Low&Slow – poznaj niezapomniany smak BBQ
Dla wielu z nas grillowanie oraz BBQ oznacza to samo. Jednak niegdyś BBQ było czymś znacznie więcej niż przyrządzaniem dań na grillu. W świecie profesjonalnych grillmasterów nadal rozróżnia się te pojęcia. BBQ to podejście to jedzenia, które jest zgodne z ideą „Low&Slow”.
BBQ – czym jest?
W powszechnym użyciu BBQ oraz grillowanie uznaje się za pojęcia tożsame. Warto jednak wiedzieć, że istnieje między nimi zasadnicza różnica. BBQ to również grillowanie, ale jedynie takie, które odbywa się w dużo niższej temperaturze, niż ma to miejsce w przypadku zwykłego grillowania. Zwykły grill rozgrzewamy zazwyczaj do temperatury minimum 180 stopni C. Temperatura grilla podczas BBQ nie powinna przekroczyć 120 stopni C. Równie ważne jest przy BBQ uzyskanie dymu. Potrawa, która jest przyrządzana tą metodą, tak naprawdę powoli opieka się w dymie. Stąd nazwa idei „Low&Slow”.
Niektórzy, słysząc o przygotowywaniu potrawy w dymie, od razu kojarzą to z wędzeniem. Znów jednak BBQ nie jest tożsame z tą metodą przyrządzania jedzenia. Kiedy wędzimy na zimno, utrzymujemy temperaturę poniżej 43 stopni C. Gdy wędzimy na gorąco, nie przekracza ona 60 stopni C. BBQ jest więc specyficzną metodą obróbki potraw, na które nie znaleziono odpowiedniego określenia w języku polskim.
„Low&Slow” – na czym polega idea BBQ
Co zyskujemy, stosując w grillowaniu ideę „Low&Slow? Utrzymanie idealnej temperatury i powolne opiekanie potrawy w dymie pozwala na osiągnięcie efektu w postaci wydobycia smaku umami. Udaje się to dzięki temu, że w wyraźnie określonym zakresie temperatur może dojść do reakcji pomiędzy aminokwasami i cukrami. Widocznym skutkiem jest ciemnobrązowy kolor jedzenia oraz charakterystyczna glazura. Niewidocznym, ale wyczuwalnym na języku efektem, jest smak, o którym długo nie możemy zapomnieć.
Wniosek, jaki od razu nasuwa się po zapoznaniu z ideą „Low&Slow”, jest prosty – wszystko zależy od temperatury. To rzeczywiście kluczowy aspekt. Widać to dobrze na przykładzie steków. Ich przyrządzanie nie jest teoretycznie skomplikowane, bowiem polega na opieczeniu mięsa z dwóch stron do pożądanego etapu. W praktyce bywa to jednak bardzo trudne.
To dlatego, że mięso musi osiągnąć wewnątrz temperaturę minimum 43 stopni C, aby nie było już surowe i można je było bezpiecznie spożyć. Jednocześnie zbyt wysoka temperatura powoduje, że przypieka się zbyt mocno z wierzchu, a całość zyskuje efekt, który często określa się mianem „podeszwy” – stek staje się twardy i gumowaty. Dlatego uzyskanie i utrzymanie odpowiedniej temperatury obróbki steków to klucz do sukcesu.
BBQ – jak to zrobić?
Być może BBQ wydaje się bardziej skomplikowane niż typowe grillowanie, jednak wystarczy nam tak naprawdę odpowiedni sprzęt, by było dziecinnie łatwe. Firma Weber oferuje grille, które w pokrywach mają wbudowane termometry. Warto także zaopatrzyć się w inteligentny termometr Weber Connect, który dzięki bezpłatnej aplikacji poinformuje Cię poprzez Twój smartfon, kiedy mięso osiągnie odpowiedni stopień wypieczenia. Dzięki temu jesteśmy w stanie precyzyjnie określić, w jakich warunkach będzie przyrządzana dana potrawa i możemy reagować od razu, gdy jej poziom wypieczenia się zmieni. Miłośnicy charakterystycznego dla BBQ drzewnego aromatu, mogą zdecydować się na zakup grilla opalanego pelletem marki Weber, który łączy cechy nowoczesnego sprzętu grillowego i jednocześnie pozwala uzyskać niepowtarzalny aromat oraz smak potraw. By nadać potrawom ciekawe nuty smakowe, możesz także sięgnąć po drewienka do wędzenia np. o zapachu hikory, wiśni czy whisky (pochodzące z porąbanej beczki po trunku). Namoczonymi drewienkami posypuje się węgiel lub brykiet, by wzbogacić serwowane dania aromatem i zapewnić jedzącym całą gamę nowych doznań.
Doskonałym narzędziem do praktykowania metody low&slow jest wędzarka Smokey Mountain firmy Weber. Duży ruszt i pojemność urządzenia pozwala na podwędzanie metodą BBQ równocześnie dwóch dużych kawałków mięsa np. łopatki i żeberek, a odpowiednia konstrukcja zapewnia właściwy obieg temperatury. Wypróbuj Smokey Mountain i rozkoszuj się powolnym grillowaniem w niskiej temperaturze!
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o BBQ i uzyskać nowe cenne wskazówki grillowe, zapisz się do newslettera na stronie weber.com.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Low&Slow – poznaj niezapomniany smak BBQ