Kawa skuteczną bronią z rakiem wątroby? – wyniki badań

Avatar photo

Spory o szkodliwości bądź o korzystnym wpływie kawy na zdrowie ludzi nie milkną od lat. Wydaje się, że spór ten zostanie nareszcie rozstrzygnięty i to zwycięsko na rzecz tego aromatycznego napoju.  

Dla miłośników kawy to naprawdę dobra wiadomość, jak donoszą naukowcy jej działanie prozdrowotne jest niezaprzeczalne.

kawa a nowotwór wątroby
pixabay, cc0

Dr Oliver Kennedy z Uniwersytetu w Southampton (Wielka Brytania) na łamach BMJ Open  opublikował niedawno bardzo obiecujące wyniki na podstawie meta-analizy stworzonej w oparciu o 26 badań obejmujących ponad 2,25 miliona osób dorosłych.  W świetle powyższych badań już jedna filiżanka kawy dziennie może obniżyć aż o 1/5 ryzyko nowotworu wątroby (typ HCC). A co jeśli wypijemy więcej filiżanek? Wykazano, że wraz z każdą kolejną kawą ryzyko nowotworu wątroby zmniejsza się (przy 5 filiżankach dziennie ryzyko to spada o 50%).

Ponadto wykazano, że wśród osób z istniejącymi już dysfunkcjami bądź uszkodzeniem tego narządu spowodowanego infekcjami, takimi jak WZW B lub C, chronicznym zapaleniem wątroby, chorobami autoimmunologicznymi bądź marskością wątroby, wynikającą z nadużywania alkoholu – kawa również działa przeciwnowotworowo.

Badacze wskazali, że spożywanie jednej filiżanki kawy dziennie jest w stanie obniżyć o 20% występowanie nowotworu wątroby, 2 filiżanki to redukcja ryzyka HCC o 35% – a 5 kaw to już 50% spadek ryzyka. Osoby wybierające kawę bezkofeinową też mogą liczyć na protekcyjne działanie naparu, jednak jest ono nieco słabsze niż kawy tradycyjnej.

Zobacz również
probiotyki w ciąży

Co sprawia, że kawa ma tak zbawienny wpływ na wątrobę? Naukowcy podkreślają, że ma to związek z wysoką zawartością związków przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych, które mogą wytłumaczyć fenomen tego napoju.

Źródło: medicalnewstoday.com