Skyr to jogurt typu islandzkiego. Na fali popularności produktów mlecznych ze świata czołowi producenci w Polsce zaczęli wprowadzać bardziej egzotyczne produkty. Tradycje Skyru sięgają czasów średniowiecza – szczególnie popularny był on w Skandynawii.

Bogactwo białka

Skyr wyróżnia się dużą zawartością białka i niską zawartością tłuszczu. W wersji naturalnej to niemal samo białko, z bardzo niską zawartością tłuszczu – stąd też duża popularność tego produktu wśród sportowców.

Dodajemy jagody

W produkcie Piątnicy znajdziemy również oprócz podstawy także duży dodatek wsadu owocowego. Wsad ten to 20% produktu i pierwsze skrzypce grają w nim jagody, jednak są tam też mniej mile widziane z dietetycznego punktu widzenia – czyli np. cukier, zagęstniki. To zaś obniża ogólną ocenę produktu.

Analiza etykiety produktu Skyr Piątnica

skyr piątnica

Kalorie

100g produktu zawiera

82 kcal / 4,1% GDA*

*dla zapotrzebowania 2000 kcal dziennie

Ocena wg wskaźnika DIETETYCYSCORE®

Ocena organoleptyczna n=9

Skyr Piątnica z jagodami

5.8

Składniki odżywcze

6.5/10

Niski stopień przetworzenia

5.9/10

Przystępność cenowa

5.5/10

Ocena organoleptyczna

5.4/10