Koktajle owocowe – dlaczego są zdrowe i sprawdzone przepisy
Coraz więcej świeżych warzyw i różnorodnych owoców zaczyna pojawiać się w sklepach i na targach. Codzienne urozmaicanie diety staje się coraz łatwiejsze i nie rujnuje domowego budżetu. Korzystajmy zatem najwięcej jak się da! Pojawienie się świeżych truskawek na straganach zachęca do miksowania i inspiruje do tworzenia różnorodnych koktajli, które w zasadzie można stworzyć ze wszystkiego. Ogranicza nas tylko kreatywność i upodobania smakowe. Dlaczego warto pić koktajle?
Dlaczego koktajle?
Kolorowy koktajl jest na pewno bardzo atrakcyjną przekąską lub dodatkiem do posiłku. Już samo to, jak prezentuje się w szklance, zachęca do spróbowania. Nawet największe owocowo-warzywne niejadki się na niego skuszą. Ale to nie jedyna zaleta koktajlu. Jest zdrowy, niskokaloryczny, ma dużą wartość odżywczą, orzeźwia, bardzo łatwo go przyrządzić, a przy tym niewiele kosztuje. Ulubione zestawy składników wystarczy wrzucić do blendera i zmiksować. Możesz wykorzystać warzywa, owoce, orzechy, zioła i przyprawy. Wszystkie te produkty zawierają wiele składników odżywczych korzystnych dla zdrowia. Jakiś czas temu bardzo popularne stały się zielone koktajle na bazie szpinaku, selera naciowego, kiwi czy awokado. Ale nie tylko zielone jest zdrowe! W zależności od swoich potrzeb, wybieraj składniki, które najbardziej je zaspokoją.
Jakiego koktajlu potrzebujesz?
- Chcesz poprawić stan cery? Miksuj produkty bogate w witaminy młodości: A, C i E, a także witaminę B i przeciwutleniacze. Wybieraj żurawinę, jagody, maliny, kakao, buraki, cytrusy, seler naciowy, marchew i orzechy.
- Chcesz wspomóc proces odchudzania? Pomocne będą ostre przyprawy, które przyspieszają przemianę materii, a także owoce bogate w enzymy rozkładające otoczki komórek tłuszczowych, jak papaja, kiwi i ananas.
- Dokucza Ci opuchlizna nóg? Postaw na produkty bogate w potas i działające moczopędnie: świeży ogórek, melon, arbuz, gruszkę.
- Potrzebujesz regeneracji po treningu? Wtedy świetnie sprawdzi się banan, awokado, kakao lub mango.
Jak przygotować zdrowy koktajl?
Jeśli koktajl ma pozostać niskokaloryczny, nie dodawaj do niego śmietanki ani cukru. Owocowo-warzywne koktajle doskonale wzbogacą o białko jogurty naturalne, kefir lub mleko. Jeśli wolisz lżejszą konsystencję, uzupełnij napój wodą. Podczas przygotowywania koktajli w domu świetnie sprawdzi się blender ręczny, który zajmuje mało miejsca i łatwo go umyć. Mikser stojący z dzbankiem ma większą moc, zatem poradzi sobie z twardszymi składnikami i kruszeniem lodu.
Kilka sprawdzonych przepisów na domowe koktajle:
Wybierz swoje ulubione połączenie spośród poniższych propozycji lub stwórz własne. Możliwości jest mnóstwo. Ważne, żeby było smacznie. Zdrowo będzie na 100%.
- Zmiksuj 1/4 średniego arbuza, 200 g truskawek i kilka listków mięty. Dodaj kostki lodu.
- Zmieszaj sok wyciśnięty z 4 pomarańczy i połówki cytryny z dużym słodkim jabłkiem pokrojonym w kostkę i dużą garścią szpinaku. Wszystkie składniki zmiksuj i dodaj 1/2 szklanki wody.
- Zmiksuj połowę świeżego ananasa, mango i 2 banany. Dodaj 1 i 1/2 szklanki wody i wymieszaj.
- 3 jabłka oraz seler naciowy pokrój na mniejsze części i zblenduj. 4 pietruszki i 1 mały seler obierz, odkrój części z włóknami, podziel na mniejsze kawałki i przepuść przez sokowirówkę. Połącz zmiksowane jabłka z warzywami i wciśnij sok z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Jak łączyć składniki smoothie?
🔎 Badacze z University of California, Davis odkryli, że dodawanie do koktajli bananów, które mają wysoką aktywność oksydazy polifenolowej (PPO), redukuje wchłanianie korzystnych flawanolów o 84% w porównaniu z grupą kontrolną. Dla optymalnego spożycia flawanolów zaleca się łączenie owoców bogatych w flawanole, takich jak owoce jagodowe, ze składnikami o niskiej aktywności PPO, takimi jak ananasy, mango, jogurt czy pomarańcze, oraz unikanie łączenia ich z owocami o wysokiej aktywności PPO, takimi jak banany.
- Nieprzetworzone warzywa i owoce to świetne źródło witamin i składników mineralnych.
- Stanowią bardzo dobre źródło błonnika, dającego uczucie sytości, regulującego trawienie i usuwającego toksyny z organizmu.
- Wspomagają dietę odchudzającą.
- Wykonane z sezonowych produktów są tanie.
- Potrafi je przygotować każdy, wystarczy tylko zmiksować.
Dlaczego warto sięgać po koktajle?
- Data pierwotnej publikacji: 31.05.2015
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 26.08.2023
Bibliografia:
- Javier I. Ottaviani, Jodi L. Ensunsa, Reedmond Y. Fong, Jennifer Kimball, Valentina Medici, Gunter G. C. Kuhnle, Alan Crozier, Hagen Schroeter, Catherine Kwik-Uribe. Impact of polyphenol oxidase on the bioavailability of flavan-3-ols in fruit smoothies: a controlled, single blinded, cross-over study. Food & Function, 2023; DOI: 10.1039/D3FO01599H
Dietetycy.org.pl » Żywność » Koktajle owocowe – dlaczego są zdrowe i sprawdzone przepisy
Absolwentka studiów z obszaru żywności, żywienia i dietetyki. Zwolenniczka prostej, zdrowej kuchni i świadomych wyborów w codziennym odżywianiu. Do moich głównych zainteresowań należy leczenie i wspomaganie leczenia chorób poprzez właściwe jedzenie, a także psychologiczne aspekty odżywiania i budowanie trwałych zmian nawyków żywieniowych. Uważam, że edukacja żywieniowa jest bardzo istotna, zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Chętnie podejmuję się prowadzenia tego typu zajęć.