164 mg |
Fosfor | 300 mg |
Potas | 410 mg |
Sód | 17 mg |
Cynk | 1,9 mg |
Miedź | 0,3 mg |
Mangan | 3 mg |
Selen | 2,3 µg |
Kasza bulgur jest dobrym źródłem błonnika i białka, co doceniają osoby na diecie wegetariańskiej. Spośród witamin, najwięcej w kaszy bulgur znajduje się witamin z grupy B: niacyny, B6, tiaminy i kwasu pantotenowego. Ponadto, ze składników mineralnych, jest bardzo dobrym źródłem manganu oraz magnezu, fosforu i miedzi [11].
To nie wszystko! Kasza bulgur zawiera również bioaktywne związki, takie jak: skrobia oporna, błonnik pokarmowy, związki fenolowe i antyoksydanty [27].
Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem informującym o tym, jak gwałtownie wzrasta poziom glukozy po spożyciu danego produktu. Dla kaszy bulgur wynosi on 64,5, czyli należy do kasz o średnim IG. Spośród kasz dostępnych na polskim rynku, ich IG, licząc od najniższej wartości, wygląda następująco: kasza jęczmienna (31), gryczana (35), jaglana (56), bulgur (64,5), orkiszowa (70), kuskus (99). Osoby z cukrzycą mogą od czasu do czasu, wybierać kaszę bulgur, lecz powinny ograniczać spożycie kaszy kuskus [24].
Miska zdrowia
Włączając kaszę bulgur do naszej diety, dostarczamy szereg dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Oto kilka przykładów, wraz z pełnionymi przez nie funkcjami:
Błonnik, skrobia oporna
Kasza bulgur zawiera 18,3 g błonnika w 100 g, a zalecane spożycie błonnika dla osób dorosłych wynosi 25 g/dobę. Oznacza to, że bulgur jest dobrym źródłem błonnika (około 10 łyżek suchej kaszy wystarczy na pokrycie zapotrzebowania na błonnik). W nierozpuszczalnych frakcjach błonnika znajdziemy również skrobię oporną, zaliczaną do związków bioaktywnych.
Za co są odpowiedzialne?:
- zapobiegają nowotworom jelit i okrężnicy,
- obniżają ryzyko zawału serca,
- obniżają poziom cholesterolu ogółem we krwi (poprawa HDL do LDL) oraz masę ciała u otyłych, *zwiększają uczucie sytości,
- zmniejszają ryzyko gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi i wyrzutu insuliny, *zmniejszają ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 [1,22].
Związki fenolowe
Ich odpowiednia podaż jest niezbędna dla właściwego przebiegu wielu procesów, m.in.
- procesu zamykania cewy nerwowej u płodu,
- syntezy DNA i aminokwasów,
- wzrostu erytrocytów,
- funkcjonowania układu nerwowego.
Niedobór prowadzi do rozwoju procesów miażdżycowych, depresji, osteoporozy czy zaburzeń pracy mózgu [7,20].
Antyoksydanty
- kwas galusowy – ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, zapobiega zaburzeniom jelitowym, neuropsychologicznym, metabolicznym i sercowo-naczyniowym;
- epikatechiny – obniżają ciśnienie krwi, pozytywnie wpływają na funkcje układu sercowo-naczyniowego i mózgu;
- kwas kawowy – silny przeciwutleniacz, skutecznie usuwa reaktywne formy tlenu i syntetyczne rodniki [5, 19, 21, 27].
Minerały
- mangan – (w 100 g suchej kaszy bulgur znajduje się 3mg manganu, a wartość referencyjnego spożycia wynosi 2 mg/dobę dla dorosłych). Mangan stanowi składnik enzymów chroniących przed wolnymi rodnikami, stabilizuje poziom cukru, jest niezbędny do funkcjonowania: układu nerwowego, mózgu, i trzustki, tworzenia kości oraz utrzymania prawidłowego stanu skóry.
- magnez – (w 100g suchej kaszy jest 164 mg magnezu, a zalecane dzienne spożycie wynosi dla osób powyżej 30 roku życia: 420mg dla mężczyzn i 320 mg dla kobiet). Magnez aktywuje ponad 300 enzymów, reguluje ciśnienie krwi, bierze udział w biosyntezie białka, kurczliwości mięśni oraz w procesach homeostazy.
