Mama Alergika Gotuje tradycyjnie i nowocześnie
105 przepisów roślinnych 2018 to najnowsza pozycja Katarzyny Jankowskiej. Autorka jest osobą znaną przede wszystkim wśród rodziców dzieci zmagających się z alergiami pokarmowymi.
Mama Alergika Gotuje
Pani Katarzyna prowadzi popularnego bloga z przepisami i poradami dla alergików, a także regularnie pisze książki z mnóstwem dobrze opracowanych przepisów. Mama Alergika Gotuje tradycyjnie i nowocześnie 105 przepisów roślinnych to już piąta książka pani Jankowskiej. Chcecie się dowiedzieć o czym były poprzednie?
Zajrzyjcie do ich recenzji na naszej stronie, klikając jeden z linków poniżej i z pewnością wybierzecie coś dla siebie.
Pozostałe książki z serii:
- Mama Alergika Gotuje na Wyjątkowe Okazje 106 przepisów bez mleka, jajek, orzechów soi, kakao, miodu i selera, 71 przepisów bez glutenu z 2015 roku
- Mama Alergika Gotuje z Dziećmi zdrowo, sezonowo różnorodnie (dania na wiosnę i lato) z 2017 roku
- Mama Alergika Gotuje z Dziećmi zdrowo, sezonowo różnorodnie (dania na jesień i zimę) z 2017 roku
- Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie
Tradycyjnie i nowocześnie
Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie i Nowocześnie to zbiór przepisów przystosowanych do potrzeb diety wegetariańskiej, a w rzeczywistości wegańskiej z wykluczeniem 14 głównych alergenów, glutenu i białego cukru. Dla ułatwienia poruszania się w przepisach i łatwego selekcjonowania ich pod własnym kątem, autorka użyła kolorowych piktogramów sygnalizujących danie bez glutenu, cukru czy opcję wegańską oraz to czy danie nadaje się do wygodnego spakowania zabrania ze sobą.
O alergii
We wstępie książki autorka wprowadza czytelnika w problematykę alergii. Część dotyczącą alergii pyłkowo-pokarmowej u dzieci, młodzieży i dorosłych opracował pan profesor Maciej Kaczmarski, zaś aspekt zanieczyszczenia powietrza i jego wpływu na zdrowie i rozwój alergii opracował pan doktor Piotr Dąbrowiecki. Pani Jankowska jako praktyk podała też sprawdzone rozwiązania stosowane w diecie bezglutenowej.
Przepisy
Część przepisowa podzielona została na sześć działów : podstawowe i przetwory, pieczywo i smarowidła, śniadania i koktajle, zupy, obiady i kolacje oraz desery i wypieki.
To co spodobało mi się w opracowanych przez panią Jankowską przepisach, zebranych w Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie i Nowocześnie to prostota i dostępność składników. Z każdego działu przepisów jestem w stanie – jako kucharz-amator wykonać praktycznie wszystkie potrawy! Podołam zarówno domowym ogórkom małosolnym, hummusowi z dyni, omletowi z kurkami, jak i grochowej czy knedlom ze śliwkami. Prostota przepisów jest przecież bardzo istotna przy małych dzieciach przy których jest i tak mnóstwo obowiązków.
Wskazówki i ułatwienia
Podobają mi się również piękne fotografie przygotowanych dań a właściwie to, że są bardzo naturalne i obrazują to co jesteśmy w stanie zrobić w domu, nie zaś wyidealizowane formy na potrzeby konkursu kulinarnego. Dla osób mniej wprawnych w gotowaniu autorka zamieściła przydatne wskazówki. Zawarła również wytyczne dotyczące wieku dziecka w jakim można podać omawiane danie, możliwe reakcje alergiczne na poszczególne jego składowe oraz informację o składnikach odżywczych jakich ono dostarcza.
Podsumowanie
Przepisy z Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie i Nowocześnie, które chciałabym wypróbować to przede wszystkim krem z boczniaków i boczniaki z grilla – przyznaję, że nie wykorzystuję ich często w kuchni, więc czas ich spróbować. Zaciekawił mnie krem brokułowy z imbirem, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu – a jako, że jestem łasuchem, chętnie spróbowałabym pralinek karobowych i babeczek marchewkowych. Książka Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie i Nowocześnie to dobrze opracowane przepisy, praktyczne porady oraz znane dania w nieco odmienionej formie. Godne polecenia osobom na diecie eliminacyjnej jak i rodzicom niejadków, którym skończył się repertuar w domowej gastronomii.
Książka jest dostępna na stronie mamaalergikagotuje.pl
Patronat medialny dietetycy.org.pl
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Mama Alergika Gotuje tradycyjnie i nowocześnie
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl