Naukowcy eksperymentują z probiotykami i warzywami z rodziny krzyżowych, starając się znaleźć skuteczne metody leczenia raka jelita grubego.

Rak jelita grubego:

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) uznaje raka jelita grubego za trzeci najczęściej diagnozowany rodzaj raka, a także drugą najczęstszą przyczynę śmierci związaną z nowotworami w Stanach Zjednoczonych.  Wskaźniki przeżycia po leczeniu tego typu nowotworu są ogólnie optymistyczne: 64,9% pacjentów ma długoterminowy wskaźnik przeżywalności. Jednak w bardziej zaawansowanych stadiach nowotworu prawdopodobieństwo nawrotu guza wzrasta.

Zespół badawczy z Yong Loo Lin School of Medicine, National University of Singapore w Clementi bada nowe sposoby leczenia raka jelita grubego i metody prewencji nawrotów. Naukowcy rozpoczęli eksperymenty z mieszaniną probiotyków i substancji pochodzących z warzyw kapustnych – takich jak brokuły, kalafior i brukselka – aby ostatecznie opracować skuteczny antyrakowy „koktajl” z łatwo dostępnych składników. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Nature Biomedical Engineering” .

Charakterystyka badania:

Naukowcy skupili się na Escherichia coli Nissle, która jest niepatogennym drobnoustrojem. Genetycznie zmodyfikowali ten szczep E. coli na probiotyk, który byłby w stanie związać się z białkiem znajdującym się w komórkach raka okrężnicy i odbytnicy. W ten sposób powstał enzym o nazwie mirozynaza. Mirozynaza może być użyta do przekształcenia glukozynolanów, które są składnikami występującym w warzywach kapustnych, w produkt uboczny o nazwie sulforafan, który, jak wykazali naukowcy, może mieć działanie ochronne przeciwko komórkom nowotworowym. Naukowcy mieli nadzieję, że wytworzony w ten sposób sulforfan będzie wchodził w interakcje z komórkami rakowymi.

Wyniki badania:

Zwykłe komórki nienowotworowe nie mogą przekształcać glukozynolanów – a tym samym nie są one podatne na działanie sulforfafanu – więc naukowcy uważali, że substancja ta może wpływać wyłącznie na komórki raka okrężnicy i odbytnicy. Eksperymenty in vitro, jak również in vivo potwierdziły hipotezę zespołu badawczego.

Dodanie zmodyfikowanych E. coli wraz z ekstraktem z brokuła lub roztworem glukozynolanów do płytki Petriego zawierającej komórki raka jelita grubego spowodowało zahamowanie wzrostu ponad 95% tych komórek. Dotyczyło to komórek nowotworowych jelita grubego pochodzących zarówno z nowotworów człowieka, jak i myszy, a także linii komórkowych raka okrężnicy i odbytnicy wytwarzanych w laboratorium.

Jednak eksperymenty na innych typach komórek nowotworowych – w tym raka sutka i żołądka – wykazały, że spożywanie eksperymentalnego koktajlu nie miało dostrzegalnego wpływu na rozwój nowotworów innych niż rak jelita grubego. Podczas testów na myszach z guzami raka jelita grubego z użyciem eksperymentalnej mieszanki zaobserwowano zmniejszenia liczby nowotworów o 75%. Zespół badawczy zwraca również uwagę, że pozostałe guzy zmniejszyły się – były trzykrotnie mniejsze niż te wykryte u kontrolnych zwierząt, którym nie podano kombinacji probiotyków i roślin krzyżowych.

Naukowcy mają nadzieję, że nowo opracowane probiotyki, stosowane razem z substancją pochodzącą z warzyw kapustnych, mogą odgrywać podwójną rolę w walce z rakiem jelita grubego. Po pierwsze, nowa mieszanka może pomóc w zapobieganiu powstawania nowotworów jelita grubego oraz może okazać się przydatna w zabijaniu pozostałych komórek nowotworowych po leczeniu lub zabiegu chirurgicznym, zmniejszając tym samym ryzyko nawrotu guza.

Źródło: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320595.php

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Loading...