- fosfor – ( 300 mg w 100g suchej kaszy, a 700 mg to zalecane dzienne spożycie dla dorosłych). Fosfor uczestniczy w mineralizacji zębów i kości, buduje tkanki miękkie i błony komórkowe, bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych, procesach metabolicznych, przemianach energetycznych i pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.
- żelazo – w 100 g suchej kaszy występuje 2,5 mg żelaza, a zalecane dzienne spożycie wynosi 10 mg dla mężczyzn i kobiet powyżej 50 roku życia (18 mg dla kobiet 19-50 lat). Odpowiada za proces oddychania tkankowego, tworzenie krwinek czerwonych, syntezę DNA, metabolizm cholesterolu, detoksykację w wątrobie [16, 17] .
Witaminy
Kasza bulgur spośród witamin, dostarcza witaminy rozpuszczalne w wodzie z grupy B:
- niacyna/witamina B3/ witamina PP (w 100 g suchej kaszy: 5,1 mg – zalecane dzienne spożycie: 14 mg dla kobiet, 16 mg dla mężczyzn) – odpowiada m. in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, syntetyzowanie hormonów płciowych, kwasów tłuszczowych, cholesterolu, kortyzolu. Działa korzystnie w stanach depresji i demencji, zaburzeniach lękowych i bólach głowy. [6,16]
- witamina B6 – uczestniczy w metabolizmie aminokwasów i tłusczów, biosyntezie hemu, wpływa na działanie hormonów steroidowych [16]
- tiamina/witamina B1 – bierze udział w przemianach aminokwasów i węglowodanów oraz przewodzeniu impulsów nerwowych [16].
Kasza bulgur w roli głównej w różnych zakątkach świata
U korzeni pochodzenia kaszy bulgur, czyli przede wszystkim w krajach Bliskiego Wschodu, możemy znaleźć wiele dań narodowych, składających się z kaszy bulgur. Oto kilka z nich.
Pilaw to przykład popularnego na Bliskim Wschodzie i w krajach Azji Środkowej, dania jednogarnkowego, przyrządzanego w różny sposób, w zależności od regionu. Jest on zazwyczaj przyrządzany z ryżu lub bulguru, z dodatkiem warzyw, kawałków mięsa lub ryb i dużej ilości ostrych przypraw. Z kaszy bulgur, pilaw jest przygotowywany w Turcji, Syrii i Armenii.
Pilaw to również nazwa techniki gotowania ryżu, dzięki której, ziarna pozostają rozdzielone [8,9].
Mujaddara – danie podobne do pilawu, składające się z kaszy bulgur (lub ryżu), soczewicy i karmelizowanej cebulki.
Tabbouleh – odmiana sałatki z bulguru i pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki oraz mięty, natki pietruszki i soku z cytryny.
Eech – armeńska sałatka, podobna do dania tabbouleh. Składa się najczęściej z kaszy bulgur, cebuli, natki pietruszki, oliwy, soku z cytryny, papryki oraz pulpy pomidorowej nadającej jej czerwony kolor.
Kubba – ( od arabskiego „kubbeh”, co znaczy „piłka”), kotleciki z bulguru i mięsa nadziane jagnięciną z przyprawami i ziołami. [8,12,13,14,15]
Zachęcamy do przygotowania tych potraw i odbycia kulinarnej podróży!
Bibliografia
- Ashwar, B. A., Gani, A., Shah, A., Wani, I. A., & Masoodi, F. A. (2015). Preparation, health benefits and applications of resistant starch-a review. Starch – Stärke, 68(3-4), 287–301.
- Balcı, F., & Bayram, M (2020). Bulgur cooking process: Recovery of energy and wastewater. Journal of Food Engineering, 269, DOI: 109734.
- Bayram M., O¨ner M.D. and Eren S. (2004). Effect of cooking time and temperature on the dimensions and crease of the wheat kernel during bulgur production. Journal of Food Engineering 64: 43–51.
- Bayram, M. (2007). Application of bulgur technology to food aid programs. Cereal foods world. 52: 249-256.
- Bernatova, I. (2018). Biological activities of (−)-epicatechin and (−)-epicatechin-containing foods: Focus on cardiovascular and neuropsychological health. Biotechnology Advances,Volume 36, Issue 3, 666-681.
- Chłopicka, J. (2020). Czy dieta i suplementy mogą wspomóc pracę mózgu? Wszechświat, t. 121, nr 1-3, s.30-37.
