Kurkuma w diecie a jej antynowotworowe właściwości

kurkuma przyprawa

Choroby nowotworowe są poważnym problemem zdrowotnym, który osłabia zdrowie i niszczy ludzkie życie. Zła dieta, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, czy nadmierne spożywanie alkoholu to główne przyczyny zwiększające ryzyko zachorowania na raka.

Jeśli chodzi o dietę, jest to jeden z istotniejszych czynników, który może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania. Na szczególną uwagę, zasługują tutaj przyprawy oraz zioła. Co ciekawe, jednym z nich, o szczególnych właściwościach mogących działać przeciwnowotworowo, jest kurkuma.

Parę słów o kurkumie

Kurkuma (łac. curcuma longa) to przyprawa pochodzącą z dalekiej Azji, bogata w charakterystyczny żółtopomarańczowy barwnik, zwany kurkuminą.

kurkuma
© areeya / 123RF

Kurkuma składa się głównie z polifenoli, a także wielu witamin, takich jak witamina B6, C, E i K; kwas foliowy. Kurkuma to także bogate źródło minerałów, ważnych dla naszego zdrowia, takich jak żelazo, potas, fosfor, magnez, cynk czy sód.

Co ciekawe, kurkuma zawiera w swoim składzie wiele wartościowych substancji odżywczych, jak błonnik (zawartość błonnika w kurkumie to 53%) i kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do łagodzenia stanu zapalnego w tym bólu oraz wspomagają system odpornościowy w zwalczaniu chorób pasożytniczych.

Pomimo tego, że kurkuma jest obecna w praktyce medycznej Dalekiego Wschodu o wielu lat, to naukowcy wciąż odkrywają jej nowe właściwości.

W ostatnim czasie, okazało się, że może ona okazać się skuteczną bronią w leczeniu nowotworów.

Jak działa kurkumina

Kurkumina wspiera system odpornościowy człowieka, jak również działa na różne mechanizmy, które mogą świadczyć o jej potencjalnych właściwościach antynowotworowych.

W szczególności, ostatnie badania naukowe, dowodzą, że kurkumina może regulować procesy odgrywające rolę w powstawaniu jak i progresji nowotworów, bowiem:

  • jest silnym przeciwutleniaczem, co przyczynia się do usuwania reaktywnych form tlenu, przez co zmniejsza się stres oksydacyjny w komórce,
  • działa regulująco na reakcje enzymatyczne komórki,
  • aktywuje apoptozę, czyli programowaną śmierć komórki,
  • wpływa na różne czynniki transkrypcyjne, przez co reguluje metabolizm, jak i funkcje komórkowe,
  • zmniejsza proliferację komórek nowotworowych,
  • hamuje angiogenezę, czyli tworzenie nowych naczyń, za pomocą których komórki nowotworowe mogą się przemieszczać do nowych obszarów ciała.

Profilaktyka ma znaczenia

Wszyscy wiemy, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Co ciekawe, odpowiednio wczesna profilaktyka może zwiększyć nasze szanse w walce z chorobą nowotworową. Dlatego warto wzbogacić naszą dietę, o produkty, które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania, jak wyżej wspomniana kurkuma.

kurkuma korzeń
© Seksak Kerdkanno / 123RF

Jak to zrobić? Poniżej parę ciekawych, prostych w przygotowaniu pomysłów, jak na co dzień możemy dodać kurkumę do naszych posiłków:

Herbata

Jeśli pijesz herbatę, warto dodać do niej szczyptę kurkumy, co dodatkowo podkreśli i wzbogaci jej smak. Co ciekawe, kurkuma okazuje się dobrze komponować z każdym jej rodzajem.

Śniadanie

Jeśli jadasz jajecznicę na śniadanie, możesz dodać do niej odrobinę kurkumy, co wzmocni jej pomarańczowo/żółty kolor, jak i dowartościuje poranny posiłek.

Zobacz również
tryptofan dieta

Sałatki

Dodając kurkumę do sałatki pięknie ozdobisz ja i zapewnisz dodatkową dawkę niezwykle zdrowej przyprawy.

Warzywa z ryżem

Kurkumę możesz śmiało dodać do ryżu oraz warzyw gotowanych parze, takich jak tradycyjnych czy słodkich ziemniaków, marchewki jak również pozostałych selera, a nawet pietruszki.

Mięso

Kurkuma okazuje się świetnym dodatkiem do mięsnych marynat, szczególnie jeśli zależy Ci na wzmocnieniu orientalnego charakteru potrawy. Śmiało możesz dodać kurkumę do marynaty do mięsa drobiowego, jak również wołowego.

Ryby i owoce morza

Kurkuma wyjątkowo dobrze komponuje się z każdym rodzajem grillowanych ryb.

Bibliografia

Artykuł został przygotowany w oparciu o artykuły naukowe:

  1. Park W, Amin R, Chen ZG, Shin DM. New perspectives of curcumin in cancer prevention. Cancer Prev Res (Phila). 2013 May; 6(5): 387–400. Dostępny pod adresem: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693758/
  2. Mortezaee K, Salehi E, Mirtavoos‐Mahyari H, Motevaseli E, Najafi M, Farhood B, Rosengren RJ, Sahebkar A. Mechanisms of apoptosis modulation by curcumin: Implications for cancer therapy. J Cell Physiol. 2019; 234:12537-12550.
  3. Bachmeier BE, Hillian P, Melchart D. The Role of Curcumin in Prevention and Management of Metastatic Disease. Int. J. Mol. Sci. 2018, 19, 1716.

Wsparcie merytoryczne przy artykule zapewniła Joanna Jurek, doktorantka w instytucie NICHE, na Ulster University w Irlandii Północnej.