Nietolerancja histaminy

Avatar photo
nietolerancja histaminy

Histamina jest aminą biorącą udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, ale zapewne większość z nas kojarzy ją jako mediator stanu zapalnego czy alergii. Nietolerancja histaminy podobnie jak laktozy zaliczana jest do nietolerancji enzymatycznych, nie bierze w nich udziału układ immunologiczny. Najczęściej przyczyną jest niedobór enzymu- oksydazy diaminowej (DAO), który rozkłada histaminę w jelitach. Zaburzona również może być proporcja pomiędzy podażą histaminy a jej rozkładem w organizmie. Co ciekawe, wysokie stężenia histaminy ze zmniejszoną aktywnością DAO stwierdzono także w niektórych chorobach jelit: chorobie Leśniowskiego-Crohna, we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego czy nowotworach okrężnicy i odbytnicy.

Objawy nietolerancji histaminy

Mogą być tak naprawdę mało specyficzne oraz wieloukładowe, wśród nich uwagę mogą zwrócić:

  • Bóle głowy, migreny
  • Wodnisty katar, mrowienie na języku (zwłaszcza po spożyciu banana, awokado czy bakłażana)
  • Bóle brzucha, wzdęcia, biegunki
  • Świąd, pokrzywka, wysypka
  • Duszność, problemy z oddychaniem
  • Zaburzenia miesiączkowania

Diagnostyka

Pierwszym krokiem jest wywiad lekarski/żywieniowy pod kątem objawów, które mogą sugerować nietolerancję histaminy. Warto wykluczyć alergię IgE zależną za pomocą testów alergicznych, w której to histamina jest mediatorem. Testem służącym do diagnostyki nietolerancji histaminy jest badanie poziomu DAO w surowicy krwi. Materiałem do badania jest krew żylna.

Dieta przy nietolerancji histaminy

Oprócz samych produktów spożywczych warto zwrócić uwagę na świeżość żywności, gdyż szczególnie w mięsie i rybach zawartość anim biogennych wzrasta im dłużej mięso jest przechowywane. Produkty bogate w histaminę, stymulujące wydzielanie histaminy oraz blokujące enzym DAO przedstawiono w tabeli poniżej:

Produkty bogate w histaminę Produkty stymulujące wydzielanie histaminy Produkty/leki blokujące enzym DAO
·         Fermentowane alkohole- przede wszystkim wino i szampan

·         Cała gama produktów fermentowanych: kapusta kiszona, sos sojowy, kefir, jogurt

·         Drożdże piekarskie

·         Owoce morza, ryby marynowane

·         Sery dojrzewające oraz wędzone

·         Wędliny dojrzewające- salami, szynki parmeńskie

·         Warzywa: awokado, szpinak, pomidory, bakłażan

 

·         Czekolada, kakao

·         Orzechy

·         Pieczarki

·         Kiwi

·         Truskawki

·         Banany

·         Krowie mleko

 

·                    Alkohol

·                    Herbaty: czarna, zielona, mate

·                    Energy drinki

·                    Leki: Furosemid, Ambroksol, Cymetydyna, Diazepam, Neomycyna i więcej

Co  w takim razie można jeść?

  • świeże mięso poddane gotowaniu, duszeniu
  • świeże ryby
  • jaja
  • zboża bezglutenowe
  • świeże owoce: mango, gruszki, arbuzy, jabłka, kiwi, melony, winogrona
  • świeże warzywa- za wyjątkiem pomidorów, szpinaku, awokado, bakłażana
  • zamienniki mleka krowiego- mleka roślinne
  • oleje: oliwa z oliwek, olej kokosowy
  • zioła
  • herbaty ziołowe

Tak jak w przypadku nietolerancji laktozy można w aptece zakupić enzym DAO w kapsułkach i pozwolić sobie na sporadyczne spożywanie wykluczonych produktów.

Źródła:

  1. E. Kolarzyk i wsp. „ Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”
  2. K. Buczyłko „Nie tylko alergeny: nietolerancja histaminy”
  3. Dr Amy Myers, Everything You Need To Know About Histamine Intolerance, MindBodyGreen: https://www.mindbodygreen.com/0-11175/everything-you-need-to-know-about-histamine-intolerance.html
  4. Materiały edukacyjne firmy Sciotec