Mama Alergika Gotuje z Dziećmi. Zdrowo, sezonowo różnorodnie (dania na wiosnę i lato)

Mama Alergika Gotuje z Dziećmi zdrowo, sezonowo różnorodnie (dania na wiosnę i lato) z 2017 roku to jedna z pięciu pozycji książkowych napisanych i wydanych przez panią  Katarzynę Jankowską.

Autorka jest osobą znaną przede wszystkim wśród rodziców dzieci zmagających się z alergiami pokarmowymi. Pani Katarzyna prowadzi popularnego bloga z przepisami i poradami dla alergików, a także regularnie pisze książki z mnóstwem dobrze opracowanych przepisów.

Przepisy na wiosnę i lato

Mama Alergika Gotuje z Dziećmi zdrowo, sezonowo różnorodnie (dania na wiosnę i lato) to 60 wegańskich przepisów dodatkowo pozbawionych popularnych alergenów pokarmowych jak mleko, jajka, soja, orzechy, kakao, seler i miód, glutenu oraz białego cukru.

Autorka podzieliła przepisy na pięć działów : dania podstawowe, śniadania, obiady/kolacje, desery oraz dodatki. Dla ułatwienia korzystania użyła piktogramów, wskazujących, które dania są wegańskie, bezglutenowe a które nie wymagają użycia cukru. We wstępie książki Mama Alergika Gotuje z Dziećmi zdrowo, sezonowo różnorodnie (dania na wiosnę i lato) autorka udzieliła czytelnikowi szybkiej powtórki z racjonalnego sposobu żywienia dzieci oraz podała garść sprawdzonych i praktycznych sposobów na niejadka.

Wiosna – czas alergii wziewnych

Jako, że książka jest dedykowana okresowi wiosennemu, kiedy to z dużym nasileniem alergicy są eksponowani na alergeny wziewne, pani Jankowska podała sprawdzone sposoby, jak łagodzić jej objawy.

Włącz dziecko do pomocy w kuchni!

Należy wspomnieć, że książka jest adresowana głównie dla dzieci, które same mają aktywnie włączać się w przygotowanie dań. To właśnie pod ich kątem książka została wzbogacona o liczne plansze edukacyjne, ciekawostki dotyczące wykorzystywanych produktów, graficzną informację dotyczącą potrzebnych utensyliów kuchennych oraz składników odżywczych zawartych w daniu, a także porady praktyczne. 

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Ile zarabia dietetyk (2016)?
mama alergika gotuje z dziećmi wiosna
© Dietetycy.org.pl

To, co może zachęcić dzieci do eksperymentowania w kuchni, to kolorowe zdjęcia oraz możliwość oznaczenia smakowitości wykonanego przez siebie dania z wykorzystaniem gwiazdeczek do pokolorowania i ocenienia rezultatów swojej pracy.

Ponadto nazwy dań są dostosowane do dziecięcej wyobraźni – co powiedzielibyście na miłosny przebój wiosny, tajemnicze perełki, przysmak czarodzieja czy znikający popcorn?

Co prawda dla osoby dorosłej może być to małym mankamentem – w pośpiechu wolałabym wiedzieć czy ryżowe esyfloresy czy łódeczki pełne energii są na słodko, czy na słono i czy do ich przygotowania wystarczy mi to co mam w lodówce, zanim zagłębię się w detale przepisu.

Podsumowanie

Przepisy są bardzo różnorodne i sezonowe, a ich przygotowanie szybkie i nie wymagające skomplikowanych składników. Dla dziecka wykorzystanie tej książki kucharskiej będzie miłą odmiana i pozwoli na większą samodzielność w przygotowaniu potraw. A jak wiadomo wszystko co przygotuje się własnoręcznie – od razu lepiej smakuje.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dr Justyna Bylinowska

Redaktor naczelna i twórca portalu Dietetycy.org.pl.Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach.redakcja@dietetycy.org.pl