Nawet niskie spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa związane z podwyższonym ryzykiem przedwczesnego zgonu

Avatar photo
mała ilość mięsa zdrowie

Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Loma Linda University Health (USA) sugerują, że spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa – nawet w niewielkich ilościach – może zwiększyć ryzyko przedwczesnej śmierci ze wszystkich przyczyn, a zwłaszcza z powodu chorób układu krążenia. Wyniki opublikowano w czasopiśmie Nutrients.

Badanie

Saeed Mastour Alshahrani, główny autor badania i doktorant z Loma Linda University School of Public Health, powiedział, że analizy wypełniają istotną lukę po poprzednich badaniach, które dotyczyły stosunkowo wyższego poziomu spożycia czerwonego mięsa i porównywały je z niskimi poziomami konsumpcji.

Pytanie o wpływ niższych poziomów spożycia w porównaniu z całkowitą eliminacją mięsa z diety pozostało bez odpowiedzi” – powiedział Alshahrani. „Chcieliśmy bliżej przyjrzeć się powiązaniu niskiego spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa ze wszystkimi przyczynami przedwczesnych zgonów, chorobami układu krążenia i umieralnością na nowotwory w porównaniu z grupą badanych, która nie spożywa mięsa”.

Ta analiza jest częścią Adventist Health Study-2 (AHS-2), prospektywnego badania kohortowego obejmującego około 96 000 osób należących do Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.  Adwentyści to wyjątkowa populacja – około 50% z nich to wegetarianie, a pozostali z nich w większości spożywają małe ilości tych pokarmów. Właściwość ta pozwoliła zbadać wpływ niskiego poziomu spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa w porównaniu z całkowitą eliminacją pokarmów z tej grupy.

W badaniu analizowano przyczyny zgonów ponad 7900 osób w okresie 11 lat. Dieta została oceniona za pomocą kwestionariusza częstotliwości spożycia żywności, a dane dotyczące śmiertelności uzyskano z National Death Index. Spośród osób, które spożywały mięso, 90% z nich jadło tylko około dwóch uncji (około 50-60 g) lub mniej czerwonego mięsa dziennie.

Przebieg

2598 zgłoszonych zgonów było spowodowanych chorobami układu krążenia, a 1873 – nowotworami. Przetworzone mięso – poddane zabiegom w celu poprawy smaku poprzez peklowanie, wędzenie lub solenie (takie jak szynka i salami) – nie było istotnie związane z podwyższonym ryzykiem przedwczesnej śmiertelności, prawdopodobnie z powodu bardzo małej części populacji, która spożywa takie mięso. Jednak całkowite spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa wiązało się ze stosunkowo wyższym ryzykiem przedwczesnego zgonu z powodu chorób całkowitych i sercowo-naczyniowych.

Co ciekawe, w porównaniu z osobami, które nie spożywały w ogóle czerwonego mięsa i przetworzonego, osoby o najwyższym spożyciu tego rodzaju pokarmów były młodsze, mniej wykształcone i w mniejszym stopniu aktywne fizycznie. Osoby te także częściej paliły, piły alkohol i miały nieco wyższe BMI. Jeśli chodzi o ich sposób odżywienia się, miały one tendencję do niższego spożycia warzyw krzyżowych, owoców, zbożowych produktów pełnoziarnistych, nasion roślin strączkowych, orzechów oraz innych nasion oraz wyższego spożycia nabiału, jaj, drobiu i ogólnie przetworzonego mięsa.

Zobacz również
monakolina miażdżyca

Podsumowanie

Zespół badawczy uważa, że nowe odkrycia potwierdzają znaczną ilość badań potwierdzających potencjalne szkodliwe skutki zdrowotne spożywania czerwonego i przetworzonego mięsa, nawet przy umiarkowanym lub niskim poziomie konsumpcji.

Nasze odkrycia dodają dodatkowego znaczenia dowodom sugerującym, że jedzenie czerwonego i przetworzonego mięsa może negatywnie wpłynąć na zdrowie i długość życia”, jak komentują autorzy badania.

Źródło: Saeed Alshahrani, Gary Fraser, Joan Sabaté, Raymond Knutsen, David Shavlik, Andrew Mashchak, Jan Lloren, Michael Orlich. Red and Processed Meat and Mortality in a Low Meat Intake Population. Nutrients, 2019; 11 (3): 622