Korzyści z ograniczenia aminokwasów siarkowych w diecie

Avatar photo
badania

Według badaczy z Penn State College of Medicine dieta uboga w aminokwasy siarkowe prowadzi do zachowania zdrowia i długowieczności u zwierząt. Potrzebne są dalsze badania, aby taką samą zależność zaobserwować u ludzi.

Aminokwasy siarkowe

Aminokwasy siarkowe obejmuje metioninę (Met) i cysteinę (Cys). Aminokwasy te znajdują się w produktach będących bogatymi źródłami białka, więc ich ograniczenie nie jest łatwe. Przegląd wskazuje jednak, że wiele diet wegańskich ma naturalnie niską zawartość metioniny i cysteiny. Przykładowo fasola i inne rośliny strączkowe są dobrym źródłem białka o niskiej zawartości aminokwasów siarkowych.

Naukowcy zainteresowani byli ograniczeniem aminokwasów siarkowych w diecie już od lat 90. XX wieku, kiedy to badania zaczęły ukazywać korzyści zdrowotne u zwierząt karmionych dietą z obniżoną zawartością metioniny. W jednym z badań z udziałem szczurów, 80%-owe ograniczenie podaży metioniny zwiększało średnią i maksymalną długość życia o 42-44%.

W nowym przeglądzie badań ograniczenie zawartości aminokwasów siarki wykazało szereg korzystnych skutków, w tym wydłużenie długości życia – bez potrzeby ograniczenia podaży energetycznej diety. Wyniki opublikowano w „Annals of the New York Academy of Sciences”.

Wyniki badania:

Analiza wykazała, że ​​restrykcje metioniny w diecie powiązano z opóźnionym procesem starzenia się i dłuższą żywotnością komórek ludzkich, drożdży i zwierząt, w tym muszek owocowych i gryzoni. U zwierząt karmionych dietą z ograniczoną zawartością siarki zauważono również poprawę zdrowia, w tym redukcję masy ciała, zawartości tkanki tłuszczowej oraz stresu oksydacyjnego. Stwierdzono także mniej przypadków występowania nowotworów złośliwych oraz zwiększoną wrażliwość tkanek na insulinę.

W przypadku organizmów młodych redukcja podaży aminokwasów siarkowych wraz z pożywieniem prowadzi do zahamowania wzrostu. Zgodnie z nową analizą, wiele korzyści zdrowotnych stwierdzono, gdy ograniczenie zawartości aminokwasów siarkowych w diecie zostało wprowadzone u dorosłych zwierząt w pełni rozwiniętych. W badaniach nie stwierdzono innych poważnych negatywnych skutków ograniczenia zawartości aminokwasów w diecie.

Zobacz również
pieczarki

Wyniki dotychczasowych badań z udziałem ludzi sugerują, że aminokwasy siarkowe w diecie związane są z występowaniem zwiększonej masy ciała, zespołu metabolicznego, chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów, co sugeruje, że prewencyjne ograniczanie podaży metioniny i cysteiny może chronić przed tymi stanami. Potrzebne są dalsze badania. Zdaniem grupy badawczej w niniejszym przeglądzie przeanalizowano wiele badań, które dostarczają wskazówek, że ograniczenie aminokwasów siarkowych w diecie może przynieść niektóre korzyści obserwowane w modelach zwierzęcych, w tym hamowanie rozwoju nowotworów i zmniejszanie ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych.

Źródło: Zhen Dong, Raghu Sinha, John P. Richie. Disease prevention and delayed aging by dietary sulfur amino acid restriction: translational implications. Annals of the New York Academy of Sciences, 2018;