Mama Alergika Gotuje na Wyjątkowe Okazje

5/5 (1)

Mama Alergika Gotuje na Wyjątkowe Okazje 106 przepisów bez mleka, jajek, orzechów soi, kakao, miodu i selera, 71 przepisów bez glutenu z 2015 roku to jedna z pięciu pozycji książkowych napisanych i wydanych przez panią  Katarzynę Jankowską. Autorka jest osobą znaną przede wszystkim wśród rodziców dzieci zmagających się z alergiami pokarmowymi.

Pani Jankowska prowadzi popularnego bloga z przepisami i poradami dla alergików a także regularnie pisze książki z mnóstwem dobrze opracowanych przepisów. Mama Alergika Gotuje na Wyjątkowe Okazje to 106 wegańskich przepisów dodatkowo pozbawionych popularnych alergenów pokarmowych jak mleko, jajka, soja, orzechy, kakao, seler i miód, a do tego 71 przepisów na potrawy bez glutenu oraz białego cukru. Autorka podzieliła przepisy na siedem działów: wypieki, Boże Narodzenie, Wielkanoc, Tłusty czwartek, urodziny, fast food, dodatki.

Praktyczne porady

W pierwszej części Mama Alergika Gotuje na Wyjątkowe Okazje autorka podała praktyczne porady co do wyboru sprzętów kuchennych przydatnych dla ułatwienia i lepszej organizacji pracy przy przygotowywaniu posiłków. Znalazły się tu także informacje z zakresu towaroznawstwa żywności i sposobu wyboru mniej znanych na polskim rynku produktów zbożowych bezglutenowych.

W części przepisowej pani Jankowska zebrała wiele urozmaiconych propozycji przede wszystkim na pieczywo i wypieki. Uwagę przyciągają takie propozycje jak sakiewka z rabarbarem, razowe jagodzianki orkiszowe, biszkopciki dyniowe czy bananowiec.

Boże Narodzenie, Tłusty Czwartek i Wielkanoc dla alergika

Przepisy na Boże Narodzenie są całkiem tradycyjne jak karp wigilijny, ciemny sos grzybowy, uszka, czy barszcz. Pojawiła się tu nawet kutia ale w wersji z ryżem :). Wielkanocne specjały jakie znajdziecie w Mama Alergika Gotuje na Wyjątkowe Okazje to przede wszystkim biały barszcz, domowa ćwikła, pasztet z brukselki i soczewicy czy nieśmiertelna sałatka jarzynowa.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Stopień zadowolenia z oprogramowania dietetycznego

Z propozycji wypiekowych na tę okazję pojawiła się wielkanocna babka batatowa, mazurek z polewa kajmakowa czy sernik jaglany na zimno. Na tłusty czwartek autorka zaś zaproponowała pączki  tradycyjne, oponki waniliowe pieczone  czy faworki ucierane i to wszystko bez jajek i śmietany!

mama alergika gotuje na wyjątkowe okazje
© Dietetycy.org.pl

Co na urodziny?

Inspiracje wypieków na urodziny jakie znalazły się w Mama Alergika Gotuje na Wyjątkowe Okazje to między innymi tort z brzoskwiniami i kremem budyniowym, torcik grysikowy z borówkami i galaretką czy tort zielona wyspa.

Bardzo dobrym pomysłem było opracowanie zdrowych alternatyw dla potraw typu fast food. Dzieci niestety lubią tego typu produkty i bywa, że kupują je bez wiedzy rodziców dlatego warto pokazać im, że zdrowe może być równie smakowite jak kanapka ze znanej sieci restauracji szybkiej obsługi.

Tortille z indykiem i warzywami domowe hamburgery czy pizza wegetariańska bez drożdży wyglądają smakowicie a praktycznie nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych.

Podsumowanie

Mama Alergika Gotuje na Wyjątkowe Okazje to książka godna polecenia rodzicom dzieci z alergiami pokarmowymi, ale również dzieci zdrowych czy niejadków. Wiele inspiracji na alternatywne dania na małych alergików, którzy ze względów zdrowotnych nie mogą z pełni cieszyć się tradycyjnymi daniami przygotowywanymi z okazji świąt czy urodzin.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dr Justyna Bylinowska

Redaktor naczelna i twórca portalu Dietetycy.org.pl.Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach.redakcja@dietetycy.org.pl