Kasza kuskus

Avatar photo
kuskus cytryna

Kasza kuskus to przysmak mieszkańców północnej Afryki, najchętniej spożywany w rejonach Maroka, czy Tunezji. Do Europy trafił dzięki francuskim żołnierzom, po zdobyciu przez nich terenów Algierii. Istnieje prawdopodobieństwo, że kasza ta wytwarzana jest już od ponad 22 wieków. Jeśli zaś wierzyć historykom, pierwsi zainteresowali się nią Berberowie. W ich grobach natrafiono na prymitywne naczynia wykorzystywane do gotowania kuskusu. 

Nazwa wywodzi się z języka arabskiego i oznacza „rozbijać” , co odnosi się do procesu otrzymywania kaszy. Początkowo kuskus uznawany był jako materiał odpadowy przy mieleniu pszenicy za pomocą tradycyjnych, kamiennych żaren.

Kuskus jest nietypowy, łączy bowiem cechy makaronu i kaszy-  produkowany jest z pszenicy twardej (durum).  Znany od ponad 5 tysięcy lat, w kulturze muzułmańskiej stanowi symbol szczęścia i bogactwa.

kuskus
© Julia Sudnitskaya / Shutterstock

Skład i właściwości prozdrowotne

Nie dość, że niezwykle ciekawy to jeszcze jest to bogaty w składniki zdrowotne produkt!

Kasza stanowi bogate źródło białka, jest go około dwukrotnie więcej niż w tej samej porcji białego ryżu. Jednocześnie dostarcza niewielkie ilości kwasów tłuszczowych, co powoduje, że jest składnikiem diety lekkostrawnej. Stanowi także doskonałe źródło witamin z grupy B, co wspomaga m.in. pracę układu nerwowego. Ponadto w kaszy tej możemy znaleźć liczne składniki mineralne takie jak cynk, który korzystnie wpływa na włosy i paznokcie, magnez, który poprawia koncentrację i wpływa na pracę mózgu. Kasza kuskus jest bogactwem także związków takich jak fosfor, mangan czy miedź. Stanowi także wartościowe źródło żelaza, którego niedobory już od dawna są poważnym problemem, z którym zmaga się znaczna część społeczeństwa. Jeśli chcemy, aby było ono lepiej wchłaniane, kaszę warto podawać np. z pietruszką lub papryką – cennymi źródłami witaminy C. Ponadto, jedna szklanka kaszy pokrywa dobowe zapotrzebowanie na selen i dostarcza 5 gramów błonnika pokarmowego.

Zobacz również
rak trzustki

Kuskus charakteryzuje się jednak wyższym indeksem glikemicznym niż makaron, choć skład produktów jest podobny. Osoby z cukrzycą powinny więc ostrożnie sięgać po ten produkt.

kuskus danie
© Robert Avgustin / Shutterstock

Sposób przygotowania kaszy

Ogromną zaletą kuskusu jest bardzo prosty sposób przyrządzania- wystarczy zalać go wrzącą wodą na kilka minut. Aby uniknąć sklejania się ziarenek można dodać trochę tłuszczu. Z tego względu jest doskonałym składnikiem zdrowej diety osób prowadzących intensywny tryb życia. Kuskus, z powodu swojego neutralnego smaku, nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i przygotowywanych na słodko. Daje to szerokie pole do działania w kuchni.  

Bibliografia:

  1. http://beszamel.se.pl/kasza/kasza-kuskus-wlasciwosci-zalety,3028/
  2. http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,kasza-kuskus-kalorie-wartosci-odzywcze-i-ciekawostki.html
  3. http://www.biomedical.pl/dieta-i-odzywianie/kuskus-wlasciwosci-i-korzysci-zdrowotne-6025.html
  4. „Comparative effects of couscous and pasta on glycemia in normal subjects and type I diabetics” N. Jamel i Inn, 1990
  5. „ Ocena zawartości miedzi i cynku w wybranych produktach zbożowych” A.Kot i Inn, 2011
  6. „Walory kaszy kuskus” A. Jama- Rodzenska, 2014
  7. http://www.gardenpharm.pl/blog/kuskus-wlasciwosci-zdrowotne.html
  8. http://bioindygo.pl/kuskus