- Cieślik, E., Kościej, A. (2012). Kwas foliowy – występowanie i znaczenie. Probl Hig Epidemiol 2012, 93(1): 1-7.
- Davidson, A. (2014). The Oxford Companion to Food. UK: Oxford University Press.
- Dubiński, A. J. (2017). Warsztaty kuchni tureckiej. Awazymyz, Marzec, 20-23. (http://karaimi.karaimi.org/_czasopisma2/index.php/awazymyz/article/download/379/327)
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/475195/nutrients
- https://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5685/2
- https://www.196flavors.com/iraq-kibbeh/
- https://www.myjewishlearning.com/recipe/tabbouleh/
- https://www.omayahcooks.com/blog/2019/1/24/mujaddara-syrian-bulgur-wheat-lentil-and-browned-onion-pilaf
- https://www.tasteloveandnourish.com/armenian-bulgur-salad-itch-or-eech/
- Jarosz, M. (red.) (2017). Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia.
- Jędrzejczak, R. (2004). Żelazo i mangan w żywności. ROCZN. PZH, 55, Suplement 13-20.
- Kadakal, Ç., Ekinci, R., & Yapar, A. (2007). The Effect of Cooking and Drying on the Water-Soluble Vitamins Content of Bulgur. Food Science and Technology International, 13(5), 349–354.
- Kahkeshani, N. i in. (2019). Pharmacological effects of gallic acid in health and diseases: A mechanistic review. Iran J Basic Med Sci, 22(3): 225–237.
- Karakuła H., Opolska A., Kowal A., Domański M., Płotka A., Perzyński J. (2009). Czy dieta ma wpływ na nasz nastrój? Znaczenie kwasu foliowego i homocysteiny. Pol. Merk. Lek., XXVI, 152, 136.
- Kolodziejczyk-Czepas J. , Szejk M. , Pawlak A. , Zbikowska H.M. (2015). Właściwości przeciwutleniające kwasu kawowego i jego pochodnych. Żywność Nauka Technologia Jakość,22 (3). s. 5-17.
- Kołodziejczyk, P., Michniewicz, J. (2018). Ziarno zbóż i produkty zbożowe jako źródła błonnika pokarmowego. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 25, 3 (116), 5 – 22. DOI: 10.15193/ZNTJ/2018/116/242.
- Rozkrut, D. (red.). (2018). Mały Rocznik Statystyczny Polski. Warszawa: Zakład Wydawnictw Statystycznych.
- Różańska, D., Mikoś, K., Rogulska-Ilow, B. (2020). Assesment of the glycemic index of groats available on the polish food market. Rocz Panstw Zakl Hig, 71 (1), 1-7. DOI: 10.32394/rpzh.2020.0101. (http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/media/online%20first/R%C3%B3%C5%BCa%C5%84ska_on%20line%20first.pdf )
- Savas, K., & Basman, A. (2016). Infrared drying: A promising technique for bulgur production. Journal of Cereal Science, 68, 31–37.
- Sawex: Polacy chętnie sięgają po różnorodne rodzaje ryżu oraz kasz.(2017). Pobrano z: https://www.portalspozywczy.pl/zboza/wiadomosci/sawex-polacy-chetnie-siegaja-po-roznorodne-rodzaje-ryzu-oraz-kasz,141608.html
- Tacer Caba, Z., Boyacioglu, M. H., & Boyacioglu, D. (2011). Bioactive healthy components of bulgur. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 63(2), 250–256.
- Trendy żywieniowe: najbardziej zyskują olej konopny i z czarnuszki. Pobrane z: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/trendy-zywieniowe-najbardziej-zyskuja-olej-konopny-i-z-czarnuszki-infografika (7.06.2020).
- Valamoti, S. M. (2011). Ground cereal food preparations from Greece: the prehistory and modern survival of traditional Mediterranean “fast foods.” Archaeological and Anthropological Sciences, 3(1), 19–39.
- Yousif, Saad Ibrahim; Bayram, Mustafa; Kesen, Songul. (2018). Characterization of Volatile Compounds of Bulgur (Antep Type) Produced from Durum Wheat. Journal of Food Quality. 3/19/2018, 1-9.
Studentka technologii żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Interesuje się zdrowym podejściem do odżywiania i kuchnią roślinną. Pasjonatka jeździectwa, tańca, śpiewu i podróży.