Kurkuma. Uzdrawiająca moc — Agata Lewandowska [Recenzja]
Kurkuma, która bywa dumnie nazywana szafranem indyjskim, jest cenioną rośliną przyprawową o licznych zastosowaniach. W kuchni wykorzystywane jest przede wszystkim kłącze kurkumy. Swoim wyglądem przypomina nieco imbir i jest to słuszne spostrzeżenie, ponieważ rośliny są spokrewnione.
Obie wykazują właściwości prozdrowotne w tym przede wszystkim przeciwzapalne, antyoksydacyjne i wspomagające procesy trawienia. Kłącze kurkumy charakteryzuje jaskrawopomarańczowa barwa. Jest to związane z zawartością naturalnych barwników takich jak kurkumina i beta-karoten. Substancje te odpowiedzialne są między innymi za działanie antyoksydacyjne. Niewiele osób wie, że kurkuma to także ceniony surowiec kosmetyczny, poprawiający wygląd i kondycję skóry.
To tylko niewielka część zastosowań kłącza kurkumy. Liczne ciekawostki o porady praktyczne o tej roślinie zebrała i opisała Agata Lewandowska w swojej najnowszej książce pt.: „Kurkuma. Uzdrawiająca moc”.
Tytuł: Kurkuma. Uzdrawiająca moc |
Autor: Agata Lewandowska |
Wydawnictwo: RM |
Ilość stron: 128 |
Rok wydania: 2023 |
O książce
Kurkuma w teorii
Autorka dokonała bardzo skrupulatnego przeglądu prozdrowotnego działania tej rośliny. Szeroko omówiła wpływ kurkumy na układ pokarmowy, sercowo-naczyniowy, stawy, gospodarkę lipidową i węglowodanową, układ nerwowy, skórę oraz wsparcie funkcji rozrodczych.
Właściwości kurkumy docenili nie tylko kucharze i dietetycy. Przemysł suplementacyjny powszechnie wykorzystuje jej kłącze do przygotowania suszu, wyciągów, proszków, kapsułek czy tabletek. Czy korzystniej dla zdrowia jest zjeść potrawę przyprawioną kurkumą, czy może przyjąć tabletkę? Odpowiedź na to często zadawane pytanie znajdziecie w książce Agaty Lewandowskiej.
Kurkuma praktycznie
Dla czytelników, którym kurkuma jest znana jedynie z barwienia pisanek, autorka przygotowała liczne praktyczne przepisy z jej wykorzystaniem. Podzieliła ona swoje kulinarne propozycje na koktajle, napoje i napary oraz dania obiadowe. Osoby zainteresowane kurkumą powinny spróbować absolutnego kurkumowego hitu – a dokładnie złotego mleka. Jak je zrobić i jakie korzyści zdrowotne przyniesie przeczytacie tutaj: https://dietetycy.org.pl/zlote-mleko/
Modną matchę warto pić zamiennie z kurkumowym latte – dokładny przepis w książce „Kurkuma. Uzdrawiająca moc”. A do biura można zabrać kokosowy pudding z chia i kurkumą czy koktajl z kurkumą i ananasem.
Gdy brakuje pomysłu na obiad, Agata Lewandowska spieszy z pomocą. Indyjska zupa, tofu z curry podawane z ziemniakami pieczonymi z kurkumą. Dla wegan dobrą propozycją będzie kalafior zapiekany w kurkumie i ziołach oraz proste danie warzywne w mleku kokosowym.
Podsumowanie
Książka Agaty Lewandowskiej to przyjemnie napisany poradnik łączący zagadnienia profilaktyki zdrowia oraz kulinarne.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » Kurkuma. Uzdrawiająca moc — Agata Lewandowska [Recenzja]
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl