Kolory na zdrowie

Avatar photo
kolory na zdrowie

Gdy za oknem szaro, wietrznie i pochmurnie, warto otaczać się radosnymi barwami, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Ktoś mógłby zapytać: jak kolor może wpłynąć na nasze zdrowie? Otóż okazuje się, że naukowcy podzielili warzywa i owoce na 5 grup kolorystycznych. Za każdą z wyróżnionych barw stoi szereg działań i właściwości prozdrowotnych, które wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu, szczególnie w okresie jesiennym, podczas którego zmienna aura na dworze sprzyja przeziębieniom, a niedobór promieni słonecznym stanom melancholii i depresji.  

Owoce i warzywa dzieli się pod względem koloru na: zielone, żółto-pomarańczowe, czerwone, fioletowe i białe. Dla dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych codziennie powinniśmy jeść co najmniej 5 porcji warzyw i owoców w różnej postaci, czerpiąc z każdej z powyższych grup. Im barwa bardziej intensywna, tym więcej korzystnych substancji.

5kolorow

Grupa zielonych warzyw i owoców dostarcza organizmowi substancji takich, jak: błonnik, kwas foliowy, składniki mineralne i witaminy C, A, E, K. Zatem wzbogacenie dziennej diety m.in. w szpinak, sałatę, kapustę, brokuły, brukselkę, kiwi, agrest czy szparagi pomoże w oczyszczeniu organizmu z toksyn, zwiększeniu koncentracji, pobudzeniu trawienia, przeciwdziała anemii oraz wzmocni naczynia krwionośne. Warzywa kapustne w swoim składzie posiadają indolo-3-karbinol, posiadający działanie przeciwnowotworowe, natomiast zielone liściaste są dobrym źródłem luteiny, która wraz z zeaksantyną przeciwdziała chorobom oka.

Owoce i warzywa z grupy żółto-pomarańczowych, czyli m.in. pomarańcze, morele, marchew, cytryny, brzoskwinie, kukurydza czy dynia swoją barwę zawdzięczają karotenoidom, głównie β-karotenowi. Chronią one organizm przed chorobami układu krążenia, korzystnie wpływają na wzrok oraz wygląd skóry, włosów i paznokci. Owoce cytrusowe z tej grupy są cennym źródłem witaminy C, odpowiedzialnej za wzmocnienie naczyń krwionośnych oraz zwiększenie przyswajania żelaza niehemowego z produktów roślinnych, korzystnie wpływa także na układ odpornościowy.

Grupa czerwona warzyw i owoców to produkty pozytywnie wpływające głównie na nerki i serce. Zaliczono do nich m.in.: pomidory, paprykę czerwoną, wiśnie, truskawki, maliny, żurawinę czy granaty. Są one cennym źródłem likopenu i antocyjanów, wzmacniających układ odpornościowy i pomagających zwalczać choroby, dodatkowo zawierają duże ilości antyoksydantów, witamin A, C, K, B6 oraz manganu, potasu, kwasu foliowego i błonnika, wzmacniają one układ krążenia, chronią przed wolnymi rodnikami i stanami zapalnymi. Pomidory bogate w likopen obniżają ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu; papryka i zawarta w niej rutyna wzmacnia naczynka krwionośne; truskawka, posiada działanie moczopędne, usprawniające pracę nerek; żurawina, bogata we flawonoidy, zmniejsza zapadalność na choroby serca oraz utlenianie cholesterolu.

Owoce i warzywa z grupy o kolorze fioletowym są dobrym źródłem antyoksydantów, odpowiedzialnych za poprawę widzenia i kondycji skóry, posiadających działanie przeciwnowotworowe. Zawarta w nich w dużych ilościach antocyjanina ma działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Do tej grupy warzyw i owoców zaliczono m.in. aronię, czarne porzeczki, borówkę, jagody i jeżyny. Dla osób dbających o atrakcyjny wygląd polecane są bakłażany (cenne źródło błonnika) oraz śliwki (przyśpieszające metabolizm).

Warzywa i owoce odznaczające się barwą białą to przede wszystkim: czosnek, cebula, por, cykoria i kapusta pekińska. Dostarczają one organizmowi flawonoidów i allicyny, które działają antybakteryjnie i antywirusowo. Wzmacniają odporność organizmu oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Przy komponowaniu dziennego jadłospisu należy pamiętać o dostarczeniu wszystkich składników odżywczych, dlatego warto aby na naszym talerzu znalazła się cała paleta barw, a tym samym zestaw niezbędnych witamin i składników mineralnych.