Lindt Excellence – Czekolada 99% Kakao

Avatar photo

Czekolada gorzka 99% zawartości kakao

My dietetycy wpajamy tę zasadę na każdym kroku: czekolada może być zdrowa – pod warunkiem, że zawiera dużą zawartość kakao. Czym wyższa tym lepsza? Lindt w swojej propozycji 99% poszedł na całość – zdecydowanie to smak godny prawdziwego konesera, bo w tym przypadku ciężko mówić o słodyczy. Smak jest tłusty, gorzkawy, zdecydowany – najlepiej wpisuje się jako dodatek do innych potraw, napojów.

ekskluzywność podkreśla złota folia wewnątrz opakowania

Czy czekolada 99% to marzenie dietetyka? Na pierwszym miejscu znajdziemy w składzie miazgę kakaową, zaraz po niej kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, cukier demerara (to brązowy cukier wytwarzany z trzciny cukrowej, ale nie jest go dużo, bo wciąż 99% to masa kakaowa). Od razu widać przełożenie wartości odżywczych na ten skład – podczas, gdy najpopularniejsze „czekolady” na polskim rynku dają głównie energię z cukrów / węglowodanów – tutaj stanowi on mniejszy wycinek. Uderza duża zawartość białka. Jednym słowem – nie jest źle – chociaż tak czy inaczej to kaloryczna przekąska (na marginesie: z dużą ilością tłuszczów nasyconych), którą należy sobie dawkować (chociaż ciekawe czy są koneserzy, którzy są w stanie wchłonąć więcej tego przysmaku na raz) – jeśli są – proszę się zgłaszać w komentarzu ;).

Skład

Miazga kakaowa
Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
Tłuszcz kakaowy
Cukier demerara

 

masa kakaowa 99% – marzenie dietetyka?

Kalorie:

100 gram naparu zawiera:

567 kcal / 28,4% GDA*

*dla zapotrzebowania 2000 kcal dziennie