Nietolerancja histaminy
Histamina jest aminą biorącą udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, ale zapewne większość z nas kojarzy ją jako mediator stanu zapalnego czy alergii. Nietolerancja histaminy podobnie jak laktozy zaliczana jest do nietolerancji enzymatycznych, nie bierze w nich udziału układ immunologiczny. Najczęściej przyczyną jest niedobór enzymu- oksydazy diaminowej (DAO), który rozkłada histaminę w jelitach. Zaburzona również może być proporcja pomiędzy podażą histaminy a jej rozkładem w organizmie. Co ciekawe, wysokie stężenia histaminy ze zmniejszoną aktywnością DAO stwierdzono także w niektórych chorobach jelit: chorobie Leśniowskiego-Crohna, we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego czy nowotworach okrężnicy i odbytnicy.
Objawy nietolerancji histaminy
Mogą być tak naprawdę mało specyficzne oraz wieloukładowe, wśród nich uwagę mogą zwrócić:
- Bóle głowy, migreny
- Wodnisty katar, mrowienie na języku (zwłaszcza po spożyciu banana, awokado czy bakłażana)
- Bóle brzucha, wzdęcia, biegunki
- Świąd, pokrzywka, wysypka
- Duszność, problemy z oddychaniem
- Zaburzenia miesiączkowania
Diagnostyka
Pierwszym krokiem jest wywiad lekarski/żywieniowy pod kątem objawów, które mogą sugerować nietolerancję histaminy. Warto wykluczyć alergię IgE zależną za pomocą testów alergicznych, w której to histamina jest mediatorem. Testem służącym do diagnostyki nietolerancji histaminy jest badanie poziomu DAO w surowicy krwi. Materiałem do badania jest krew żylna.
Dieta przy nietolerancji histaminy
Oprócz samych produktów spożywczych warto zwrócić uwagę na świeżość żywności, gdyż szczególnie w mięsie i rybach zawartość anim biogennych wzrasta im dłużej mięso jest przechowywane. Produkty bogate w histaminę, stymulujące wydzielanie histaminy oraz blokujące enzym DAO przedstawiono w tabeli poniżej:
Produkty bogate w histaminę | Produkty stymulujące wydzielanie histaminy | Produkty/leki blokujące enzym DAO |
· Fermentowane alkohole- przede wszystkim wino i szampan
· Cała gama produktów fermentowanych: kapusta kiszona, sos sojowy, kefir, jogurt · Drożdże piekarskie · Owoce morza, ryby marynowane · Sery dojrzewające oraz wędzone · Wędliny dojrzewające- salami, szynki parmeńskie · Warzywa: awokado, szpinak, pomidory, bakłażan
|
· Czekolada, kakao
· Orzechy · Pieczarki · Kiwi · Truskawki · Banany · Krowie mleko
|
· Alkohol
· Herbaty: czarna, zielona, mate · Energy drinki · Leki: Furosemid, Ambroksol, Cymetydyna, Diazepam, Neomycyna i więcej |
Co w takim razie można jeść?
- świeże mięso poddane gotowaniu, duszeniu
- świeże ryby
- jaja
- zboża bezglutenowe
- świeże owoce: mango, gruszki, arbuzy, jabłka, kiwi, melony, winogrona
- świeże warzywa- za wyjątkiem pomidorów, szpinaku, awokado, bakłażana
- zamienniki mleka krowiego- mleka roślinne
- oleje: oliwa z oliwek, olej kokosowy
- zioła
- herbaty ziołowe
Tak jak w przypadku nietolerancji laktozy można w aptece zakupić enzym DAO w kapsułkach i pozwolić sobie na sporadyczne spożywanie wykluczonych produktów.
Źródła:
- E. Kolarzyk i wsp. „ Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”
- K. Buczyłko „Nie tylko alergeny: nietolerancja histaminy”
- Dr Amy Myers, Everything You Need To Know About Histamine Intolerance, MindBodyGreen: https://www.mindbodygreen.com/0-11175/everything-you-need-to-know-about-histamine-intolerance.html
- Materiały edukacyjne firmy Sciotec
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Nietolerancja histaminy
Absolwentka CMUJ na kierunku dietetyka. Dietetyk na własnej działalności. Zainteresowania to diety eliminacyjne w alergiach/nietolerancjach. Prowadzi własny blog dietetyczno- kulinarny (www.nuterba.wordpress.com). Miłośniczka prawdziwego, domowego jedzenia.