Lindt Excellence – Czekolada 99% Kakao
Czekolada gorzka 99% zawartości kakao
My dietetycy wpajamy tę zasadę na każdym kroku: czekolada może być zdrowa – pod warunkiem, że zawiera dużą zawartość kakao. Czym wyższa tym lepsza? Lindt w swojej propozycji 99% poszedł na całość – zdecydowanie to smak godny prawdziwego konesera, bo w tym przypadku ciężko mówić o słodyczy. Smak jest tłusty, gorzkawy, zdecydowany – najlepiej wpisuje się jako dodatek do innych potraw, napojów.
Czy czekolada 99% to marzenie dietetyka? Na pierwszym miejscu znajdziemy w składzie miazgę kakaową, zaraz po niej kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, cukier demerara (to brązowy cukier wytwarzany z trzciny cukrowej, ale nie jest go dużo, bo wciąż 99% to masa kakaowa). Od razu widać przełożenie wartości odżywczych na ten skład – podczas, gdy najpopularniejsze „czekolady” na polskim rynku dają głównie energię z cukrów / węglowodanów – tutaj stanowi on mniejszy wycinek. Uderza duża zawartość białka. Jednym słowem – nie jest źle – chociaż tak czy inaczej to kaloryczna przekąska (na marginesie: z dużą ilością tłuszczów nasyconych), którą należy sobie dawkować (chociaż ciekawe czy są koneserzy, którzy są w stanie wchłonąć więcej tego przysmaku na raz) – jeśli są – proszę się zgłaszać w komentarzu ;).
Skład
Miazga kakaowa |
Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu |
Tłuszcz kakaowy |
Cukier demerara |
Kalorie:
100 gram naparu zawiera:
567 kcal / 28,4% GDA*
*dla zapotrzebowania 2000 kcal dziennie
Dietetycy.org.pl » DietetycyScore® » Lindt Excellence – Czekolada 99% Kakao